Juice Leskinen

Kenellepä meistä suomalaisista Juice Leskisen nimi ei olisi perin juurin tuttu? Mies, joka ei esittelyjä kaipaa ja jonka nerokkaat sanoitukset elävät kaiketi lähes ikuisesti vaikka maestro itse siirtyikin ajasta ikuisuuteen. Tutkaillaanpa vaihteeksi Juicea myös astrologian valossa. Oliko mies karttansa näköinen? Miten Juicen sanoituksissa ilmennyt, omaperäisen neron ja virtuaaliakrobaatin sielunmaisema heijastuu kartalta?

Juankoskella syntynyt Pauli Matti Juhani Leskinen, tuttavallisemmin Juice, kertoili aiemmin kotisivuillaan syntymästään omaan tyyliinsä seuraavasti: "Minulle on kerrottu - ja olen oppinutkin sen - että synnyin helmikuun 19. päivänä, sunnuntaina, vuonna 1950. En muista sitä, mutta rekistereissä se on merkitty minun syntymäajakseni; se on virallinen päätös. Tuon päivän jälkeen olen syntynyt ja kuollut useaan otteeseen, mutta vain epävirallisesti, kilpailun ulkopuolella. Toistaiseksi syntymisiä on yksi enemmän; olen hengissä. Ehkäpä elänkin." Niinkuin tiedämme, tällä hetkellä kuolema on tasannut tilit syntymän kanssa ja seuranamme on Juicen sijasta enää hänen kuolemattomat tekstinsä ja sävellyksensä.

Juicen syntymäpäivä on sinänsä juicemaisen mystinen, että 19.2.1950 syntynyt voi aurinkomerkiltään olla joko Vesimies tai Kalat. Syntymäkellonaika kuitenkin tarkentaa Juicen Kalaksi. Tarkkaavainen Juicen biisien kuuntelija huomaa Juicen tietäneen myös itse merkkinsä, löytyyhän Juicen lyriikoista seuraava pätkä: "Olen kala, olen kala, mutta en ole pakastesei". Juicen syntymäkellonajasta liikkuu kahta eri tietoa, siispä myös nousumerkiksi on kaksi eri vaihtoehtoa. Toisella esitetyllä kellonajalla 8:28, Juicen nousumerkiksi tulee aktiivisen Oinaan loppu kun taas vaihtoehtoisella ajalla 8:30 Juicen kartalla nousee jo maanläheinen Härkä.

Juice, itsekin astrologiasta edes jonkin verran kiinnostuneena, oli kuitenkin perillä myös nousumerkistään. Juice kertoo Reijo Korpelaisen kirjassa "Ekkös sää Juice oo" astrologilla käynnistään seuraavasti:

"Minä olen tässä seurannut erästä toista suhdetta, joka on varsin kiihkeä, oikea känkkäränkkä-meininki: Dave Lindholm on oinas ja hänen vaimonsa on kala. Tarja (Juicen silloinen vaimo) myös on oinas ja minä olen kala. Kaikkein hassuinta on, että Dave ja minä olemme käänteisiä merkkejä. Minä olen kala ja minun nouseva merkkini on oinas, mikä on aivan hassua, tosi onnetonta. Dave taas on oinas ja hänen nouseva merkkinsä on kuu, joka on kalojen merkki. (...)

Olen teettänyt itselleni horoskoopin, ja tämä kundi joka teki sen, ei uskonut, että tämmöistä voi ollakaan. Se selasi arkistoja ja löysi yhden samanlaisen. Siellä se oli. Minä olen aivan onneton, vain yhdellä toisella ihmisellä maailmassa on tunnetusti sama juttu: Bob Dylanilla. Astrologinen karttahan jaetaan 12 eri huoneeseen, joista kuusi on horisontin alapuolella ja kuusi yläpuolella. Alapuoliset kuvaa ihmistä itseään ja yläpuoliset sen suhdetta yhteiskuntaan. Minulla on jompikumpi puoli, en muista, aivan tyhjä. Ei mitään. Ja toinen puoli on aivan täynnä. Paitsi, että siellä yhdellä puolella on yksi elementti: järki. Siis sellainen viileän kliininen ote kaikkeen. Dylanilla on sama juttu - minä olen aika ylpeä siitä."

