Vesa Keskinen - surullisen hahmon ritari

Kun Vesa Keskinen törttöili televisiossa, itseäni ei naurattanut. Tunsin sääliä ja myötätuntoa. Tunsin myös lähes äidillistä rakkauttakin tuota elämänsä polulta useita harha-askeleita ottanutta poikaparkaa kohtaan - vaikka en ikäni puolesta Vesan äidiksi kävisikään.

Mutta, Vesallakin on äiti. Ja sen äidin osalta tunnen vähintäänkin yhtä syvää myötätuntoa kuin Vesaa itseäänkin kohtaan. Voin vain toivoa, että äiti ei ota kantaakseen täysin turhaa syyllisyyttä lapsensa tekemisistä. Että äiti ymmärtää tehneensä varmasti silloin aikoinaan parhaansa. Ja että lapset ovat vain lainassa. Kuljemme heidän rinnallaan ensimmäiset vuodet ja voimme ehkä vielä silloin hienovaraisesti vaikuttaa jalostamalla tuota pientä tainta ohjautumaan enemmänkin kohti aurinkoa kuin varjoisille kujille. Lasten vartuttua aikuisiksi, emme enää voi tehdä paljoakaan. Tukea ja kannustaa kyllä ja tehdä tiettäväksi, että apua saa silloin kun sitä tarvitsee. Mutta itse lapsi valitsee sen tien, jonne askeleensa suuntaa. Miten viisas onkaan vanha vertaus lapsesta ja laivasta. "Saattelin lapseni maailmalle, kuin laivan merelle. Ompelin purjeet, neuvoin väylät, parhaan taitoni mukaan, mutta tuulille en voinut mitään".

Lapsillakin on oma karmansa. Oma elämänsuunnitelma, joka sisältää tämänkertaisessa elämässä opittavaksi tarkoitettuja, tärkeitä oppiläksyjä. Aina ei oppiminen kuitenkaan tapahdu helposti. Läksyt eivät ole pelkästään miellyttäviä ja opettaja on ankara. On karhunpalvelus vanhemmilta lähteä tekemään elämän läksyjä lapsen puolesta. Lapsen on opittava itse.

Vesakin käy lävitse omaa läksyään. Ja yleensähän on niin, että mitä nopeammin opimme, sen helpomalla jatkossa selviämme. Toivotaan siis, että Vesakin oppii niitä asioita, joita hänen kohdalleen tarkoitettu on - mitä ikinä ne sitten ovatkaan. Emmehän lopulta tiedä Vesasta paljoakaan. Sensaationnälkää ruokkivien lööppien takaa saattaa kuitenkin löytyä ihan jotain muuta. Elävä, yksinäinen ja kärsiväkin ihminen. Ihminen, joka kertoo juovansa viiniä yksinäisyyteen. Toki Vesan kohdalla ainakaan varakkuus tai ulkonäkö eivät yksinäisyyteen pakota. Mutta ehkäpä etsintä kohdistuu aina vääränlaisiin ihmisiin? Sisällä oleva syvin nälkä ei ehkä sittenkään tyydyty täydenkään lihatiskin edessä. Sielu kaipaa jotain suurempaa.

Vesan Aurinkomerkkihän on turvallisuudenkaipuinen, emotionaalisesti herkkä ja haavoittumisaltis Rapu. Kartan hallitsevin kuvio on Vaaka-Kuun, Rapu-Merkuriuksen ja Oinas-Saturnuksen muodostama T-risti. Kun Vesa kertoo juovansa iltaisin viiniä yksinäisyyteensä, en epäile yhtään. Vesalla on masentumiseen alttiin miehen kartta. Ei toki yksikään kuvio johda automaattisesti mihinkään, ei siis masennukseenkaan. Alttius kuitenkin on. Kun persoonassa on sekä vahvaa Kauris-nousuisen vastuullisuutta ja pärjäämisen tarvetta, itsensä laittaa helposti liian koville. Ottaa kantaakseen taakkoja, joita ei lopulta jaksakaan. Vastoinkäymisten kohdalle osuessa mieli on altis masentumaan etenkin kun Aurinkomerkkinä on tunteissaan ailahtelevainen, helposti syviin vesiin peruuttava Rapu.

Kun masennusalttiissa T-ristissä on mukana Kuu, Saturnus ja Merkurius, juuret mielen ajoittaisessa matalalennossa saattavat juontaa jo esim. oppimisvaikeuksista tai muista ongelmista koulussa. Tunteita hallitsevan Kuun kuviot viittaavat ongelmiin itsetunnossa ja tunne-elämässä. Ja usein lapsuuden ongelmat seuraavat automaattisesti mukana aikusiän parisuhteisiin. Kannamme monesti huomaamattamme lapsuutemme koulureppua taakkanamme vielä pitkälle aikuisuuteen asti. Kuu-Saturnus -kiikkulaudan kartallaan omaava kokee usein tunne-elämän itseään rajoittavana ja pelkää antaa itsestään kaikkea. Kun ei suostu heittäytymään tunteiden vaaralliseen maailmaan täydellä sydämellä, ei suhteen päättyessä voi haavoittua pahasti. Mutta, tätä kautta kieltää itseltään aidon rakkauden! Aiheuttaa itse itselleen sen tilanteen, jota pelkää.

