Kuu - yön jumalatar

Kuuhun on kautta aikojen liitetty jotakin salaperäistä. Auringon valoa kasvoillaan heijasteleva Kuu näyttäytyy taivaalla vain yöaikaan. Vuosituhannesta toiseen se on käynyt lävitse maailmantapahtumista riippumatonta muodonmuutosprosessiaan uudesta Kuusta täydenkuun kautta vanhaksi ja jälleen uudeksi.

Taivaan valojen Auringon ja Kuun keskinäinen suhde on alati muuttuvaa kosmista tanssia, josta on muodostunut ajanlaskun perusta. Länsimainen ajanlasku perustuu Auringon liikkumiseen, islamilainen kalenteri on kuukalenteri. Kuun rytmejä hyödyntäen on mahdollista elää sopusoinnussa luonnonvoimien kanssa. Uudenkuun ja täydenkuun välinen jakso on tuotteliasta aikaa, jolloin uusien asioiden aloituksille on kosminen tuki. Täydenkuun aikaan tunteiden ja järjen törmäyskurssi näkyy unettomien öiden lisäksi mm. onnettomuus- ja rikostilastoissa. Myös leikkauksissa on tuolloin lisääntynyt verenvuotoriski. Vanhan Kuun aika tukee itsetutkiskelua ja hiljentymistä.

Kuu on Yinin, feminiinisyyden, edustaja Auringon symboloidessa maskuliinista Yangia. Muinaiset kansat palvoivatkin Kuuta jumalattarena ja se esiintyy myyteissä kolmessa eri hahmossa kuunkierron päävaiheita mukaillen: uusikuu kuvaa neitovaihetta, täysikuu hedelmällisyyttä ja äitiyttä, vanha Kuu mystisiä voimia omaavaa naista.

Astrologisesti Kuu heijastelee mm. lapsuudenkokemuksia, suhdetta vanhempiin ja tapaa kokea oma äitiys. Se kuvaa myös tiedostamatonta mieltä, turvallisuudentarpeita, tottumuksia, arjen kohtaamisen tapoja sekä asioita, joista jokapäiväinen elämä saa polttoainetta. Astrologinen Kuu on Neptunuksen alempi muoto viitaten alttiuteen reagoida omien tuntemusten perusteella sensijaan, että kykenisi näkemään asiat osana suurempaa kokonaisuutta.

Terveysastrologiassa Kuu kuvastelee elimistön nesteitä, silmiä, mahalaukkua ja rintoja, kehon rytmejä, raskautta ja imetystä sekä lymfakiertoa.

Karmallisesti syntymäkartan Kuu viittaa menneisyyteen kertoen niistä tunne-elämän ominaisuuksista ja reagointitavoista, joiden negatiivisiin puoliin ei ole tarkoitus jäädä kiinni tämänkertaisella matkallamme sielun inkanaatiokierrossa. Kuumerkin piirteet ilmenevät persoonassamme monesti aurinkomerkkiä näkyvämmin., eritoten naisten kartoilla. Joissain oppisuunnissa uskotaan, että kuumerkki on ollut edellisen elämän aurinkomerkki.

KUU HUONEISSA


Vesielementin huoneita 4, 8 ja 12 pidetään erityisen karmallisina. Niiden ohella myös kartan muiden huoneiden uskotaan kuvaavan asioita, joissa meidän on määrä muuntua mentaalisesti, emotionaalisesti ja psykologisesti.

Jos Kuu sijaitsee kartan 1. huoneessa, minäkuva ailahtelee tunnetilojen myötä. 2. huoneessa rakennetaan taloudellisesta turvallisuudesta riippumatonta minäkuvaa. Kolmannessa huoneessa polku kulkee älyllistämisestä kokemiseen. 4. huoneessa Kuu on vahvana omassa huoneessaan ja viittaa perhekarman työstämiseen. 5. huoneessa kasvatetaan sisäistä lasta. Kuudennessa huoneessa korostuvat terveys ja palveleminen. 7. huoneen Kuu tarvitseee kumppanin tutustuakseen omiin tunteisiinsa. Tabut, salaisuudet ja seksuaalisuus ovat mukana tunteiden elämänmittaisessa transformaatiossa silloin, kun Kuu sijaitsee kartan 8. huoneessa. 9. huoneen Kuulla ruoho on usein vihreämpää muualla. Vain sydämellään näkee totuuden on mottona sille, jonka Kuu viitoittaa elämänsuuntaa 10. huoneessa. 11. huoneen Kuu on ryhmätietoinen ja tulevaisuuteen suuntautunut. Kuu 12. huoneessa on merkki siitä, että edellisen inkarnaatio on suoritettu naisen kehossa.