Vaikka Juice siis itse kieltäytyikin olemasta pakastesei, sensitiivinen Kalojen merkki on kuitenkin kartalla vahvana. Auringon lisäksi kun myös Kuu on Kaloissa ja molemmat Kalojen merkin hallitsemassa 12. huoneessa. Huoneen teemoihinhan liitetään mm. itsensä voittaminen, uhrautuminen, eristäytyminen, maallisesta vieraantuminen ja oman alitajunnan kehittäminen. Sisäinen maailma on useimmiten rikas ulkoisen maailman kustannuksella. Ulkoinen menettää merkityksensä, kun koko maailmankaikkeus - niin taivas kuin helvettikin - löytyy oman pään sisältä. Näin ilmeisesti myös Juicella, joka eli etenkin viimeisimmät vuotensa melkoisen erakkomaista elämää asuntoonsa sulkeutuneena. Ei ollut tarvetta lähteä etsimään mitään ulkoapäin, kun kaikki oli läsnä siinä ja nyt, omassa rikkaassa ja rakkaassa ajatusmaailmassa. Tavallaan ironista, että moni syrjäänvetäytyvän 12. huoneen Auringon syntymäkartallaan omistava kuitenkin kohoaa ihailluksi keulakuvaksi, johtajaksi tai idoliksi. Näin myös Juicen kohdalla.

Voisi kuitenkin otaksua, että julkisuudessa oleminen on 12. huoneen painotuksen omaavalle henkisesti erittäin raskasta. Juice onkin eräässä lehtihaastattelussa todennut: "Suosio on vaikea saavuttaa, mutta sitä on vielä vaikeampi kestää." Niinpä Juicellakin oli lehtitietojen mukaan pitkiä masennuskausia. Toisaalta taas elämä niin iloineen kuin aallonpohjineenkin oli Juicelle raaka-ainetta teksteihin ja monen Juicen koskettavimmista lauluista sanotaankin syntyneen vaikeiden masennusjaksojen tuloksena. Myös alkoholi lienee ollut Juicelle pakopaikka todellisuudesta. Kartaltakin voisi löytää vihjeen asiasta 6. huoneen Mars-Neptunuksen muodossa, joka myös kertoo karua kieltään myöhemmin, osin alkoholin, osin varmasti muutenkin syntyneistä terveysongelmista. Muuten, rakkauslauluna pidetty Viidestoista yö kertoo kuuleman mukaan Juicen kokemuksista pitkän ryyppyputken päättyessä.


Paperitähdet-biisin lyriikassa Juice kertoo oman kannanottonsa julkisuuden kiroista.

"Unta jokainen katsoo
kaikki tähtiin kurkottaa.
Kaikki tahtoo rahaa ja mainetta,
ja elämää helpompaa.
Ja ne joilta se onnistuu,
pankoon ristiin sääriluun.
Sillä etusivun tähteä
eivät suojaa sivut muut

Kaikki tähdet näät kun katsot lehtiin eilisiin.
Toiset kuolivat pois toiset elävältä haudattiin.
Toiset nousivat itse ja toiset nostettiin.
Toiset siististi myytiin,  toiset kylmästi ostettiin."


Kalojen lisäksi myös Vesimiehen merkki on Juicen kartalla vahva. Kirjallista lahjakkuutta, sanansäilän omaperäistä käyttöä kuvaa kartan Venus-Merkurius -yhtymä Vesimiehen merkissä. Jupiterkin on kaksikkoon väljästi yhtymässä mielen lentoa ennestäänkin avittamassa ja kuvaamassa Juicen suurta rakkautta kieleen, josta hän ammensi aina jotain yllättävää löytäen tuttujenkin sanojen ja sanontojen takaa uutta ja erilaista, monimerkityksellistä. Juice osasi pukea teksteiksi tuntemukset, joille meillä useimmilla meillä ei ole sanoja. Onhan Juicen kartan jo muutenkin hieno Venus-Merkurius-yhtymä myös hienoissa aspekteissa; väljässä kolmiossa Mars-Neptunukseen Vaa´assa ja sekstiilissä karmalliseen Noususolmuun, tämänkertaisen elämän tavoiteltavaan suuntaan, kertoen että Juice teki juuri sitä, mikä kosmisen käsikirjoituksen mukaan tarkoitus olikin.

