Jumalattaret kartalla


KUKA SINÄ OLET?

Oletko eheä, kokonainen nainen? Oletko miettinyt mistä naiseutesi koostuu? Sukella nyt naisarkkityyppien maailmaan, moninaisiin elämisen eri mahdollisuuksiin.

Jumalatar-arkkityyppien avulla voit helposti edetä naistyyppien tunnistamisessa. Hahmot perustuvat antiikin Kreikan myyttien seitsemään tunnettuun pääjumalattareen, mutta esiintyvät nyt olemukseltaan sellaisina kuin ne nykynaisessa ilmenevät.

Jokaisella jumalattarella on oma elämänsä käsikirjoitus, sisäiset valmiudet, jotka ohjaavat heidän elämäänsä. Vastaavasti jokaisella nykynaisen arkkityypillä on oma suuntautumisen polkunsa, joka vie heidät ottamaan oman arkkityyppinsä mukaisen roolihahmon naisena. Huomaat, että vaikka matka on pitkä Kreikan mytologian maailmasta tähän päivään, naistyypit eivät ole menettäneet hitustakaan ajankohtaista tuoreuttaan ja sanottavaansa tänä päivänä.

Löydätkö ystävättäresi, äitisi tai työtoverisi naistyypissä tuttuja piirteitä antiikin jumalattarien kautta? Voit ehkä ymmärtää läheistesi lähtökohtia, tarpeita ja motiiveja paremmin kuin tähän asti peilaamalla heidän käyttäytymistään arkkityyppien toiminta- ja ajatusmallien kautta. Voit kysyä myös mieheltäsi tai miesystävältäsi, kenet hän valitsisi nyt edustamaan omaa naisihannettaan. Hyvä on myös huomioida, mistä naistyypistä pidät vähiten, mikä niistä ei "sano mitään". Sekin antaa paljon tietoa sinusta ja tämän hetken suuntautumisesta naisen maailmaan.

Kokeile ja tunnustele käytännössä moninaisia mahdollisuuksia joita naiseuden ilmentymät tarjoavat. Voit vapauttaa itsesi tunnistamalla roolimallisi ja kohdata itsesi kokonaisvaltaisesti oman elämäsi jumalattarena.

Lähde löytöretkelle naiseuden moninaisuuteen! Oppaana Anneli Leivo.

DEMETER (astrologisesti Ceres-asteroidi)

Demeter oli Kreikan mytologian Äiti-maa -hahmo. Demeter on ikiaikainen Äiti, joka synnyttää, hoivaa, kasvattaa ja kiintyy lapsiinsa. Samalla hän sitoo voimakkaasti ja vaatii elämän muotojen ja perinteiden kunnioitusta. Hän on pullantuoksuinen perusäiti, turvallinen kodin hengetär, viherkasvit kukoistamaan loihtiva multasormi, joka kokoaa ja keskittää voimavaransa oman elämänpiirin luomiselle. Hän on kasvattaja, lapsia itseensä sitova, kiinnipitävä äiti. Myöhemmin elämässä hänestä puhkeaa esiin isoäiti, mummo, joka edelleen ohjaa perheen ja suvun kohtaloita henkilökohtaisella osallistumisella ja käytännöllisellä maalaisjärjellä. Hänen arka kohtansa on riippuvaisuus lapsista, varsinkin tyttäristä, ja vahvat psyykkiset siteet heihin. Siksi lasten itsenäistyminen ja maailmalle lähtö ovat hänelle tuskallisia. Sopeutumiskyky, menetysten läpikäyminen ja luottamus elämän kantavaan voimaan eheyttävät ja tuovat hänelle kaivattua itseluottamusta ja itsenäisyyttä.

