Miksi transiitit ei aina toimi?

Astrologiset transiitit eli planeettaohitukset eivät läheskään aina toimi, niin kuin niiden "pitäisi" toimia tai siten kuin odotamme niiden toimivan. Joskus vaikutukset ovat valtavat ja elämämme on transiitin jäljiltä täysin muuttunut. Joskus taas vahvanakin pidetty kuvio ei näy elämässämme juuri mitenkään. Mikä tähän sitten voisi olla syynä?

Ensinnäkin siinä missä olemme jokainen omia, aivan erikoislaatuisia yksilöitä, myös syntymäkarttamme ovat erilaiset. Kun vaikkapa uudistuksellinen Uranus tekee yhtymää natal-Auringolle, kannattaa katsoa natal-Auringon merkki- ja huonesijaintia sekä sen aspekteja. Silmiä ei myöskään kannata sulkea koko kartalta, sillä kokonaisuushan on tulkinnassa kaiken perusta. Jos lähdemme rakentamaan seiniä ilman perustuksia, huomaamme useinkin pystyttäneemme tuulessa huojuvan korttitalon. Näin myös astrologisissa tulkinnoissa.

Kun henkilöllä on vaikkapa kovin saturninen kartta, ts. vahvasti sijoittunut ja aspektoitu Saturnus kartallaan, itsehillintä ja normien mukainen elämä on niin syvällä takaraivossa, että asenteen tuulettamiseen ei aina riitä edes Uranuksen vahva transiitti. Siinä missä tulisen kartan omaava, haasteisiin vahvasti toiminnalla reagoiva kanssakulkija on jo muuttanut elämänsä päälaelleen, vahvan Saturnuksen omaava taistelee ehkä kynsin ja hampain vallitsevien olosuhteiden säilymisen puolesta. Molemmilla on toki puolensa, toiminnalla on sijansa siinä missä harkinnallakin. Molemmilla tavoilla on myös omat haittapuolensa. Nopeasti reagoiva saattaa ylireagoida ja unohtaa terveen harkinnan kokonaan, kun taas harkitsevan kartan omaava voi missata monta mahdollisuutta oman hitautensa ja muutosvastaisuutensa vuoksi.

On myös huomattava, että suuriakin sisäisiä muutoksia on mahdollisuus tapahtua ilman, että se välttämättä näkyy selkeästi elämän rakenteissa. Pisin matkahan, jonka voimme tehdä, on matka omaan sisimpäämme, ja ajoittain emme tunne tarvetta matkailla itsemme ulkopuolella lainkaan. Siten vedämme joskus vesiperän odottaessamme transiiteilta suuria, ulkoisia mullistuksia. Muutos voi olla vain sisäinen, joskin jossain vaiheessa sisäinen muutos alkaa heijastua myös elämän valintoihin, ei kuitenkaan välttämättä vielä transiitin vaikutusaikana.

Mutta jotta asia ei menisi liian yksinkertaiseksi, asiaan vaikuttavat myös keskipisteet. Michael Harding ja Charles Harvey ovatkin pohtineet transiittien vaikutusta tai vaikuttamattomuutta kirjassaan Working with Astrology - The Psychology of Harmonics, Midpoints and Astro*Carto*Graphy. Esimerkkitapauksena on mies, jonka isä kuoli juuri kun astrologisena onnentuojana pidetty Jupiter teki yhtymää miehen syntymäkartan Auringolle. 12 vuotta aiemmin, saman kuvion alla, miehen pitkäaikainen ihmissuhde loppui. Ja kynttilänä kakussa, 12 vuotta tätä aiemmin miehen äiti sairastui ja kuoli.

Miksi sitten kyseisen miesparan kohdalla kosminen onnetuoja toikin vain surua ja menetyksiä? Keskipisteet valottavat asiaa. Miehen Aurinko on syntymäkartalla tarkasti Kuun ja Saturnuksen keskipisteessä. Eli kun Jupiter on yhtymässä Aurinkoon, se aktivoi samalla myös Kuu/Saturnus-keskipisteen. Kuun ja Saturnuksen keskipisteeseen taas liittyy teemoja yksinäisyydestä, alakuloisuudesta, rakkaussuruista ja menetyksistä. Siten miehen persoonalliseen kasvuun tulee aina liittymään oppiläksyjä tunne-elämän varjoisammasta ja vakavammasta puolesta. Jupiter taas laajentaa kaikkea, mihin se koskee, ja siten muodostaessaan yhtymän Kuu/Saturnus-keskipisteessä olevalle Auringolle, se nostaa valokeilaan kyseisen, elämänmittaisen teeman miehen elämässä.

Siten Jupiter ei välttämättä tuokaan onnea - ainakaan välittömästi. On toki niinkin, että elämän hannuhanhesta ei ehkä koskaan tule kovin syvällistä, ja ymmärrys elämän varjopuolista jää ohueksi silloin, kun oma polku on kulkenut kadun aurinkoista puolta. Se, joka sen sijaan kohtaa vaikeuksia, oppii usein ymmärtämään elämää ja ihmismieltä vähemmän vastoinkäymisiä kohdannutta laajemmin ja syvällisemmin. Kaikella on aina tarkoituksensa!

Astrologia on hyvin monitahoista - ja juuri siinä on sen alati kiehtova rikkaus!

- Heli -