Sirkuksen tähdet

Jokakesäinen sirkusvisiitti on nyt takana. Siinä missä tytär vielä jaksoi viehättyä näytöksen taianomaisuudesta, jäin itse miettimään sirkuksen kiehtovaa maailmaa toisesta näkövinkkelistä. Millaista mahtaakaan olla elämä kulissien takana? Arvatenkin värikkäämpää kuin estradilla. Ehkäpä varsinainen näytös alkaakin vasta esiripun sulkeuduttua?

Sirkuksen ollessa täynnä esiintyviä taiteilijoita, kuinka usein toinen toistaan mahtavammat egot törmäilevät toisiinsa? Estradilla jokainen loistaa hetken kaikkein kirkkaimpana tähtenä. Suosionosoitusten vaimennuttua ja sirkusteltan tyhjennyttyä edessä on kuitenkin massaan sulautuminen. Se tuskin onnistuu jokaiselta tähdeltä ilman sakaroiden naarmuuntumista?

Taiteiljoiden tullessa eri maista kielelliset ja kulttuuriset yhteentörmäykset ja väärinkäsitykset lienevät jatkuvia. Vankkureiden matkatessa taukoamattomaan tahtiinsa paikkakunnalta toiselle sirkuslaisten kontaktit rajoittunevat toisiinsa. Esiintyjien sosiaalinen piiri on siis vain estradin kokoinen.

Olisipa mielenkiintoista saada joskus kokonaisen sirkusyhteisön syntymäajat käyttöönsä. Onko myös tulennielijän syntymäkartta pelkkää tulta ja tappuraa? Löytyykö kartalta lainkaan vesielementtiä? Mikä tekee painonnostajasta maailman vahvimman miehen? Entä kun painonnostajan kartalla Neptunus transitoi Marsia ja lihaskimppu kaihoaa raudan rääkkäämisen sijasta runonlausuntapiiriin?

Löytyykö Leijona-painotteiselta, oman aurinkokuntansa keskukselta, kykyä heittäytyä vastamerkkinsä Vesimiehen yhteisöllisyyteen? Kuinka moni sirkuslaisista on Jousimies, joka on saanut jo syntyessään eväät kiertolaiselämään? Onko elävä tykinkuula Skorpioni, joka kaivelee sielunsa pimeitä puolia kuolemaa uhmatessaan? Löytääkö luontaisesti puolelta toiselle taipuva Vaaka tasapainon nuoralla kävellessä? Entä Neitsyt - lippukassan hoitaja ja tilien tasaaja, esiintyjien paras ja ankarin kriitikko? Ja myös itsensä...

Entä mitä merkkiä on avustaja, jonka taikuri sahaa kahtia? Luontainen rooliko kaksijakoiselle Kaksoselle, jolla kahden eri puolen yhteensovittaminen ei aina suju kitkatta? Avustajana Kaksonen pääsee hetkeksi pinteestä taikurin huolehtiessa palojen yhdistämisestä - ainakin siinä tapauksessa, että taikuri ei ole syntynyt Kalaksi, jonka ajatukset liukuvat jo muissa sfääreissä Kaksosen vielä sätkytellessä tuplaroolissa.

Löytyykö nautinnonhaluiselle Härälle muuta tehtävää kuin popcorn-kojun hoito - ja millaisella hävikillä? Uuttera Kaurisko on se, joka uupumattoman koneen lailla kasaa ja kokoaa sirkustelttaa kuukaudesta toiseen? Malttaako Mars-vaikutteinen Oinas halkoa miekallaan vain ilmaa? Entä mies, joka tanssii illasta toiseen poskivalssia merileijonan kanssa? Neptunus MC:llä? Ravun merkkiinkö on syntynyt se sirkuksen johtajan vaimo, joka tarjoaa esiintyjille äidillistä lohtua epäonnistuneen tempun jälkeen? - Älä huoli Herman, huomenna elämä ei enää potki, eikä ehkä hevonenkaan.

Entäpä sirkuslaisten ihmissuhteet? Millainen draama syntyy, kun tulennielijän rakkauden liekki kohdistuukin klovnin mielitiettyyn? Onko klovnin osana jäädä pelleksi myös tunteiden näyttämöllä? Entä kun kumppanin rooli onkin mielenkiintoisempi kuin ihminen maskin takana? Onko trapetsitaiteiljan ote partnerin ranteista aavistuksen verran höllempi silloin, kun kulissien takana parisuhdekin kiikkuu hiuskarvan varassa? Menettääkö miekannielijä myös työkalunsa silloin, kun rakkaus ruostuu? Kärsiikö Vaaka-neidin sisäinen harmonia Ruma-Adolfin karjuessa jokailtaista soidinhuutoaan naapurivaunussa?

Tapahtui esiripun takana sitten ihan mitä tahansa - esiintyjien on kuitenkin koottava itsensä näytös näytökseltä aina uudelleen. Ilta illan jälkeen on oltava tarpeeksi valovoimainen noustakseen estradin tähdeksi. Mutta kenen tähti lopulta putoaa helähtäen jättäen jälkeensä vain sirpaleita - kun suojaverkkoa ei ollutkaan? Ja kenen tähti taas loistaa ilta ilta jälkeen estradin kirkkaimpana, kauneimpana ja loistavimpana? Ja onko enemmän omissa vai kohtalon käsissä, kenestä tulee kestotähti toisen jäädessä vain lyhyeksi tähdenlennoksi?

- Heli