Anita Roddick - Rouva Body Shop

Anita Roddick oli rohkea nainen. Kyllästyessään 70-luvulla kosmetiikkateollisuuden käyttämiin eläinkokeisiin, keinotekoisiin valmistusaineisiin, kalliisiin hintoihin ja pröystäilevään pakkausmateriaalin käyttöön Anita päätti muuttaa asiat itse etsittyään kosmetiikkamarkkinoilta turhaan luomumpaa vaihtoehtoa. 70-luvun puolivälissä, muutospaineita elämään heittävän Uranuksen hätyytellessä Anitan syntymäkartan Aurinkoa, Anita otti ja perusti autotalliinsa pienen verstaan, jossa valmisti kosmetiikkaa luontoäidin omista, turvallisista aineksista kuten hunajasta, oliviiöljystä ja kasveista. Unelma otti siivet alleen ja nykyään Anitan alkuperäinen liikeidea tunnetaankin jo yli viidessäkymmenessä maassa nimellä Body Shop. Autotallissa alkunsa saanut yhden naisen verstas työllistää nykyään viitisentuhatta ihmistä eri puolilla maailmaa.

Anita Roddick (alunperin Perilli) syntyi 23.10.1942 Littlehamptonissa, Englannissa italialaissyntyiseen perheeseen. Anitan syntymäkartan Aurinko on Vaa´an kauneudenkaipuisessa merkissä. Vaa´asta löytyy myös minuutintarkka Venuksen ja Marsin yhtymä sekä Merkurius ja Neptunus. Venuksen ja Marsin yhtymä kuvaa aina jonkinasteisia intohimoja - toisella kuvio näyttäytyy hulvattomana heittäytymisenä seksielämän nautintoihin, joku toinen taas tekee jotain ihan muuta, mutta taatusti yhtä suurella intohimolla ja intensiteetillä. Anitan Venus-Marsin sijaitessa Vaa´an merkissä, intohimon kohde oli luonnollisesti kauneus. Miten tuottaa ihmisille kauneutta ja hyvää oloa satuttamatta silti ketään (eläinkokeet) tai tuottamatta vahinkoa kenellekään, luonnolle tai ihmisille? Hyvin vaakamaista pohdintaa. Anitahan oli kuvaavasti edelläkävijöitä myös ns. reilussa kaupassa kolmannen maailman kanssa.

Vaikka Anita saikin ketjun kukoistamaan tavalla, jota kukaan tuskin olisi voinut uskoa etukäteen, Anita kaipasi koko elämänsä ajan uusia haasteita, asioita joiden eteen taistella. Niinpä maailmanlaajuisen ketjun johtamisen ohella Anita ehtikin mukaan mm. Greenpeaceen sekä kamppailemaan lasten oikeuksien puolesta. Anitan omilla kotisivuilla onkin kuvaavasti Anitan kuvan vieressä teksti "Olen aktivisti".

Anitan syntymäkartalla tunteita, vaistoja ja alitajuista toimintaa kuvaava Kuu löytyykin kuvaavasti Oinaan merkistä. Oinashan on eläinradan peloton soturi, johon yhdistetään mm. aktiivisuus, aloitteellisuus ja itsenäisyys sekä tahtoa ja rohkeutta taistella oikeaksi kokemiensa asioiden edestä. Oinas-Kuun kartallaan omaava ei yleensä löydykään lieden edestä leipomuksia vääntämässä vaan paikoista ja tilanteista, joissa oman rohkeuden saa haastettua yhä uudelleen.

Anitan kartta on mielenkiintoinen. Kartalla Vaa´assa sijaitseva Aurinko, Venus ja Mars ovat oppositiossa Oinas-Kuuhun jakaen kartan kahtia. Kaikki planeetat sijaitsevat kartan toisella puolella toisen puolen ollessa täysin autio. Energiat - ja sitä kautta huomion kohde - on siis keskittynyt aivan tietyille elämänalueille toisten jäädessä vastaavasti paitsioon. En ole löytänyt Anitan syntymäkellonaikaa, joten huonesijannit jäävät arvailujen varaan.

