Samuli Edelmann

Olen aina pitänyt Samuli Edelmannista. Sen lisäksi, että Samuli on lahjakas näyttelijä ja tunteikas musiikin tulkitsija, Samuli muistuttaa lapsuuteni ystäviä, naapurin kolmea pellavapäistä veljestä. Lähes koko varhaislapsuuteni kömmin jo ennen aamuseitsemää jatkamaan kotona keskeytettyjä lapsen uniani noiden veljesten viereen heidän sikeästi nukutulta yöltä tuoksuvaan huoneeseensa äitini lähtiessä suorittamaan rankkaa taivaltaan synkän, pimeän ja meluisan - lapsen silmissä pelottavankin - tehtaan syövereihin. Voi miten säälinkään urheaa äitiäni jäädessäni itse peiton alle lämpimään - turvanani nuo kolme pellavapäistä Samuli Edelman-kloonia äitinsä kera.

Samuli on syntynyt Meteli.net-sivuston mukaan Porissa 21.7.1968, päivänä jolloin Aurinko vaelsi jo aivan Ravun tunneherkän merkin loppupuolella tavoitellen jo esiintymishaluista Leijonaa. Vesielementin merkin Ravun tunneherkkyyttä, intuitiivisuutta ja ailahtelevaisuutta korostavat entisestäänkin Samulin kartan muut Rapu-planeetat, ajatusmaailmaa kuvaava Merkurius ja fyysisyyttä kuvaava Mars. Rapuvaikutteiselle oma perhe ja sen suoma turva ja harmonia on mittaamattoman tärkeä asia. Niinpä Samulikin kärsi suuresti vanhempien erotessa: "Jotain meni rikki. Samulista tuli vihainen. Häirikkö. Hankala. Mihin jäi herkkä, haavoittuva ja pelokas poika? Näkikö sitä kukaan? Kutsuiko kukaan sitä esiin? Sinne se unohtui pelkojen ja pettymysten alle, eikä mennyt kauaakaan kun myös Samuli itse unohti sen." Astrologian kielellä tapahtumaa kuvaten voisi sanoa loukatun ja haavoittuneen Ravun ryömineen tiukasti kuorensa suojaan.

Aikuisuuden kynnyksellä Samulilla menee yhä lujempaa. "Yksinäisyys muuttui kuolemattomuuden harhaksi eikä mikään enää riittänyt. Isompia autoja, kauniimpia naisia, märempiä juhlia ja lyhyempiä unia. Kaikkea oli saatava nopeasti ja enemmän. Ulkoa ohjautuvuus vei mennessään ja kun kovaa mennään ei ehdi miettiä kuka minä olen ja mitä minä tahdon."

90-luvun alussa Samulin ajelehtiva elämäntapa sai selkeän suunnan Saturnuksen ja Auringon opposition kyseenalaistaessa oman roolin elämän näyttämöllä. Kun vielä uudistava Uranus muunsi kosketuksellaan ilmaisuvoimaa kuvaavaa Merkuriusta Pluton antaessa kosmista tukeaan toimintaa kuvaavalle Marsille sekä laajentavan, onnekkaaksikin koetun Jupiterin syleillessä Samulin syntymäkartan esiintymishaluista Venusta, Samulin julkinen ura sai alkunsa. Euroviisukarsintojen toinen sija ja Peggyn menestys samoin kuin ensimmäinen suurempi elokuvarooli elokuvassa Veturimiehet heiluttaa, heitti Samulin kasvot median kautta koko kansan koteihin, julkiseksi omaisuudeksi.

Ulospäin loistelias ura ei kuitenkaan täyttänyt henkistä tyhjyyttä, elämän tarkoituksen puuttumista. Omista tunteistaan erilleen joutunut Rapu on onneton Rapu, ailahteleva ja kovakuorinen Rapu. Alkoholi turrutti syvintä tuskaa vuosikausia kunnes vuosituhannen vaihtuessa toiseksi, myös Samuli oivalsi ettei alkoholi lääkitse särkynyttä mieltä kuin hetkisen kerrallaan - ja pään selvittyä tyhjyys rummutti yhä voimakkaammin. Samuli raitistui.

