Janice Dickinson - kaunotar vai hirviö

Se joka on edes joskus nähnyt pätkän Nelosen Huippumalli haussa -ohjelmaa tai Sub TV:n Janice Dickinsonin mallitoimistoa ei kerta kaikkiaan ole voinut olla noteeraamatta Janicea itseään. Kyllä, juuri se tötteröhuulinen brunetti, joka sanoa töksäyttää aivan kaiken mitä päässä liikkuu vaikka useimmiten sisältö ei ole painokelpoista. Janice on nainen, joka on itse nimittänyt itsensä maailman ensimmäiseksi huippumalliksi ja joka pakenee omaa vanhenemistaan jatkuvien kauneusleikkausten kyseenalaisella avulla unohtaen kokonaan että todellinen kauneus on aina sisäistä. Onko Janice kaunotar vai hirviö?

Janicen syntymäkartan Aurinko on originaalissa Vesimiehen merkissä. Vesimiestä on vaikea kuvata, koska jokainen Vesimies tahtoo olla aivan oma persoonansa, erilainen kuin muut. Erilaisuuden tavoittelussa Janice onnistuukin mainiosti. Sen sijaan Vesimiehen merkin jaloimmat puolet eivät ainakaan Janicen julkisessa minässä pääse näkyville. Missä piileskelee Vesimiehen merkin solidaarisuus, ystävällisyys ja humanitäärisyys? Haloo Janice, oletko unohtanut että Vesimiehen pitäisi jokaisen itseään kunnioittavan astrologian kirjan mukaan olla lojaali ja laajakatseinen? Janicen yhden naisen liveshow on kuin parodia monien merkkien negatiivisimmista puolista. Myös Vesimiehen merkin vähemmän mukavat puolet hyppivät katsojan silmille; Janice on ailahteleva, niin asiakkaita, mallikokelaita kuin yhtiökumppaniaankin rautaisella otteella hallitseva vallanhaluinen vastarannankiiski. Sitoutumiskyvyttömyyskin Vesimiehen merkkiin liitetään ja Janice onkin kertonut hänellä olleen tähän asti noin tuhat rakastajaa, joukossa Mick Jaggerin ja Sylvester Stallonen kaltaisia julkkiksia. Viimeisimmän avioliittonsakin Janice on haastatteluissa kertonut solmineensa vain rahasta, ei rakkaudesta. En väitä Vesimiehiä rahanahneiksi, mutta tietynlaista tunnekylmyyttä ja tunteiden liiallista järkeistämistä on Vesimiehen merkkiin usein liitetty.

Kuu Jousimiehessä ei myöskään auta asiaa semminkin kun Janice tuntuu ainakin julkisessa roolissaan heittävän kehiin Jousimiehestäkin vain negatiivisemmat puolet. Janice onkin omaa totuuttaan huutava totuudentorvi. Ehkä joskus kannattaisi pysähtyä ajattelemaan, onko oma totuus itse asiassa lähelläkään ns. objektiivista totuutta. Siinä missä Jousimiehiä kuvataan optimistisiksi ja iloisiksi, Janice on alati hermostunut pahanilmanlintu, jonka katse jäädyttäisi Saharankin. Tahditon, levoton, huoleton, ajattelematon - Jousimiestä pahimmillaan. Tosin Janice on myös kertonut lahjoittavansa rahaa hyväntekeväisyyteen, joten jotakin aitoa, välittävää ja pehmeääkin Janicesta löytyy ja täytyykin muistaa, että tarkkaillessamme Janicea hänen ohjelmissaan, tarkkailemme vain hänen julkista rooliaan, joka saattaa poiketa jonkun verran aidosta ja alkuperäisestä Janicesta - ainakin toivon niin ihan hänen itsensäkin takia.

Janicen Mars löytyy Oinaasta. Kuinka ollakaan, tästäkin merkistä Janice tuntuu saavan irti kaikkein alhaisimmat piirteet. "Heti mulle kaikki tänne", voisi olla Janicen motto samoin kuin "minä ensin". Mallimaailman pyörteissä Janicella ei aina tunnu olevan järki tai harkintakyky mukana käytöksen ollessa kaaosmaisen impulsiviista. Janicen Mars on lisäksi osana T-ristiä, jossa sakaroina Neptunus ja Uranus/Jupiter. Kuvio vaikuttaa hallitsemattomasti Janicen omaan käytökseen ja osaltaan selitää Janicen pitkäaikaista huumeongelmaa. Kun oma käytös ja sen motiivit on arvoitus myös itselle, maailma käy liian raskaaksi ja unohdusta on helppo etsiä niin miehistä kuin huumeistakin. Samainen T-risti, etenkin siinä oleva Mars-Neptunus -oppositio voi kertoa väkivallan uhrina olemisesta. Lehtitietojen mukaan Janice onkin lapsuudessaan kärsinyt fyysisestä ja seksuaalisesta pahoinpitelystä.

Janice on myös kertonut hyväksikäytön vaikuttaneen omanarvontuneeseensa niin, että ei ole koskaan tuntenut olevansa arvokas tai kaunis. Mm. kauneudentajua, makumieltymyksiä ja perusarvoja kuvaava Venus löytyy Janicen kartalta Venukselle vieraasta merkistä, vastullisen karusta Kauriista. Venus ei tee yhtään pääaspektia ja siksi se toimii kartalla tietynlaisena villinä korttina. Toisaalta Venuksen edustamasta kauneudesta on tullut kaurismaisen uurastuksen kohde; toistuviin kauneusleikkauksiin ajava pakkomielle ja ammatti, toisaalta Janice ei tunnu mieltävän, että oikea kauneus lähtee aina sisältäpäin ja ruma käytös jättää huolellakin vaalitun ulkoisen kauneuden varjoonsa. Kartalla yksinäinen aspektiton planeetta heijastuu myös usein tietynlaisena yksinäisyytenä, eksyksissä olemisena planeetan energioiden suhteen. Ei siis ihme, jos Janice on pohjimmiltaan hyvin epävarma itsestään ja viehätysvoimastaan (Venus) ja olisi haavoittuvuuden pelossaan valinnut "hyökkää ensin" taktiikan, joka Oinas-Marsin omaavalle hyvin luontuisikin. Kun hyökkää itse aina ensimmäisenä, ei ehdi itse olla hyökkäyksen kohteena.

Kaikki on feikkiä, olen täydellinen, on Janicen erään kirjan nimenä. En tiedä, tarkoittaako hän sillä kaukana luonnollisesta olevaa ulkonäköään, lähes barbaarisen julkeakäytöksistä julkkisrooliaan vai elämää ylipäänsä. Toivottavasti Janice ei kuitenkaan tosissaan usko olevansa täydellinen. Kukapa meistä olisi ja hyvä niin. Silloin kehittyminen on mahdollista ja epätäydellisyyden itsessämme myöntäessämme olemme valmiita tekemään töitä kehityksemme eteen.

- Heli