Ravussa sijaitseva Jupiter täydentää Aurinko-Venus-Marsin ja Kuun opposition johtavien merkkien T-ristiksi, kartan vahvimmaksi kuvioksi. T-ristin haltijan elämä on aina jollain tavalla tasapainottelemista, onhan T-ristissä vain kolme sakaraa neljännen puuttuessa. Eri henkilöillä tasapainottelu vaihtelee, varmaa on vain se, että aivan kitkatonta pystyssä pysyminen ei ole. Elämässä tulee olemaan haasteita ristissä mukana olevien planeettojen ja huoneiden viitoittamilla elämänalueilla. Haasteet on kuitenkin viisainta käsittää lahjaksi; ihminen on taipuvainen kehittymään vain pakon edessä ja T-risti onkin kartalla juuri se, joka ei päästä meitä helpolla vaan hiertää elämässä kuin kivi kengässä piiskaten meitä aina suurempaan huolellisuuteen ja ahkeruuteen.

Menestymästä ei T-risti todellakaan estä, päinvastoin. Anitakin ylti ristinsä kanssa maailmanmaineeseen vaikka elämään on varmasti mahtunut tasapainottelua vaakamaisen kauneudenkaipuun ja tasapainon tarpeen ja toisaalta Oinaan aktiivisuuden ja taistelun tarpeen välillä. Ristissä mukana ollut Jupiter on varmasti auttanut egon eri puolien yhteensovittamisessa tuoden mukanaan myös valtaisan annoksen itseluottamusta ja optimisisuutta, vahvaa luottamusta elämän kantavuuteen. Ehkäpä Anita osasi luontaisesti sen missä monet meistä ovat vasta harjoitteluasteella: luot elämääsi omilla ajatuksillasi!

Keväällä 2006 Body Shop myytiin kansainväliselle kosmetiikkajätille, L´Orealille. Kauppa herätti paljon vastustusta, edustihan L´Oreal juuri niitä arvoja, jota vastaan Anita oli Body Shopin alunperin perustanut. Anita itse selitti taktiikkansa olevan ujuttautua kansainvälisen kosmetiikkajätin sisälle ikäänkuin Troijan hevosena, tarkoituksena saada L´Oreal ottamaan paremmin huomioon niin ympäristönäkökohdat kuin eläinkokeiden epäeettisyydenkin.

Solar Arc-menetelmällä myyntiajankohdasta löytyy mielenkiintoinen kuvio; SA Pluto tarkasti syntymäkartan Merkuriuksella. Anitan tapauksessa tuskin kyseessä oli taloudellinen pakkotilanne, olihan hän vuonna 2005 lahjoittanut rahallisen omaisuutensa pois vastalauseen liike-elämän liialliselle kaupallistumiselle. Uskonkin Anitan kohdalla Pluton symboloivan lopullista päätöstä irtautua raadollisesta liike-elämästä (Merkurius) täysin omien arvojen vastaisena.

Elämään haasteellisia vaiheita asettavan Saturnuksen transitoidessa Anitan syntymäkartan Kheironia, Anitalla diagnosoitiin hepatiitti C. Kheironhan liittyy terveyteen ja sen symboliikka kertoo haavoittuneesta parantajasta, joka vasta omat haavansa parannettuaan pystyy auttamaan muita. Anita ei kuitenkaan enää ehtinyt auttamaan muita vaan menehtyi äkillisesti aivoverenvuotoon 10.9.2007.

Elämänvaihe Troijan hevosena jäi siis valitettavan lyhyeksi ja aika näyttääkin, tuleeko L´Orealista vuosien saatossa luomumpi vai Body Shopista vähemmän luomu näiden keskenään perin erilaisten kumppaneiden liitossa.

- Heli