Maailmanloppu 2012?

TV-kanava Jim tarttui ohjelmassaan Jim D Historia: Maailmanloppu 2012, paljon puhuttuun aiheeseen, vuotta 2012 koskeviin profetioihin. Alla kanavan oma esittelyteksti ohjelmasta:

Maailmanloppuun kannattaa alkaa valmistautua nyt, sillä se on lähellä. Niin muinaisten mayojen, kiinalaisen I Chingin kuin Merlin-velhon ja antiikin oraakkelienkin väitetään ennustaneen maailmanlopun tulevan vuonna 2012. Voivatko ne kaikki olla väärässä?

Jimin dokumentti on mielenkiintoinen ohjelma meidän ajoillemme sijoittuvista maailmanlopun ennustuksista. Ohjelma sisältää toisaalta melkeinpä koomisia kohtauksia ennustajaeukoista tammenlehtineen ja demonisine katseineen, ohjelmaan sisältyessä toisaalta myös tietoa vanhoista ennustuksista niitä puoltavine ja kieltävine lausuntoineen. Jos dokumentti meni ohitse, sen saa katsottua ilmaiseksi Jimin netti-TV:stä. Tässä myös oma, osin muistinvarainen referaattini ohjelmasta omilla kommenteillani höystettynä.

MAYAT

Ohjelma heittää esille monia vanhoja ennustuksia vuodesta 2012. Ennustuksista kuuluisin on eittämättä mayojen ennustus globaalista tuhosta talvipäivänseisauksen päivälle, 21.12.2012. Tuolloin Maya-kalenterissa on meneillään päivä nimeltä Hunab Ku. Mayat ovat kertoneet Auringon nousevan tuolloin mustasta aukosta nimeltä Kosminen äiti. Dokumentin mukaan nyttemin on myös tieteen keinoin vahvistettu Mayojen maailmanlopun ennustukseen liittyvä ikiaikainen tieto mustasta aukosta linnunradan keskellä, joka siis todellakin on olemassa.

Mayojen ennustukselle lisäuskottavuutta antaa Mayojen kalenterin käsittämätön täsmällisyys, joka dokumentin mukaan peittosi jopa nykyisen ajanlaskumme tarkkuuden. Mm. Auringon- ja kuunpimennykset pystyttiin ennustamaan tarkasti tuhansien vuosien päähän. Dokumentissa Mayoja nimitetäänkin osuvasti samanistisiksi tiedemiehiksi, joiden kiinnostuksen kohteena olivat aika ja tietoisuus.

Vuonna 2012 maa on linjassa Auringon ja galaksin keskustan kanssa, ilmiö joka tapahtuu vain 25800 vuoden välein. Ohjelma heittää arvailuja siitä, mitä silloin mahdollisesti tapahtuu. Vaihtavatko etelä ja pohjoinen paikkaa, vaihtaako maapallon magneettiset navat paikkaansa? Onhan niinkin kuuluisa tiedemies kuin Albert Einstein myös väläytellyt laskelmiensa perusteella samanlaista mahdollisuutta. Dokumentin mukaan napojen vaihtuminen on myös todistetusti tapahtunut aiemminkin maapallon historiassa.

MERLIN JA MUUT ENNUSTAJAT

Dokumentti heittää myös eteemme Kuningas Arthurista tutun ennustaja Merlinin, joka kuitenkin on ollut fiktiivinen hahmo oikean Merlinin oltua huomattavasti vakavammin otettava ennustaja. Oikea Merlin on mm. kertonut planeettojen karkaavan radoiltaan ja syöksyvän eläinradan lävitse, jonka dokumentissa arvellaan tarkoittavan myöskin napojen siirtymistä. Merlin on myös ennustanut esim. ydinvoimalaonnettomuuden Englantiin kertoessaan kalojen sulavan ja pyrstöjen muuttuvan monihaaraisiksi.

Ohjelma nostaa esille myös mm. Shiptonin muorin, joka onkin ihan oma, spesiaali juttunsa. Myöhemmin on mm. todettu, että Shiptonin muoria ei ilmeisesti ole ollut olemassakaan vaan muorin kirjoittamaksi väitetyn tekstin on kirjoittanut toimittaja vasta jälkikäteen. Kuitenkin asian tekee kummalliseksi se, että myös toimittajan kuoleman jälkeiset, tulevaisuutta koskevat ennusteet ovat toteutuneet. Puolen maailman kerrotaan omaa aikaamme koskevassa ennusteessa heittävän verisesti henkensä, oli se sitten loppujen lopuksi muorin tai toimittajan laatima.

Myös ennustaja Sibylla ja Delfoin oraakkeelit esitellään ohjelmassa, jossa sanotaan mm. Sibyllan olleen omana aikakautenaan hyvin arvostettu ennustaja kertoen mm. Jeesuksen syntymän etukäteen. Siksi mm. Michelangelo on ikuistanut Sibyllan Sikstuksen kappelin maalaukseensa. Niin Sibyllan kuin oraakkelienkin ennustuksissa toistuvat taivaasta syöksyvä tuli, maanjäristykset, kaupunkien palaminen ja taivaan täyttyminen tuhkasta. Tosin tässäkin tapauksessa ennustajat eivät ilmeisesti kuitenkaan suoraan nimenneet tätä juuri meneillään olevaa aikakautta ennustuksen toteutumisajankohdaksi.

