Charles Chaplin - intohimona nuoret naiset

Kansan kohistessa ministerin ja nuorikkonsa ikäerosta, Aamulehti nostaa ääriesimerkiksi Charlie Chaplinin, jonka kaikki puolisot olivat avioitumishetkellä 16-17 vuotiaita täysin huolimatta siitä, että koomikon itsensä ikävuodet lisääntyivät eletyn elämän myötä.

LAPSUUDEN KARUT KOKEMUKSET

Wikipedia osaa kertoa Chaplinin lapsuudesta mm. seuraavaa: Charlie Chaplin syntyi Walworthissa, Lontoossa 1889 Charles Chaplin, Sr.:ille ja Hannah Harriette Hillille, jotka olivat Music Hallin viihdetaiteilijoita. Vanhemmat erosivat pian Charlien syntymän jälkeen ja Charlie velipuolensa Sydneyn kanssa jäi epävakaan äidin luo. Äiti ei löytänyt työtä ja joutui jättämään lapset köyhäintaloon Lambethiin 1896, jonka jälkeen he muuttivat orvoille ja varattomille lapsille varattuun Hanwellin kouluun. Charles Chaplin Sr. kuoli alkoholismiin, kun Charlie oli 12-vuotias. Chaplinin äiti kärsi henkisestä romahduksesta ja kuoli 1928.

Astrotheme kertoo Chaplinin syntymäajaksi 16.4.1889 20:00 Londres, Englanti. Aurinkomerkiksi tulee tällöin vitaalinen, maskuliininen Oinas, Kuu- ja Nousumerkiksi intensiivinen Skorpioni. Kartalla niin omaa identiteettiä, vitaliteettia ja egoa kuin isääkin kuvaava Aurinko onkin Charlien syntymäkartalla neliössä Neptunukseen viitaten mm. isän alkoholismiin. Chaplinin elämää juurikaan tuntematta en tiedä, millaista roolia alkoholi näytteli Charlien oman elämän käsikirjoituksessa. Yksikään kuvio kun ei koskaan ole tuomio ja meillä on myös vapaus (ja vastuu) toteuttaa karttamme haasteita rakentavalla tavalla tuhoavan sijasta. Ehkäpä Charliella itsellään Neptunuksen neliö ilmeni toisaalta sisäisenä paineena paeta omaa herkkyyttään taiteeseen, toisaalta jonkinlaisena epävarmuutena Auringon edustaman minäkuvan ja maskuliinisuuden suhteen.

Kuun viitatessa syntymäkartalla oman tunne-elämän ja vaistojen lisäksi myös äitiin, Charlien Kuu Skorpionissa kertoo elämänmittaisesta teemasta tulla sinuiksi oman tunne-elämän kanssa. Skorpionin teemojen mukainen elämänkoulu luopumisineen ja kasvattavine kokemuksineen on käynnistynyt jo varhaislapsuudessa äidin toimittua ensimmäisenä opettajana. Lasten hylkäämisen, äidin henkisen romahduksen ja kuoleman myötä Charlie on ehkäpä omana suojakeinonaan omaksumaan sen monelle Skorpioninousuiselle tyypillisen lähestymistavan maailmaa kohtaan; maailma on vaarallinen paikka, jossa mitä tahansa voi sattua, siksi pyrin hallitsemaan itseäni ja ympäristöäni taatakseni itse oman turvallisuuteni.

TYTTÖVAIMOJEN SARJA

Charles Chaplin oli monissa liemissä keitetty, ihmissuhdepeluriksikin mainittu, jonka jokainen vaimo oli avioitumishetkellä vain 16- tai 17-vuotias. Niin Skorpioni-nousuisena kuin Skorpioni-Kuunkin kartallaan omaavana vahvaan salaperäisyyteen taipuva Chaplin ei juuri julkisuudessa valintojaan tilitellyt. Voimmekin vain esittää arvailuja siitä, minkälaisia aivoituksia Chaplinin mustan knallihatun alla liikkui.

Kun Skorpioni-Kuuhun liitetään mm. vahva intensiivisyys, intohimoisuus, tunne-elämän vahvuus, salaisuudet ja tabut, ei ihme, jos Charlieta kiinnostivat nimenomaan nuoret naiset, jotka ehkäpä kokemattomuudessaan edustivat Charlielle jonkinlaista kiellettyä hedelmää. Oinaassahan on luonnostaan voittajaa ja valloittajaa ja kukapa tietää, josko nuorten naisten valloittaminen - etenkin Charlien itsensä ollessa jo iäkkäämpi - oli jonkinlainen voitonmerkki, osoitus kyvykkyydestä sekä muille että myös Charlien omalle egolle, joka varmasti oli saanut elämänmittaisen kolauksen äidin hylättyä lapsensa.