Juice kertoikin oppineensa lukemaan jo 4-vuotiaana, kirjoitellen lapsuutensa ja nuoruutensa ajan vahakantiset vihot täyteen. " Aloittelin joskus teini-ikäisenä, ensin kirjoittamalla. Kirjoitin kaikennäköistä, iskelmiin uusia tekstejä sekä runokopioita Paavo Haavikolta, P. Mustapäältä, Lauri Viidalta ja Eino Leinolta. Piti vaan treenata, hän muistelee lähtökohtiaan. Tein kaikkiin koulun juhliin ihmeellisiä sketsejä ja kun oli penkkarit, kirjoitin paitsi omalle luokalle, myös seuraavan vuoden abeille lauluja, joissa esiteltiin koko väestö. Samalla treenailin kaikennäköisiä runomittoja", Juice itse muistelee sivuillaan. "Lapsuudessa haaveeni oli ryhtyä kirjastonhoitajaksi, olisin saanut olla päivät pitkät kirjojen keskellä." Juicehan itse asiassa opiskeli kielenkääntäjäksi, mutta lopetti opintonsa loppusuoralla riitannuttuaan Kieli-instituutin johtajan kanssa. Juice kun ei kuvia kumarrellut eikä auktoriteetteja pelännyt vaan eli läpi koko elämänsä vain itseään kuunnellen ollen aidosti sitä mitä oli, jopa valmistumisensa kustannuksella.

Kuten odottaa saattaakin, elementtitasolla Juicen kartalla loistaa ylitse muiden tunteellinen, mielikuvitusrikas Vesi ja älyllinen Ilma. Käytännöllisen Maan ja aktiivisen Tulen vähyys selittää 12. huoneen painotuksen ohella sen miksi mies vietti melkoisen boheemia elämää vailla kiinnostusta arkipäivän rutiineihin, fyysiseen toimintaan tai esilläoloon. " Juicesta piirtyy kuva ihmisenä, jota arki ei kiinnosta. Hän ei kanna huolta ja vastuuta arkisista asioista, hänelle tuhansien muiden erilaisten ammattien ja arkien maailma on vieras... Arjen vieraus on myös pohjimmainen syy Juicen ihmissuhdeongelmiin, koska hän ei ole arjessa ns. läsnä. Juice on fyysisesti paikalla, mutta henkisesti poissa. En tunne ketään joka olisi yhtä etäällä fyysisestä maailmasta, oma kehonsa mukaan lukien, ruuvimeisselistä tai kampiakselista puhumattakaan. En ketään, joka olisi samalla niin laajasti lukenut ja niin täysin itseensä keskittynyt. En ketään, joka olisi yhtäaikaa niin ujo ja lähes täysin estoton." . Harri Rinne kirjassa Juice on, Juice off.

Juicea on monesti luonnehdittu oman aikansa edelläkävijäksi ja kapinalliseksi, joka ei halunnut leimoja otsaansa. Ystävien mukaan hän oli aina arvaamaton ja siksi niin kiinnostava. Juice oli periaatteesta auktoriteetteja ja yhteiskunnallisia instansseja kuten poliisia ja armeijaa vastaan. Mikään aihe ei ollut tabu. Kappaleiden nimet olivatkin aikansa normeja edellä Juicen uran alusta asti; Panomies, Per Vers runoilija, Isoisän hinttipussi jne... Rumat sanat sanottiin niinkuin ne oli.

"Päin aurinkoa ja taivastakin
minä lähdin, kaikki opetukset sotkin.
Jeesus ja Marx nuoli näppejään,
ja poliitikot jäivät itkemään.
Minä laivan saanut olin, ja pään.
Minä kolkkasin papit ja Freudia nilkkaan potkin."

(Odysseus)

Kapinallisuutta kuvaava Uranus onkin odotetusti Juicen kartalla vahva sijaiten kartan IC:llä, kodin, perheen, juurien ja arvojen akselilla kuvaten hyvin Juicen rohkeaa kapinaa perinteisiä arvoja vastaan. Uranuksella on myös tarkka kolmio Aurinkoon ja neliö Kuuhun. Se mitä oli tapana, ei ollut Juicea varten. Juicen tehtävä oli tehdä ja nähdä asiat toisin ja laittaa tekstiensä välityksellä myös meidät muut kyseenalaistamaan vanhentuneita arvoja. Juicella oli kyky löytää sanojen perinteisiin merkityksiin liittyviä oletuksia ja heittää oletukset kuuntelijoiden silmille saadakseen myös muut ajattelemaan itse. TV2:n Punaisessa Langassa nähdyssä mainiossa haastattelussa Juice kertoikin mm. ettei ole koskaan käynyt äänestämässä. Juice myös sanoi välttävänsä kaikkia laumoja ja kuppikuntia, koska epäili, että laumassa ihminen yrittää vain vältellä omaan itseensä törmäämistä. Juicen mielestä vastuuta omasta elämästään ei voinut siirtää sen paremmin johtajalle kuin toimeenpanevalle komiteallekaan.