Lööppien kuvaamaa hulivilipoikaa Vesan kartalta on vaikea löytää. Mahdollisesti Laskusolmuun yhtymässä oleva, muutoin aspektiton Mars Vaa´assa altistaa vääränlaiseen sosiaalisuuteen, porukan mukana menemiseen oman sisäisen voiman etsimisen ja löytämisen sijasta. Mutta tämä on vain villi arvaus. Sen sijaan siihen, miksi alkoholinhöyryisiä sekoiluja on ollut paljon juuri viime aikoina, löytyy selitys tämän hetken kuvioista. Solar Arc Neptunuksen yhtymä syntymäkartan Kuulle altistaa parhaimmillaan luovuuteen, intuitiivisuuteen ja herkkyyteen, pahimmillaan alkoholin, lääkkeiden tai huumeiden avulla suoritettuun todellisuuspakoon.

Ikätovereidensa tavoin Vesan kartalta toki löytyy Uranuksen ja Pluton voimakaksikko oppositiossa Kheironiin. Siten muiden 60-lukulaisten tavoin Vesan elämänpolkua värittää tietty kapinahenki ja vanhojen arvojen vallankumouksellinenkin uudistaminen (Vesalla Uranus-Pluto parisuhteen huoneessa ja Kheiron minuuden huoneessa). Energioiden ilmentäminen omassa elämässä ei ole aina helppoa ja kivultakaan ei voi välttyä. Vastapainona Auringon ja T-ristin herkille, masennusalttiille ja turvallisuutta arvostaville energioille, Uranuksen ja Pluton äkilliset ja arvaamattomat energiat voivat näkyä sisäisenä ristiriitaisuutena. Tässäkö on se sisäinen ristiriita, joka vetää Vesaa kahteen suuntaan? Kun toimintaa ohjaa kaksi eri motiivia: olla turvallisesti kotona takan äärellä ja toisaalta vahva tarve itsenäisyyteen ja vaihtelevuuteen parisuhteessa, Vesassa on ikäänkuin kaksi eri miestä samassa persoonassa.

Ei karttojen sisäinen ristiriitaisuus toki harvinaista ole. Perin monella meistä kartan peruspalikat ovat kovin ristiriitaisissa merkeissä tai aspekteissa keskenään ja silloin oman itsensä täydellinen ymmärtäminen voi muodostua elämänmittaiseksi tehtäväksi - eikä siihen aina riitä edes yksi elämä. Kun sisällä vetää kaksi voimaa eri suuntiin, prosessissa on tärkeää laittaa omat toiveet ja arvot järjestykseen. Mikä on tärkeintä, mikä vasta toiseksi tärkeää? Mistä voin tinkiä? Jos esimerkiksi osa minusta kaipaa turvallista parisuhdetta kotilieden äärellä, miten muutoin voin ilmentää vaihtelunhaluista osaa itsestäni kuin esim. vaihtamalla kumppania tiiviiseen tahtiin? Millaisiin kompromisseihin kykenen ja suostun tasapainon eteen niin, että opposition ilmentämä kiikkulauta ei enää kimpolisi hallitsemattomasti puolelta toiselle?

Parisuhdehuoneen Uranuksen ja Pluton yhtymä oppositiossa haavoittuneen parantajan mytologiaa kantavaan Kheironiin viittaa oman käyttäymismallin olevan kipupiste itselle myös. On usein niin, että etsimme aikuisina parantajaa omille lapsuudenhaavoillemme ihmissuhteista. Etsimme ja etsimme. Haavoitumme aina vain lisää. Kunnes jonakin kauniina päivänä syntyy ratkaiseva oivallus: parantaja löytyy sisältämme. Eheytyminen on mahdollista vain sukeltamalla syvälle sielunsa syövereihin kohtaamaan kaikki ne pedot ja haamut, jotka sieltä nousevat. Ja vasta sitten on kypsä oikealla tavalla terveeseen parisuhteeseen.

Vesan kartta on toki mielenkiintoinen muutoinkin kuin katselemieni peruspalikoiden osalta. Mielestäni Vesaa on kuitenkin riepoteltu julkisuudessa jo ihan tarpeeksi. En siis halua lähteä tutkailemaan kartan muita yksityiskohtia skalpelli kädessä. Ei tähän juttuun itse asiassa olisi Vesaa tarvittu lainkaan. Ehkä tarvitsin tämän kirjoittamista itsekin juuri tässä ja nyt.

- Heli