Skorpioni-Kuullahan minäkuva on usein hyvin kompleksinen tunne-elämän ryömiessä ajoittain hyvinkin syvissä vesissä. Käsitellessään Skorpionin merkille ominaisuudella intensiivisyydellä ja perusteellisuudella omia tunteitaan, monelle Skorpionille kehittyy työstämisen myötä vahvaa psykologista ymmärrystä elämän synkemmistä puolista. Siksi Skorpionin merkki liitetään astrologiassa myös auttamiseen ja psykologiaan.

Wikipedia kertoo Chaplinin vaimoista seuraavaa:

Chaplin solmi ensimmäisen avioliittonsa 29-vuotiaana 23.10.1918. 16-vuotiaan näyttelijättären Mildred Harrisin kanssa. Heille syntyi yksi lapsi Norman Spencer Chaplin (s. 1919), joka kuitenkin kuoli pienenä. Pari erosi vuonna 1920. Avioliitto aiheutti skandaalinkäryisiä otsikoita sekä morsiamen nuoruuden että sotkuisen eroprosessin vuoksi.

26.11.1924 Chaplin solmi uuden avioliiton niin ikään 16-vuotiaan Lita Greyn kanssa, jonka hän oli tavannut Kultakuumeen kuvauksissa. Pari sai kaksi lasta: Charles Chaplin Jr.:in (s. 1925 - k. 1968) ja Sydney Earle Chaplinin (s. 1926). Avioliitto päättyi 1928 myrskyisään eroprosessiin joka sai jälleen paljon skandaalinkäryistä huomiota. Chaplin maksoi Greylle ennätykselliset 825 000 dollaria erorahoja, ja eroprosessi sekä verosotkut muuttivat hänen hiuksensa harmaiksi.

Chaplinillä ja näyttelijätär Paulette Goddardilla, joka esitti naispääosaa elokuvissa Nykyaika(1936) ja Diktaattori (1940), oli romanttinen suhde vuosien 1932 ja 1940 välillä. Suurimman osan tuosta ajasta Goddard asui yhdessä Chaplinin kanssa Beverly Hillsissä. Suhteen päätyttyä Chaplin antoi julkisuuteen lausunnon, jonka mukaan he olisivat menneet salaa naimisiin 1936.. Omaelämäkerrassaan Chaplin kertoo olleensa useita vuosia naimisissa Goddardin kanssa.

Chaplinillä oli lyhyt suhde näyttelijätär Joan Barryyn, mutta Chaplin lopetti sen, kun mielenterveydellisistä häiriöistä kärsivä Barry alkoi ahdistella häntä. Myöhemmin Barry väitti Chaplinia lapsensa isäksi, mutta vaikka verikokeet osoittivat, ettei Chaplin ollut isä, tämä ei kelvannut todistusaineistoksi oikeudessa. Chaplin määrättiin maksamaan Barrylle 75 dollaria viikossa, kunnes lapsi täyttäisi 21.

16.6.1943 54-vuotias Chaplin vei vihille 17-vuotiaan Oona O´Neillin, Nobel-palkitun näytelmäkirjailijan Eugene O´Neillin tyttären. Chaplinin kuolemaan asti kestäneestä onnellisesta avioliitosta syntyi kahdeksan lasta: Geraldine (1944), Michael (1946) Josephine (1949), Victoria (1951), Eugene (1953), Jane (1957), Annette-Emilie (1959) ja Christopher (1962).

VAHVA ELÄMÄNJANO

Intensiivisiä tunne-elämän kokemuksia janoavan Skorpioni-Kuun lisäksi Chaplinilta löytyy ns. suurten rakastajien kuvio, Marsin ja Venuksen yhtymä. Kun mies- ja naissukupuolen astrologiset edustajat yhtyvät nimenomaan kartan 7. eli parisuhdehuoneessa, sensuaalisen Härän merkissä ja yhtymästä on kolmio asioita laajentavaan, liioittelevaankin Jupiteriin, ei ihme jos seksuaalisuus on vienyt Charlieta kärjistetysti sanoen kuin pässiä narussa. Toisaalta, haastava oppositio kartalla vakavampia tunteita kuvaavaan Kuuhun kertoo melkoisesta jobinpainista viettien ja vakavampien tunteiden kiskoessa vastakkaisiin suuntiin.

Missä sitten Chaplinin kartalla sijaitsee petoksen, hallitsemattomien himojen ja perversioiden oma sanasaattaja, Kentauri Nessos? Tarjan hienon artikkelin (pääset lukemaan jutun tästä) mukaan Nessus on kartalla merkittävä erityisesti koskettaessaan joko syntymäkartan persoonallista planeettaa tai akselia.

