Kolmiodraama belgialaiseen tapaan - laskuvarjomurhaajan muotokuva

Kolmiodraamat ovat aina tilanteita, joissa vähintäänkin yksi osapuoli joutuu kärsimään. Belgialainen Els Clottemans ei kuitenkaan halunnut alistua kolmannen pyörän osaan huomattuaan ystävättärensä ihastuneen miesystäväänsä. Els otti ohjat - tai oikeammin sakset - käteensä ja sabotoi ystävättärensä laskuvarjoa. Seuraavalla hyppykerralla kolmiodraaman osapuolten muodostelmakuvio ei onnistunut. Kuviota jäi tekemään vain kaksi henkilöä kolmannen syöksyessä alhaalla odottavaan kuolemaan.

Kyseessä on siis belgialainen opettaja, 26-vuotias Els Clottemans, joka tuomittiin tänään 30 vuoden vankeuteen ystävättärensä, 38-vuotiaan kolmen lapsen äidin murhasta. Elsin syntymäajaksi löytyy 11.1.1984, Asse, Belgia. Kellonajasta ei ole tietoa.

Anteeksi vain yleistykseni Skorpionit, mutta moisen kylmäverisesti harkitun teon yhdistäisi ehkä suorimmin Skorpioniin ja Plutoon. Ei siksi, että Skorpionit olisivat muita väkivaltaisempia, vaan koska tarvittaessa Skorpionilta löytyy toteuttamiseen tarvittavaa, vahvaa henkistä kanttia. Skorpioni tai plutonikko on se, joka näyttää hämäävän korrektilta silloinkin, kun aikapommi jo tikittää pinnan alla. Juuri Skorpionin tai Pluto-vaikutteisen voi kuvitella lähtevän viilipyttymäisen tyynenä viimeiselle hyppyreissulle yhdessä ystäviensä kanssa - sakset reppuun kätkettyinä.

Elsin kartalta löytyykin Skorpionista kolme haastavaa planeettaa, joiden rakentava ilmentäminen ei aina ole helppoa. Pahat pojat Mars, Pluto ja Saturnus ovat kaikki Skorpionissa, Mars ja Pluto tiukassa yhtymässä keskenään. Melkoinen dynamiittipanos, jonka avulla tekijä halutessaan saa paljon pahaa aikaan. Huomaa kuitenkin sana halutessaan. Tähdethän eivät pakota mihinkään, vain altistavat. Rakentavasti käytettynä samat kuviot kertovat energisyydestä, pelottomuudesta ja toimintatarmosta. Energioista, joilla voi joko valloittaa maailman - tai kontrollin pettäessä tuhota sen.

Mars-Pluto Skorpionissa on dramaattinen, intohimoinen, joskus pakkomielteenomaisesti asioihin takertuva. Kosto oman kunnian puolesta voi muodostua yhtä tärkeäksi kuin arabikulttuurissa ikään. Aurinko Kauriissa voi parhaimmillaan tasata Mars-Pluton tuhovoimaa patistaen yhteiskunnallisesti hyväksyttyyn toimintaan. Toisaalta, kunniastaan tarkan Kauriin on ehkä vaikea kestää tilanteita, joissa kokee menettävänsä kasvonsa. Impulsiivinen ja äkkipikainen Kuu Oinaassa altistaa toimimaan ensin ja harkitsemaan vasta sen jälkeen.