RAAMATTU

Raamatun Ilmestyskirjankin ohjelma nostaa esiin maailmanlopun ennustuksineen. Lentävät olentoja, sodat Lähi-Idässä ja uudet taudit ovat Ilmestyskirjan mukaan alkusoittoa maailmanlopulle. Itselleni jäi epäselväksi, miksi ilmestyskirjan ennustukset tarkoittaisivat juuri nykyistä aikaamme? Ilmestyskirjassahan mainitaan pedon luvuksi 666, jonka on arveltu olevan koodinimi maailmanjohtajan roolissa esiintyvälle antikristukselle. Sittemmin on tosin huomattu numeron 666 muodostuvan numerologisesti Keisari Neron nimestä. Neron vainotessa nimenomaan kristittyjä, yhteys tuntuukin loogiselta. Mutta se ken haluaa, voi katsoa ohjelman itse netti-TV:stä tarkentaen sitten Ilmestyskirjan ennustusten yhteyttä nykyaikaan.

INTIAANIT

Intiaaniheimoihin on liitetty kautta aikojen mystisiä kykyjä, niin myös mm. ohjelman Hopi-intiaaneihin, USA:n vanhimpaan intiaaniheimoon. Intiaanien mukaan maailma on luotu ja tuhottu neljästi, nyt siis meneillään neljäs tuhoamisen vaihe viidennen maailman odotellessa sisääntuloaan. Hopien mukaan jokaiseen tuhoutumiseen liittyy mm. merenpinnan nousu, maajäristykset ja auringon kuumeneminen. Ennustusten mukaan viimeisimpään tuhoon tulee liittymään loppumetreillä ympäri maailmaa risteilevä hämähäkin verkko, jonka arvellaan tarkoittavan Internet-yhteyksiä. Myös intiaanit ovat ajoittaneet tuhon samaan ajankohtaan kuin Mayatkin.

I CHING

I Ching - muutosten kirja, on Kiinan vanhin löydetty teksti. Aiemmin lähinnä ksityishenkilöiden ennustusmenetelmänä käyttämä väline on muuttunut tuhon ennustajaksi McKennan menetelmän myötä. McKenna huomasin I Chingiä tutkiessaan heksagrammien noudattavan tiettyä kaavaa, jotka aikajanalle asetettuna vastaavat maailman tapahtumia. Myös McKennan käyrä päättyy ajankohtaan 21.12.2012.

WEB-BOT

Itselleni aivan tuntematon juttu oli ohjelman esittelemä Web-Bot Projekti. Web-Bot kehitettiin 90-luvun alussa ennustamaan pörssikurssien kehitystä. Se on ohjelma, jossa hakurobotit etsivät avainsanoilla vihjeitä tulevaisuudesta olettaen ihmisten kielenkäytön olevan jollakin tavalla yhteydessä kollektiiviseen alitajuntaan. Yllättäin huomattiin ohjelman tuottavan talousennusteiden ohella myöhemmin paikkansapitäväksi todettuja ennusteita myös katastrofeista.

Esimerkiksi kesällä 2001 saatiin tarkat ennusteet 2-3 kk:n sisällä tapahtuvasta terrori-iskusta. Kaikille lienee selvää, mitä syyskuussa 2001 tapahtui. Dokumentissä väitetään Web-botin ennustaneen myös mm. Aasian tsunamin, hirmumyrsky Katariinan ja useita muita pienempiä katastrofeja. Ohjelman mukaan Web-bot on myös ennustanut pientä ydinsotaa vuodelle 2008 tai 2009. Toivokaamme kädet kyynärpäitä myöten ristissä Web-botin erehtyneen tässä.Monien muiden ennustajien ohella Web-bot on myös kertonut katastrofien sarjan huipentuvan vuoteen 2012. Toisaalta, kun netti on pullollaan vuoteen 2012 kohdistuvia arvailuja, ei ihme jos myös hakurobotteihin pohjautuva ohjelma on vuoden sieltä bongannut.

LOPUKSI

Ohjelman lopussa todetaan onneksi realistisesti, että niin kauan kuin on ollut elämää, on myös ollut maailmanlopun ennusteita. Yleensä ne ovat vielä koskeneet juuri sitä aikakautta, jota kulloinkin on eletty. Kuitenkin, tässä sitä vielä ollaan vaikka tokihan ihminen omalla toiminnallaan on asettanut maapallon koville aivan eri tavalla kuin vuosisatoihin tai tuhansiin tätä ennen. Ilmastonmuutoksen vyöryessä päälle yhä kiihtyvää tahtiaan, on aina vain helpompi uskoa meidän jollain tasolla elevän hyvin apokalyptisiä aikoja.

Toisaalta voidaan myös miettiä, mitä maailmanloppu itse asiassa tarkoittaa? Vaikka ennustetut ajankohdat osuisivatkin oikeaan, ei tapahtumien tarvitse olla kuitenkaan pelkästään hirvittäviä, katastrofaalisia ja negatiivisia. Esimerkiksi Mayojen ennustusta on tulkittu paljon myös niin, että kyse olisikin ihmiskunnan askeleesta kohti valoa, kohti suurempaa tietoisuutta ja siten uutta, positiivista aikakautta.

- Heli