Elisabet Taylor - rakkauden ammattilainen

Näyttelijä Elisabet Taylor on siirtynyt ajasta ikuisuuteen. Maailma muistaa Elisabetin niin elokuvistaan kuin lukuisista avioliitoistaankin. "Rakkaus on ikuista, vain kohde vaihtuu", olisi voinut olla Elisabetin motto.

Syntymäkartalla rakastumisalttiutta kuvaava Venus onkin "rakkauteen ensi silmäyksellä" vannovan Oinaan tulisessa merkissä. Venus on lisäksi tiukassa liitossa yllätyksellisen ja äkkinäisen Uranuksen kanssa, kolmiossa liioittelevaan Jupiteriin. Rakkauselämä on yllätyksellistä ja nopeatempoista, jossa kyllästyminen voi tapahtua yhtä nopeasti kuin ihastuminenkin. Tiukka sitoutuminen ei liene vahvin laji silloin, kun jokaista hurmioitumista väistämättä jossakin vaiheessa seuraava arki astuu kuvaan mukaan. Kun suudelmat vaihtuvat sukkapyykkiin, ovi on jo raollaan odottamassa seuraavaa Prinssi Uljasta.

Vaikka Oinas-Venus viittaakin vahvaan valloitustaipumukseen, jossa jahdin päätyttyä jäädään ihmettelemään, mitä ihmettä saaliilla oikein tehdäänkään, ei Elisabetin muu kartta viittaa laskelmoivaan miehennielijään. Ennemminkin vaaleanpunaiset lasit silmillä kulkevaan romantikkoon. Mars/Aurinko/Merkurius Kaloissa oppositiossa Neptunukseen on erinomainen sijainti ammatissa, jossa sukelletaan kerta toisensa jälkeen erilaiseen todellisuuteen, liu´utaan jonkun toisen ihon alle ilmentämään täysin toisenlaista persoonaa kuin mitä itse on. Mutta se on myös epärealistinen kuvio. Mieli voi olla täynnä idealismia, haavellisuutta ja rakkautta enemmän itse rakkauteen kuin rakkauden kohteeseen. Rakkaus voi olla pakokeino arjen paineista. Kuvio voi myös toimia varsinaisena renttumagneettina. Halu pelastaa ajaa verkkoihin toinen toistaan epätoivoisempia, hukassa olevia ja kemiallisin keinoin todellisuutta pakenevia kumppaneita. Ja Neptunus jaksaa uskoa parempaan - joka kerta uudelleen. Mutta, koska mikään kuvio ei koskaan ole tuomio ja jokaisella kuviolla on aina kahdet kasvonsa, se viittaa myös taiteellisiin kumppaneihin, mm. näyttelijöihin - ja niitähän Ellulla on riittänyt.

Myöskään Elisabetin kartan draamankaipuinen Skorpioni-Kuu ei anna eväitä vahvaan, emotionaaliseen sitotumiseen. Vaikka Skorpioni onkin kiinteän elementin merkki ja voi viitata myös elämää ja kuolemaa vahvempiin tunteisiin, kuumerkin seksuaalisuus jyrää usein vahvana motiivina tunne-elämässä, etenkin silloin kun muu kartta vielä vahvistaa samaa. Kuun suhteen Elisabetin kartalle oli lisäksi koodattu elämänmittainen tunne-elämän läksy - Kuun ja Kheironin oppositio. Se voi kertoa kivuliaasta suhteesta omaan äitiin. Myös suhde omiin lapsiin voi olla juuri se elämän kipupiste, joka ajaa eheytymisen etsimiseen, tavalla tai toisella. En tiedä, miten Elisabet on hoitanut arkipäivän velvollisuutensa lapsia kohtaan enkä edes sitä, kuinka monta lasta Elisabetilla on - ja kuinka monta eri isää lapsilla on. Kuitenkin se tosiseikka, että elämänpolku sisältää melkoisen ketjun avioliittoja, ei ole voinut olla vaikuttamatta lapsiin. Ja sitä kautta myös Elisabetiin itseensä. Näyttelijän huolella ehostettujen kasvojen takana on voinut asua paljon sellaista tuskaa, joka on pidetty tyypillisen Skorpioni-Kuun tapaan salaisena - jotta ei vaikuttaisi haavoittuvalta.

Usein kysytään, näkyykö kuolema kartalta. Vastaus on jälleen kerran: ei näy. Tai ainakaan me ihmiset emme onneksi osaa sitä tulkita. Astrologian kuvatessa ajan laadullista puolta, ajan laatu näyttäytyy sairastamisen ja kuoleman aikoina haastavana. Kuitenkin sen, selviääkö joku sairauden tuomista haasteista vai ei, tietää vain Jumala itse - ja hyvä niin.

Haasteita Elisabetilla onkin riittänyt. En lähde luettelemaan kaikkia meneillään olevia kuvioita vaan nostan esille haavoittuneen parantajan teemoja nuolellaan ampuvan Kheironin. Se on ollut Elisabetin kartalla hyvin aktiivinen viime aikoina. Transitoiva Kheiron on tehnyt yhtymää Elisabetin natal-Marsille. Samoin SA Mars on juuri yhtymässä natal-Kheironin kanssa, neliössä terveyskeskipiste Saturnus/Neptunukseen. Kartta kertoo siis samaa tarinaa tuplana. Soturi on haavoittunut ja saanut itsensä parantamisen haasteen, johon voimat eivät kuitenkaan ole riittäneet. Eikä silloin riitä vahvatkaan voimavarat tai rautaisinkaan tahto, kun on aika lähteä.

Kun Elisabet on ilmentänyt vahvasti karttansa Venusta, SA Saturnuksen viimevuotinen yhtymä kartan Venus-Uranukselle on kertonut jo asteittaisesta luopumisen ajasta. Sairauden edetessä ja voimien vähetessä yksi elämän vahvoista peruspilareista ja ehkä oman voittamattomuuden ja kuolemattomuudenkin osoitin, Venus, ei enää ole ollut voimissaan. Se identiteetti, joka on ehkä osin rakennettu naiseuden, valloittamisen ja kauneuden teemojen varaan, on ollut saturnusmaisen uudelleenrakentamisen kohteena. Tämäkin kuvio toistuu Kheiron kuvioiden tapaan tuplana, hieman eri muodossa vain. Takana on juuri päättynyt tr. Pluton oppositio progressiviselle Venukselle.

Mutta mitä yrittää kertoa se, että tr. Jupiter lähestyy juuri Elisabetin natalkartan Venus-Uranusta? Kertooko se siitä, että Elisabetin legendaarinen kauneus ja rakkauselämän kiemurat pääsivät vielä kerran pääotsikoihin? Maailman valokeila on kohdistettu Elisabetiin - vaikka sitten kuolleenakin. Elisabetista tuli vielä kerran tähti.

- Heli -