Normaalisti Els ilmensi Mars-Pluton toimintatarmoa harrastuksessaan. Laskuvarjohyppy oli juuri sitä, mitä Els tarvitsi karttansa räjähdyspanosta turvallisella tavalla purkaessaan. Toimintaa (Mars), jossa jännitystä elämään hankitaan asettumalla kasvokkain kuolemanvaaran (Pluto) kanssa. Kartan räjähtäville energioille löytyy kartalta myös avain. Sekstiili villin kortin lailla toimivalle pysähtyneelle Merkuriukselle sekä Neptunukselle ja Jupiterille kertoo mahdollisuudesta kanavoida sisäisiä jännitteitä vaikkapa luovuuteen tai erilaisiin mielenhallintatekniikoihin. Parhaimmillaan se viittaa myös auttamisen haluun ja kykyyn. Elsin kohdalla kuvio on kuitenkin rikoksen tekohetkellä toiminut toisin hämärtäen todellisuudentajua ja lisäten katteetonta optimismia siitä, että tekijää ei saada selville. Maailmanvalloittajafiilikset ja ylimitoitetut luulot itsestä ovatkin yksi kuvion kääntöpuolista.

Myös Elsin syntymäkartan rakkauden planeetta Venus on mielenkiintoinen. Jousimies-Venus on yhtymässä Uranukseen ja Laskusolmuun ja sijaitsee Aurinko/Pluton keskipisteessä. Oliko Elsillä painolastinaan edellisen inkarnaation kokemuksia kipeää tekevistä äkkikäänteistä rakkaudessa? Traagisia eroja ja hylkäämisiä? Taipumus ratkaista parisuhteen ongelmat äkkinäisen radikaalilla tavalla? Elsin Venuksen saabinen symboli onkin kuvaavasti: lesken menneisyys tuotu valoon! Menneisyys on vahvasti mukana myös Marsin asemassa, jonka sanotaan Skorpionissa sijaitessaan viittaavaan menneisiin oman voiman väärinkäytöksiin ihmissuhteissa. Ratkaisussaan Els siis tukeutui entisiin käytösmalleihinsa, niihin, joista olisi tässä elämässä pitänyt oppia irti.

Kun ystävätär ja Elsin rakastaja sulkeutuivat makuuhuoneeseen, ja Els hylättiin sohvalle, tunne voitti järjen ja Elsin syntymäkartan räjähdyspanoksen sytytyslanka alkoi palaa. Skorpionimaisen mustavalkoinen ehdottomuus ja kostonhalu nousivat sovittelun ja anteeksiantamisen tarvetta vahvemmaksi. Mutta Els ei suinkaan toiminut heti. Nakkikioskijonojen nujakoista ja perheväkivallasta voimme päätellä miesten ilmentävän karttojensa Mars-Plutoa yleensä suoraviivaisesti. Naisten ongelmana on sensijaan piilovihaisuus. Hymyillään silloin, kun tekisi mieli irvistää; ollaan ulospäin loputtoman kilttejä vaikka sisällä kiehuu raivo. Lopulta astian täytyttyä kostetaan naismaisen kierosti, selän takana toimien, erityisesti silloin, kun Mars on salailevassa Skorpionissa. Leikataan ystävättären laskuvarjon narut poikki ja lähdetään naama peruslukemilla yhteiselle hypylle 4500 m korkeudesta.

Skorpionin merkki oli vahvasti esillä myös tapahtumapäivänä 18.11.2006. Kuu, Merkurius, Mars, Aurinko ja Jupiter Skorpionissa maalasivat intohimodraamalle sopivat puitteet aktivoiden myös Elsin omat Skorpioni-planeetat. Transitoivan Uranuksen neliö natalin Uranus-Venus-Laskusolmu-kolmikkoon: äkillisiä, karmallisia käänteitä rakkaudessa. Solar Arc:lla katsottuna SA Jupiter oli juuri jättänyt taakseen Elsin Auringon. Kuvasiko se sitä rakastumisen ja onnen aikaa, jonka Els oli kokenut rakastajansa kanssa ja joka oli nyt jäämässä taakse vetäen Elsiä arjen ankeuteen SA Auringon alkaessa muodostaa neliötä natal-Saturnukseen? Els ei halunnut luopua paikasta Auringossa, ja ainoa keino saada Aurinko takaisin oli eliminoida äkillisesti säteiden eteen langennut varjo? Olkoonkin, että varjo sattui olemaan oma ystävätär. Tai ehkä juuri siksi.

- Heli