Rooli: Perusäiti, yksinhuoltaja, hoitaja
Luonnehdinta: Auttaja
Tehtävä: (Läksy) Luopuminen, luottamus elämään
Tunnemaisema: Tukahdutetut tunteet
Ammatti: Ravitsemus ja hoitoalat, lapset ja vanhukset
Pukeutumistyyli: Kansalliset tyylit, luonnollinen, maanläheiset väritHERA (astrologisesti Juno-asteroidi)

Hera oli jumalattarien joukossa arkkityyppinen puoliso. Heran naiseudella on yksi ainoa kannustin: löytää itseä suurempi puoliso, kumppani, joka edustaa jotain suurta ja vaikuttavaa vallan, rahan tai osaamisen mahtia. Hera on aviopuoliso, joka elää miehen kautta, miehen rinnalla ja tukee häntä elämän myötä- ja vastamäissä. Hera rakentaa elämänsä kumppanuuden varaan, jakaa elämänsä puolisolle ja lapsille, pitää yllä vahvaa julkisivua, edustaa perinteiden, sosiaalisen tapakulttuurin parhaita arvoja. Hera haluaa näyttää ulkomaailmalle, että kaikki on kunnossa. Hera on suunnitelmallinen ja järjestää elämänsä miehen rinnalla hyvin. Hän panostaa lasten tulevaisuuteen, patistaa heitä menemään arvostettuihin kouluihin, hankkimaan hyvän ammatin ja valmistelee heille maaperää solmimalla arvostettuja kontakteja. Hera kaipaa tunnustusta yhteiskunnalta ja saa senkin usein aviopuolison kautta. Vastuu omasta elämästä ja ammatillinen osallistuminen eheyttävät ja parantavat itsetuntoa jonka kautta avioliittokin muodostuu tasavertaisemmaksi. Heran toiveet kruunaa timanttihäät ja turvattu, arvostettu vanhuus puolison rinnalla, nauttien saavutuksista, perheen ja suvun menestyksestä.

Rooli: Aviovaimo, kuningatar, edustusrouva
Luonnehdinta: Kannustaja
Tehtävä: (Luulo) Aviomies tuo onnen
Tunnemaisema: Vastuu omista tunteista
Ammatti: Arvostettu koulutus, liikemaailma
Pukeutumistyyli: Klassinen, ladylike, tricolor-värit


AFRODITE (astrologisesti Venus)

Afrodite jumalatar kuvataan Kreikan tarustossa syntyvän meren vaahdosta täydellisenä, aistillisena ja haluja herättävänä. Afrodite on puoleensavetävä, hehkeä naistyyppi. Afroditen naiseus on seksuaalista ja vetovoimaista. Se näkyy viehkeytenä ja naisellisuuden korostamisena pukeutumisessa ja käyttäytymisessä. Afrodite naisessa herättää luomisvoimat henkiin niin ihmissuhteissa kuin taiteisssa. Sen taikapiiri voi saavuttaa myös ympäristön kokemaan ja näkemään kauneutta ja olemisen hetken ihanuutta esimerkiksi teatterin kautta. Varsinainen elämäneliksiiri hänelle ovat niin nais- kuin miespuoliset ihmissuhteet, joissa hänen naisellinen lumovoimansa on omimmillaan. Läheisyyden tarve on voimakas ja se ilmenee myös seksuaalisena aktiivisuutena. Lukuisat valloitukset lisäävät Afroditen itseluottamusta, mutta saattavat harkitsemattomuudellaan sekoittaa tunne-elämää monella taholla. Voimakkaasti eletyissä ihmissuhteissa on usein mukana ylikiihkeää rakkauden tunnetta ja intohimoa. Tunteiden vuoristorata tuokin Afroditelle kiperimmät kriisit ja takaiskut ja oman tunne-elämän hallinta parantaakin olemisen laatua huomattavasti. Arkinen aherrus, oman luovuuden ja päämäärän oivallus sekä avaramman näkökulman löytäminen ovat askelia Afroditen hallitumpaan huomiseen.

