Mars ja Satunus käsikynkässä

Mars ja Saturnus ovat ristiriitainen kaksikko silloin, kun ne ovat syntymäkartalla haastavassa aspektissa keskenään. Siinä missä Mars edustaa suoraa toimintaa, aktiivisuutta, aggressiivisuutta ja vauhtia, Saturnus heittää kapulaksi rattaisiin rajoituksia, hidasteita, järjen ääntä, vastuuta ja velvollisuuksia. Toki useimmissa toimissamme järkeä ja vastuuta tarvitaankin, ja silloin on hyvä, jos syntymäkartan Marsin ja Saturnuksen välillä on ns. suotuisa aspekti.

Haastavaa aspektia voisi sen sijaan kuvailla vertauksella autosta. Mars on kaasu, ja Saturnus jarru. Ongelmana on vain se, että molemmat sijaitsevat samassa polkimessa. Yrittäessäsi siis kiihkeästi kiihdyttää sataseen Saturnuksen edustama jarru ei koskaan anna sinulle tarpeeksi vauhtia. Halutessasi jarruttaa Mars ei malta pysähtyä, ja niin autosi kulkee miten sattuu - eikä koskaan siten, kuin itse haluaisit. Vauhdikkaissa paikoissa liian hitaasti ja hitaissa paikoissa liian kovaa.

Mietipä edelleen autovertausta mukaillen, mitä tekisit, jos et saisi juurikaan koskaan autoasi kulkemaan sopivaa vauhtia? Et vaikka mitä tekisit. Turhautuminenhan siitä seuraisi. Alkaisit vähitellen vihata autoasi matkustamisen muuttuessa aina vain suuremmaksi koettelemukseksi. Alkaisit ehkä polkea kaasua raivoissasi niin, että ajo muuttuisi aina vain epätasaisemmaksi.

Suoraan omaan elämäänsä voivat autovertauksen soveltaa monet sellaiset, jotka ovat saaneet syntymäkartalleen kaasun ja jarrun - Marsin ja Saturnuksen - haastavan aspektin. Toimintaan liittyy usein monenlaisia esteitä, estoja ja rajoituksia. Mutta mikä parasta, ne ovat usein sisäsyntyisiä - ja siten niille voi myös tehdä jotakin tarvitsematta jäädä valittelemaan kohtaloaan. Karttasi Marsia ja Saturnusta työstämällä itseäsi tyydyttävä, tasaisen varma kulkuvauhti on hyvinkin opittavissa kumpaankin suuntaan tapahtuvien ylilyöntien sijasta. Helppoahan se ei ole, kuten ei kasvu koskaan. Mutta se kannattaa, ihan varmasti.

Pave Maijasen vanha biisi Jos tahdot kuvaa mielestäni erittäin hyvin henkilöä, jolla on Marsin ja Saturnuksen kova aspekti kartallaan. Mene nyt ja katso peiliin, näet vastustajasi!

Miksi kaiken jätät kesken
kaikki jäljet peittäen.
Miksi myötävirtaan soudat
vastatuulta väistäen,
vaikka aukaista voit haudan,
missä makaat vaieten.

Jos tahdot, sä osaat lentää.
Jos uskot, sä osaat lentää.
Jos tahdot, sä voit voittaa
juuri sen, joka pahin on.
Ilmaiseksi mitään et saa,
mut jos teet sen, saat palkinnon.

Vihollinen seisoo siinä
sinun omissa vaatteissasi:
Mene nyt ja katso peiliin,
niin näet vastustajasi.

- Pave Maijanen, Jos tahdot

- Heli -