Elokuun kuutamolla, 
pimeässä puutarhassa
yötuulen soittamana
lehdet kahisevat salaisia viestejään.
Lumoutuneena kuuntelen
luontoa.
Ajattoman hiljaisuuden
hetki."
- Maria Alstedt-


KUU MERKEISSÄ


Voit selvittää oman Kuumerkkisi tekemällä astrologisen karttasi esim. Astro.fi:n ilmaisessa kartanlaskupalvelussa. Alla pieni yleistys Kuusta eri merkeissä, joskin tarkemmassa tulkinnassa on otettava huomioon myös Kuun huonesijainti ja aspektit sekä koko muu astrologinen kartta omine erikoispiirteineen. 

Oinas-Kuu: Tunteissaan itsenäinen, aktiivinen, ulospäinsuuntautunut, äitinä lapsiaan elämässä eteenpäin aktiivisesti puskeva, opettelee irtautumaan egolähtöisestä reagoinnista kohti muiden aitoa huomioonottamista

Härkä-Kuu: Luotettava, huolehtiva, maanläheinen, luova, kaipaa tunteissaan turvallisuutta, äitinä suojeleva. Irtipäästämisen läksy.

Kaksos-Kuu: Sosiaalinen, älyllinen, seurallinen, muutoksenkaipuinen, äitinä lapsille älyllisiä virikkeitä tarjoava. Valjastaa älyllisyyttään ja kommunikointilahjojaan kohti jalompia päämääriä.

Rapu-Kuu: Herkkä, tunteikas, parisuhteeseen vakavasti suhtautuva, kodin ja perheen hengetär, ns. perinteinen äiti. Vahvat siteet menneeseen.

Leijona-Kuu: Valoisa, lämminsydäminen, antelias, ylellisyydenkaipuinen niin tunne-elämässä kuin materiaalisellakin puolella, pennuistaan ylpeä äiti, joka puolustaa perhettään aidon leijonaemon tapaan.
Jalomielisyys ei saa kääntyä ylimielisyydeksi!

Neitsyt-Kuu: tarkka, vakavamielinen, tunne-elämää tarkasti analysoiva, perinteisiin kasvatusmetodeihin luottava. Opettelee mieltämään epätäydellisyyden väistämättömänä osana ihmisyyttä.

Vaaka-Kuu: Harmonian, sopusoinnun ja kauneuden kaipuu ihmissuhteissa ja elinympäristössä, luova, hyviä tapoja jälkeläisilleen opettava kasvattaja. Altistaa emotionaaliselle liioittelulle, jonka karmallisena seurauksena parisuhde usein viivästyy.

Skorpioni-Kuu: Vahvatunteinen, intensiviinen, tunne-elämän dramatiikasta nauttiva vahvatahtoinen kasvattaja. Elämänpolkuun sisältyy erityisläksy äitiyden osalta.

Jousimies-Kuu: Optimistinen, elämään ja tunteisiin luottavaisesti suhtautuva, usein urheilullinen ja matkustelusta nauttiva. Äitinä joustava lasten innostaja. Vahvaa aattellisuutta.

Kauris-Kuu: Realistinen, kunnianhimoinen ja ahkera, tunteissaan joskus jäykkä, mutta hyvin luotettava. Äitinä tarkka ja huolellinen perinteisen kasvatuksen kannattaja. Järki ohittaa tunteet.

Vesimies-Kuu: Lojaali, ystävällinen, idearikas, tunne-elämässään runsaasti tilaa ja vapautta tarvitseva, älyllinen,moderni vapaan kasvatuksen kannattaja, ei perinteinen äiti. Askartelee epätavallisuuden areenoilla.

Kalat-Kuu: Lempeä, ymmärtäväinen, tunteellinen, rakkautta ja huolenpitoa kaipaava ja antava, lapsen tarpeet herkästi vaistoava äiti. Idelistisuuden läksy.


Sukella syvemmälle Kuuhun! Käväise lukemassa lisää Astroarkistosta:
Asc, Aurinko ja Kuu matkaeväinä
Auringon ja Kuun keskipiste
Kuunpimennys 26.6.2010


KUUN KONTAKTIT MUIHIN PLANEETTOIHIN


Kuun ja Auringon suhde antaa viitteitä siitä, kuinka haastavaa aiemmin opitusta irtpäästäminen on. Taivaan valojen sijainti keskenään ristiriitaisissa merkeissä hankaloittaa tämänkertaisen aurinkomerkin täyden potentiaalin lunastamista Kuun vetäessä kohti mennyttä. Haastavat aspektit viittaavat vaikeuteen yhdistää tietoinen ja tiedostamaton, rationaalinen ja irrationaalinen mieli. Ne voivat kertoa myös hankauksesta vanhempien keskinäisessä suhteessa sekä alttiudesta toistaa vanhempien mallia omassa parisuhteessa.