Rooli: Aito, Nainen, rakastajatar, vaimo
Luonnehdinta: Herättäjä
Tehtävä: (Tavoite) Omat päämäärät
Tunnemaisema: Tunteiden hallinta
Ammatti: Sosiaaliset alat, kulttuuri, taide, opettaminen
Pukeutumistyyli: Naisellinen, provosoiva, kulta ja pastellivärit


PALLAS ATHENE (astrologisesti Pallas-asteroidi)

Taruston Pallas Athene syntyi isänsä Zeuksen päästä. Vihje on suora; Pallas on "aivonainen", oppinut tietäjä ja taitaja, joka on aina isänsä tyttö. Naistyyppinä Pallas on tyttö-tyyppi, jonka psykologisen perustan muodostaa isän hyväksyntä. Pallas on lahjakas ja tavoitetietoinen, joka opiskelee nuorena ahkerasti, tähtää korkealle opinnoissaan ja usein väläyttelee nerokkuuttaan tavalla, joka saa yhteisön hyväksynnän puolelleen. Tieto, tietäminen ja tekeminen ovatkin Pallaksen aseet vallata maailma teorian ja käytännön tasolla. Opintojen jälkeen aktiivinen työelämä, uraputki ja kunnianhimoinen pärjäämisen tarve pitävät häntä hallussaan. Pallas voi kehittyä lukeneeksi naiseksi ja käden taitojen luovaksi käyttäjäksi. Pallas-nainen ei ole suhteiden kautta elävä, eikä naisena perinteinen. Sen sijaan hänen asenne- ja arvomaailmassaan on piirteitä, jotka tulevat juuri suhteesta isään ja puolustavat miesvaltaista yhteiskuntakäsitystä. Oma perhe ja lapsi eheyttvät Pallasta ja vetävät häntä kohti naisen maailmaa, omaa äitiä ja äitiyttä joiden tunteminen ja tunnistaminen lisää hänen elämänsä moninaisuutta.

Rooli: "Isäntyttö", poikamiestyttö, uranainen
Luonnehdinta: Ajattelija
Tehtävä: (Luopua) Tunteiden älyllistäminen
Tunnemaisema: Tunteiden hyväksyntä
Ammatti: Akateeminen koulutus, suunnittelutyö, taideteollisuus
Pukeutumistyyli: Asiallinen, androgyyni, keltainen ja ruskea


ARTEMIS (astrologisesti Diana-asteroidi)

Artemis kreikkalaisten mytologiassa kuvattiin eläinten seurassa viihtyvänä jumalattarena. Hulmuavin hiuksin tämä villi ja rohkea nainen metsästi ja vaelsi omia polkujaan. Artemis haluaa olla yksilöllinen ja vapaa. Hän edustaa naiseuden kahlitsematonta puolta, joka toteuttaa omaa vaistonvaraisuuttansa. Hänen sielunsa elää vielä vahvassa yhteydessä luonnon kanssa ja hänessä on ripaus eläimellistä spontaaniutta ja reaktioiden herkkyyttä. Hän on ujostelematon, viettien ja elämysten täyttämä nainen, joka on altis näkemään elämän omana vapaudenkaipuunaan ja muiden tuomina rajoituksina siihen. Hänestä tulee oiva taisteleva nainen, omien oikeuksien puolustaja tai omaehtoinen ja poikkeuksellisen vahvasti elämyksiä etsivä naistyyppi. Hän kaipaa haasteita, seikkailuja ja kilpailuja eivätkä yhteenotot miesten kanssa ole harvinaisia. Hän rikkoo sovinnaisuuksia. Naisena hän ei sitoudu helposti, ei välttämättä jatka sukuaan, mutta voi kypsyttyään tyyntyä tasavertaiseen liittoon kumppanin kanssa jossa jaetaan samoja harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita.