Uranus IC:llä voi myös kertoa joko alati vaihtuvista kodeista tai siitä että kotia ei yksinkertaisesti ole olemassa. Uranus IC:llä kuvaa myös hauskasti sitä, miten "erilainen" Juicen koti onkaan ollut etenkin uran alkuaikoina kämpän täyttyessä ilta illan jälkeen joukosta mitä persoonallisempia taitelijasieluja. Juicen kerrotaan myös sanoneen uransa alkuaikoina eräällä keikallaan yleisölle: " Minä rakastan teitä, ja veisin teidät kaikki kotiini, jos minulla vain olisi sellainen".

(Äeti)

Ne
"Ne opettivat että laki on yhtä kuin oikeus.
En oppinut.
Ne sanoivat että yhteiskunta toimii näin.
Minä sanoin että näin se nimenomaan
ei toimi.
Ne halusivat tehdä minusta miehen
Suomen kaikissa raskaissa,
enkä oppinut kuin kävelemään varovasti
ja kusemaan istualtani.
Ne ovat vieläkin ne.
Minusta voi tulla jotakin".


Juicen syntymäkartta antaa vahvoja viitteitä siitä, että terveysongelmat nousivat väistämättä - tekisi mieli sanoa kohtalon johdattamana - pinnalle Juicen elämässä. Syntymäkartalla terveyttä edustavassa 6. huoneessa kun sijaitsee Juicen kartalla vahva nelikko: Pluto, Saturnus, Mars ja Neptunus. Juice sairastikin mm. munuaisten vajaatoimintaa, maksakirroosia ja diabetestä. Terveemmät elämäntavat olisivat kuka ties auttaneet asiaa, mene ja tiedä. Juice ei kuitenkaan varmastikaan halunnut rajoittaa elämäänsä pätkääkään, ei halunnut antaa periksi terveysongelmille omaan kapinalliseen tapaansa. Juice itse tiivisti asian jo klassikoksi muodostuneessa kappaleessaan Ei elämästä selviä hengissä, jossa Juice tilittää olevansa sinut sekä maksaongelmiensa että kuoleman kanssa korostaen samalla täysillä elämisen tärkeyttä.

.

"Raittiushenkilöt raittiustuoleissaan,
minusta on muka huolissaan.
Ne sanoo minua hulttioks,
ja väittää, että maksani sanoo "poks".
Däng däng!
Mut kyllä se kestää koko elämän!"

Kas, elämä se kaikkein vaikeinta lie,
sen kun hyvin teet, se kaiken aikasi vie.
Jos et halua täysillä päästellä.
voit kenties elämääsi säästellä,
mut edes niin et sitä tee.

Eikä kenenkään toisen kengissä voi elämästä selvitä hengissä.
Ei elämästä selviä hengissä".


Juice oli oma itsenäinen ja itsepäinen itsensä loppuun asti määritellen oikeastaan elinpäiviensä lukumääränkin. Vesimiehen merkkiin liittyvät ominaisuudet kuten omaperäisyys ja kapinallisuus näkyvätkin mainiosti niin Juice elämässä kuin elämän loppumisessakin. Munuaisten vajaatoiminta olisi vaatinut säännöllistä dialyysihoidossa käymistä, mutta Juice halusi lopettaa hoidot. Juicen vaimo onkin julkisuudessa kertonut, että Juice ei enää kestänyt dialyysihoitojen aiheuttamaa vapautensa rajoittamista ja halusi säilyttää itsemääräämisoikeutensa päättäen lopettaa hoidot tietäen mitä se merkitsee. Oma oletukseni onkin, että Juice oli älykkäänä miehenä ollut sinut kuoleman kanssa jo vuosia oivaltaen jotain oleellista kuoleman syvimmästä olemuksesta. Sisältyyhän Juicen teksteihin paljonkin viitteitä kuolemasta, kuten "Mua tuijottakaa, mua kaikkien nuolemaa, minä menen en pelkää toveri kuolemaa, hänen kanssaan minä lähden sielunkellotkin jo löi. Minä menen takaisin en ikävöi -biisistä Klovni heittää veivin. Tai jo legendaksi muodostunut lausahdus "Elämä on kuolemista" biisistä Syksyn sävel.


RUKOUS

"Tiukoissa paikoissa,
minä ristin käteni.
(Toisesta tulee Raymond,
toisesta Gulliver)

Annan sähkön virrata
itseni kautta,
uppoan voimakenttään ja
imen voiman itseeni;
muuta en tarvitse, voimaa vain,
ja jos haluatte, voin sanoa
sitä jumalaksi.

Yön hiipuvissa hetkissä,
kun olen jo hereillä,
on outoa väkevyyttä.
Tuijotan auringinnousua itseni
kautta, ja jos haluatte
voin sanoa sitä jumalaksi".