Järjen ja sydämen yhdistämistä harjoitellaan Kuun ja Merkuriuksen keskinäisissä kuvioissa. Venus kontaktissa Kuuhun heittää pureskeltavaksi naiseuden kaksi eri ulottuvuutta. Kuun ja Marsin aspekteissa tasapainotetaan välittömiä tunnereaktioita. Jupiterin kosketusta Kuulle pidetään suotuisana, tunne-elämää harmonisoivana, kääntöpuolena alttius ylilyönteihin. Karmallinen Saturnus asettaa rajoja rakkauteen ja muistuttaa velvollisuuksien hoitamisesta. Elämässä voi myös olla kokemuksia hylkäämisestä fyysisellä tai tunteiden tasolla. Uranus altistaa tunne-elämän ja perusturvallisuuden muutosalttiudelle. Neptunus edustaa tunne-elämässä sekä idealististisuutta että harhakuvia. Elämänmittaiseen tunne-elämän transformaatioprosessiin alkuineen ja loppuineen viittaa Pluton konktakti Kuuhun.

KUU ENNUSTAVASSA ASTROLOGIASSA

Kuva: Lumilintu, Johanna Vilen
Kuva: Lumilintu, Johanna Vilen
Kuu etenee astrologisella kartalla noin 12 astetta päivässä. Koko eläinradan - käytännössä siis karttaympyrän - kiertämiseen Kuu käyttää

noin 27,5 vuorokautta.  Kiertonopeutensa vuoksi Kuun tekemiä transiitteja ei juurikaan seurata ennustavassa astrologiassa kuin korkeintaan päiväkohtaisia fiiliksiä tutkaillessa.

Sen sijaan hitaiden planeettojen tekemät transiitit syntymäkartan Kuulle viitoittavat yleensä tärkeitä jaksoja elämässä etenkin oman naiseuden, äitiyden tai tunnemaailman suhteen.

Myös progressivista Kuuta kannattaa seurata. Se viipyy yhdessä merkissä noin 2,5 vuotta ja jakaa tunne-elämää eri tyyppisiin jaksoihin kulloisenkin merkkisijainnin mukaan. Kunkin kuukauden teemoja voi tutkailla Kuunpaluu-karttojen avulla.


KUUTAMOISIA KUULUMISIA

"Jo varhaisista ajoista lähtien on ymmärretty, että samalla tavalla kuin Kuu vaikuttaa maapallon valtameriin, samalla tavalla se vaikuttaa kaikkeen elolliseen tällä planeetalla. Yhä useammat ovat tulleet vakuuttuneiksi siitä, että Kuun kierto vaikuttaa ihmisten mielialaan, tunteisiin ja käyttäytymiseen.

Kuun kierto rytmittää elämäämme; aivan kuin valtameren vuoksi ja luode; Kuun dynaaminen ja alati muuttuva energia aaltoilee sisällämme. Kuun rytmikäs liikehdintä määrää sen, kuinka käyttäydymme ja reagoimme ympäristömme ärsykkeisiin. Jos opimme käyttämään hyväksi Kuun rytmiä, pystymme myös hyödyntämään sen tarjoaman energian. Meidän on vain antauduttava virran mukaan ja löydettävä sopusointu luonnonvoimien kanssa." - Lori Reid

Kuu paistaa yli vireän maan
- sydänkesän himmeä hedelmä.
Vedessä häilyy sen hohde
kuin kynttilänliekki kylmässä huoneessa.

- Sakari Topelius

KUULOITSU

Kaikki alkaa auringosta, Kuun tieto tukena tälle. Tarkkaa Kuuta taivahalla, tutkien säteitä öiden.

Yläkuu on kasvamista, alakuulla kaikkoo sirppi. Yläkuulla valta Kuulla, pellon päällä kasvavihin. Kerää silloin, kylvä, niitä, aloittele uudet toimet: pano pellon, kasken kylvö, keruu yrtin, vastan vääntö.

Alakuulla sirpin voima varjossa muhevan mullan. Veso silloin, kynnä, nosta. Vaan pimeimmän yön ylitse suojaa, vaarasta varoita. Silloin sirppi viivanohut, saattaa suistaa noidanyöhön.