Rooli: Sisko, sinkku, kaveri
Luonnehdinta: Etsijä
Tehtävä: (Kuvitelma) Ikuisen nuoruuden harha
Tunnemaisema: Tunteiden tunnistaminen
Ammatti: Liikunnallinen, sosiaalityö, lapset ja nuoret
Pukeutumistyyli: Huoleton, neutri, kirkkaat värit

KORE

Kore (Persefone) on Kreikan mytologiassa Demeterin tytär, jonka maanalaisen maailman hallitsija, Hades, ryöstää omakseen Koren ollessa neito. Puolet vuodesta Kore viettää maan alla, puolet maan päällä yhteydessä äitiinsä, Demeteriin. Koren naisellisuus rakentuu siten siteistä: toinen kohdistuu ikiaikaiseen Äiti-luontoon, toinen puolisoon, joka edustaa psyyken alitajuisia puolia. Kore on aluksi epäitsenäinen tyttö, jota hämmentävät sisäiset vaikutelmat ja hämärät psyyken tarpeet. Hän on sopeutuja, sulautuja ja myötäilijä, joka imeytyy vahvasti tilanteisiin ja ihmisiin etsien tukea. Kore on psyykkinen naistyyppi, jonka sisäisyys värähtelee useita vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia. Hän on parhaimmillaan sisäinen opas, psykologisesti herkkätajuinen ja ymmärtävä. Hänellä voi olla tiedostamattomasta nousevia omia ongelmia, kriisejä, jotka tekevät usein vaikeaksi sopeutua vaivattomasti ulkomaailmaan. Hän voi alitajuisesti etsiä hallitsevan miestyypin, jonka kanssa hänen itsetuntemus kasvaa, mutta suhteessa voi olla piileviä rajoituksia mukana. Vastuun ottaminen omasta elämästä, koulutuksesta, työstä ja omasta ansiosta ei herätä kiinnostusta, mutta se on kuitenkin oman kehityksen kannalta tärkein tehtävä.

Rooli: Tytär, valtiatar, vaimo
Luonnehdinta: Uneksija
Tehtävä: (Oppi) Vastuullisuus itsestä
Tunnemaisema: Tunteiden tasapaino
Ammatti: Itseoppinut, sosiaalihuolto, psykologia
Pukeutumistyyli: Romanttinen, folklore, musta


HESTIA (astrologisesti Vesta-astreroidi)

Hestia on kreikkalaisen mytologian pyhän ikuisen tulen, eli hengen vaalija ja hoitaja. Hestia pyhittää henkiset tarpeet. Vaikka hän ei tätä selkeästi tiedosta, hän joutuu elämässään tekemisiin asioiden ja arvojen kanssa, jotka eivät liity aineelliseen elämään ja menestykseen. Hestia kaipaa voimakkaasti sisäisyyttä, omaa rauhaa ja tilaa. Turvassa kotonaan hän työstää itseään, muistoja ja suhteita muihin ihmisiin. Hestia on velvollisuudentuntoinen ja tekee työtä yhteisön parhaaksi, opettaa, neuvoo, parantaa ja ohjaa lapsia tai aikuisia. Hän voi omata syvää viisautta ja elämän hyväksyntää eikä säiky kuoleman edessä. Syvä arvomaailma ja vakaumukset voivat kannattaa häntä elämän vaikeuksissa eteenpäin. Hän on varsinaiselta kutsumukseltaan lähimmäisten hoitaja, parantaja ja ymmärtäjä. Siihen rooliin upotessaan hän unohtaa helposti itsensä. Oman yksilöllisyyden ja ainutkertaisuuden tunnistaminen ohjaakin Hestia-tyyppiä arvostamaan ja vaalimaan myös omia tarpeitaan. Hestia on lähimmäistensä ja sukunsa hiljainen voimavara auttaen kuunnellen ja ymmärtäen maailman myrskyissä heittelehteleviä kanssakulkijoita.

Rooli: Täti, vanhapiika, ikäneito
Luonnehdinta: Kuuntelija
Tehtävä: (Tunnistaa) Omat tarpeet
Tunnemaisema: Torjutut tunteet
Ammatti: Ammattikoulutus, palveluammatti, siivous- ja hotellialat
Pukeutumistyyli: Ajaton, selkeä, harmaa, valkea

Teksti ja patsaat: Anneli Leivo