Jumala on (1996)

"Mulla ja Jumalalla on hyvät välit", Juicen sanotaankin todenneen useasti vaikka ei perinteistä uskoa tunnustanutkaan.

Juicen maallinen vaellus päättyi 24.11.2006. Sunnuntailapsena syntynyt Juice menehtyi syksyisenä perjantai-iltana Tampereen Yliopistollisessa sairaalassa. Kellonaika ei ole julkisesti tiedossa, mutta erään lehtijutun mukaan kyseessä olisi ollut myöhäinen ilta. Kuolemaahan on onneksi mahdotonta kartalta ennustella transiittien jaotellessa ajanjaksot korkeintaan suotuisiin ja vähemmän suotuisiin. Merkittävä aika Juicella on kuitenkin kartankin mukaan ollut menossa. Transitoiva Uranus on ollut elämän päättymisen aikoihin hiertävässä kvinkunssissa Juicen syntymäkartan terveyshuoneessa olleeseen Marsiin. Myös vahva, elämään vaikeita kokemuksia tuova Pluto oli ollut tekemässä haastavaa neliötä Juicen 12. huoneen Kuuhun jo alkuvuodesta 2006 lähtien. Kuoliniltana lisäksi transitoiva Kuu oli tarkasti yhtymässä transtoivaan Plutoon rasittaen edelleen Juicen syntymäkartan muutoinkin planeettaohituksille herkkää Kuuta. Onhan Juicen Kuun ainoat aspektit syntymäkartalla sähköistävä, hermostollisesti rasittava neliö Uranukselle ja väljä oppositio terveyshuoneen Saturnukselle kertoen siitä miten vahvasti käsikkäin Juicen psyykkisen ja fyysisen terveyden onkaan täytynyt kulkea. Viime vuoden ap-kartan Ascendentti nostaa myös esiin syntymäkartan 6. huoneen; natal-Neptunus ap-Asc:lla; kertoen vähitellen irti elämästä liukenemisesta. Solar Arc-menetelmällä katsoessa huomaa, että SA Pluto on ollut tarkalleen Juicen terveyshuoneen Mars-Neptunus-keskipisteessä aktivoiden terveysasiat esille fataalilla tavalla. Monellakin eri tekniikalla löytyy siis viitteitä terveyden suhteen vaikeista ajoista.

Päivänä, jolloin tieto Juicen kuolemasta annettiin julkisuuteen tr. Kuu on ollut tarkasti Juicen syntymäkartan MC:llä, ura-akselilla. Ja totta tosiaan, uutinen kuolemasta nosti taas Juicen meidän kaikkien huulille ja taisipa levymyyntikin kohota hetkellisesti. Raadollista mutta niin perin tavallista. Perin kummalliset ovat myös tähtitaivaan joulupukisikin kutsutun Jupiterin aspektit. Tr. Jupiter kun oli aloittamassa neliötään Juicen Aurinkoon progressiivisen Jupiterin tehdessä Auringolle yhtymää. Kuolema tuli siis Juicelle Jupiterin muodossa, itse valittuna siirtymisenä taivaalliseen orkesteriin. Ilmeisestikin Juice oli oivaltanut kuoleman luonteesta jotain keskivertokansalaista syvällisempää; sen että kuolema ei olekaan kaiken loppu eikä ollenkaan niin dramaattinen tapahtuma kuin minä sitä pidetään. Kuoleman ajatuksesta kun on nykyisessä, ikuista nuoruutta ja melkeinpä ikuista elämääkin ihannoivassa yhteiskunnassa, tehty liian synkkäsävyinen ja uskonkin Juicen tietäneen sen ottaen oman kuolemansa enemmänkin vapautumisena. Tämä on toki vain oma arvaukseni Jupiterin suhteellisen onnekkaina pidettyjen kuvioiden vuoksi. Toki Jupiteriin liitetään myös liiallinen optimistisuus, joten kukapa tietää vaikka takana olisi ollut melkoisen epärealistinenkin ajatus selviytymisestä ilman hoitoja. Omaiset tietävät asian paremmin ja antaa heidän pitää tietonsa omanaan. Voimia heille joka tapauksessa!

Kiitos Juice! Vaikka emme koskaan tunteneetkaan henkilökohtaisesti, olet silti tietämättäsi ollut mukana monessa elämäni tähtihetkessä koskettavien kappaleidesi myötä.

Syvänmerensukeltaja

"Koskematon lämmin iäisyys,
ikuisuuden loppumaton ääni.
Nukun sinun hyväilyys,
sun syliis painan pääni.
Napanuoran katkaisin,
sota vielä riehuu pääni päällä,
arvoituksen ratkaisin,
on hyvä olla täällä".

- Heli