Kuinka ollakaan, Chaplinin syntymäkartalla Nessos lymyilee vain asteen etäisyydellä IC:stä,kodin, perheen ja juurien akselista. IC:n ja Nessoksen sijaitessa Chaplinin kartalla nimenomaan Vesimiehen merkissä, taipumus erilaisuuteen vielä osaltaan korostuu IC:n viitatessa taipumusten periytyneen jo äidinmaidossa. Olihan myös Charlesin vanhemmat erilaisia aikakautensa edustajia, jotka taiteilijoina elivät hyvin omaperäistä, valtaväestön normeista poikkeavaa elämää.

Tosin on huomattava, että Charles Chaplinille annettu syntymäkellonaika klo 20:00 ei välttämättä ole tarkka. Tokihan joku oikeastikin syntyy tasatunneilla, mutta ottaen huomioon,miten epätarkkaa jos ei vallan olematonta tarkkojen syntymäaikojen kirjaus on mahtanut olla reilut sata vuotta takaperin, niin ascendentin kuin kartan muidenkin akseleiden tarkat sijainnit voivat hieman heittää klo 20:00 ajalla lasketuista.

PERFEKTIONISMIN JA KAPINALLISUUDEN RAJAMAILLA

Kaikkein kuvioiden toimiessa kuitenkin aina useammalla kuin yhdellä tasolla, myös Chaplin on varmasti käyttänyt Härkä-Marsin ja Venuksen yhtymän vahvaa taiteellista ilmaisuvoimaa ja luovuutta myös työssään niin näyttelijänä kuin ohjaajanakin päätyen lahjoillaan usein lähes neroutta lähenteleviin suorituksiin. Toimiipa Härkä-painotteisuus niinkin, että kun Härkä on usein hyvin turvallisuudenkaipuinen ja tavoilleen uskollinen kaihtaen kiinteänä merkkinä muutoksia, Wikipedia kertoo Chaplinista seuraavaa: Hän oli syntyjään britti, mutta työskenteli suurimman osan elämästään Yhdysvalloissa. Siitä huolimatta Chaplin pysyi koko ikänsä Englannin kansalaisena.

Myös Skorpioni-Kuun vahvuus näkyy mielestäni selvästi Charlien aihevalinnoissa. Tarttuessaan mm. Diktaattori-elokuvan myötä niinkin tulenarkaan aiheeseen kuin Hitleriin ja natsisimiin, luontainen viehätys tabujen rikkomiseen nousee esille siviilielämän nuorien naissuhteiden lisäksi myös elokuvien aiheissa. Ritari Siniparta-elokuvassa taas aiheena on naistensurmaaja. Ei tarvita suurtakaan psykologista silmää ymmärtääkseen, miten Chaplin varmastikin on elokuvaa tehdessään työstänyt myös omia, perin komleksisia äiti- ja naissuhteitaan.

Vaikka perfektionisti usein liitetäänkin Neitsyen merkkiin, myös Skorpioni- tai Pluto-vaikutteisesta löytyy usein sitkeää peräänantamattomuutta tehdät asiat täsmälleen suunnitellun mukaisesti. Charlieta kuvataankin monissa lähteissä täydellisyyteen pyrkineenä perfektionistina, jolle ajalla tai kustannuksilla ei ollut väliä kunhan tulos oli aiotun kaltainen. Nainen Pariisissa-elokuvassa elokuvan rakastavaiset joutuivat suutelemaan yli sata kertaa ennenkuin Charlie oli tyytyväinen lopputulokseen.

Kartalla julkista kuvaa ja mm. uraa kuvaava MC on Chaplinin kartalla niin näyttelijälle kuin ohjaajallekin sopivassa, valovoimaisessa Leijonan merkissä. MC:n hallitsijaplaneetta Aurinko Chaplinin kartan 6. huoneessa, oppositossa Uranukseen kertoo siitä, miten monet elokuvat saivat kaikupohjansa tavallisesta arjesta. Esitystapa oli kuitenikin hyvin ajankuvasta poikkeava, uudistumielisen nerokas. Chaplin esitti myös elokuvissaan totutusta poikkeavia, kärkeviä kannanottoja mm. uskonnosta ja sotakoneistosta joutuen moderneine näkemyksineen ajoittain pahastikin kansan epäsuosioon.

Elokuvan Parrasvalot johdosta Chaplin ajettiin maanpakoon Sveitsiin, jonne Härkävaikutteiselle tyypillisesti jäi loppuiäkseen. Chaplin kuoli Sveitsissä joulupäivänä 1977.

Ranskan elokuva-arkiston perustaja Henri Langlois (1914-1977) on tiivistänyt aikoinaan osuvasti: "Chaplin kuuluu kansalle, hänen taiteensa lähtee kansasta, kohtaa kansan ja sitä kautta universumin. Juuri sen vuoksi ja sitä kautta Chaplin on kaikista elokuvantekijöistä lähimpänä sitä, mitä elokuva on kerran oleva."

- Heli -

Lähteet:

Wikipedia

www.mykkaelokuvat.com