Vuodet 2004-2005 näyttävät olleen astrologisesti Samulille haastavaa aikaa Karman Herra Saturnuksen pysäyttäessä Samulin miettimään pintaa syvemmältä omaa, perimmäistä totuuttaan, ajatusmaailmaansa (Merkurius), oman toiminnan motiiveja (Mars), identiteettiä (Aurinko) ja mm. ystävyyssuhteita ja esillä olemista (Venus Leijonassa). Kovan kuorensa alla syvää tuskaa tuntevan Ravun oli viimeinkin tehtävä jotain konkreettista kuoreen vetäytymisen sijasta, oli otettava vastuuta niin itsestä kuin läheisistäkin.

"Loppuun itsensä kuluttanut mies seisoo koivujen keskellä elämänsä käännekohdassa. Yksin, kenenkään häiritsemättä. Mikään ei enää tunnu miltään. Takana on vuosien esilläolo ja itsensä kansalle antaminen. Revitty ja itsensä revittäväksi antanut mies. Jäljelle jää enää kysymys: kuka minä olen? Kenelle minä kuulun?"

Vaikka Samuli onkin avioitunut ja saanut vaimonsa kanssa kaksi lasta, elämä on edelleen kotikeskeiselle Ravulle vierasta. Perheelle ei jää aikaa. "Esikoisen piirustus ja kuopuksen hammas kuulostavat yhtä kaukaiselta kuin Himalajan vuoristo ja vaimo saa vastauksen kysymykseen monen päivän viiveellä."

Keväällä 2006 Samuli tekee konkreettisen ratkaisun sekä itsensä että perheensä puolesta. Samuli muuttaa perheineen Maltalle saadakseen elää rauhassa normaalia perheenisän elämää ja kulkea kaduilla kenenkään tunnistamatta. Astrologisesti tuolloin eleltiin elämään vastuita tuovan Saturnuksen jälkimaininkeja ja meneillään on myös ollut mm. Uranuksen puolitoistaneliö Samulin Auringolle, mahdollisesti myös Uranuksen neliö kotia ja tunne-elämää kuvaavalle Kuulle, mutta jälkimmäisestä kuviosta emme kellonajan puuttuessa voi olla varmoja.

"Ulkoa ohjautuvasta sisältä ohjautuvaksi. Ohjaudunko muiden tarpeista vai kuuntelenko itseäni? Hallitsevatko elämääni toisten tunteet vai ovatko persoonani rajat selkeät? Hylkäänkö mieluummin itseni, jottei minua hylättäisi. Kuinka pitkä matka on yhteyteen itseni kanssa ja mihin se vie?"

Samulin eläessä myös musiikillisesti etsikkoaikaa vanhan menetettyä merkityksensä, kohtalo puuttui peliin. Samulin marssiessa tammikuussa 2007 levy-yhtiöön ilmoittamaan ettei aio tehdä vuoden aikana yhtään levyä, Samulille tarjotaan Virret-levyä. Samainen, elämään yllättäviä käänteitä tuova Uranus, joka oli opponoinut Samulin Merkuriusta uran alkuvaiheessa 1990-luvun alussa, oli nyt ehtinyt tekemään tarkan kolmion ilmaisua kuvaavalle Merkuriukselle. Oli täydellinen suunnanvaihdon aika myös musiikillisessa mielessä. "Samulille levyn tekeminen oli jatkoa sille prosessille, joka alkoi jo äänitettäessä Vaiheet-levyä. Tarpeen yhä syvempään tulkintaan kuulee jokainen levyä kuunnellessaan."

Pitkään jatkunut muutosprosessi ei astrologisten kuvioiden mukaan ole ainakaan hiljentämässä tahtiaan Samul Edelmannin elämässä. Vuorossa on nimittäin vielä uudistavan Uranuksen kolmio toiminnan motiiveja kuvaavalle Marsille sekä identiteettiä kuvaavalle Auringolle. Kun niin transitoiva Uranus kuin Samulin syntymäkartan Mars ja Aurinkokin ovat tunteellisissa, hoivaavissa vesimerkeissä, uskoisin Samulin pääsevän yhä enemmän kosketuksiin omaan tunnemaailmaansa oleellisesti kuuluvan herkkyyden kanssa välittäen muutoksensa musiikkinsa kautta tukemaan myös meidän kuulijoiden omaa, elämänmittaista eheytysmiprosessia.

Kosketa minua, Henki

(Virsi 125)

Kosketa minua Henki,
kosketa kirkkaus!
Anna elämälle
suunta ja tarkoitus.

- Heli -

Kursivoidut lainaukset Irene Kristerin kirjasta Samuli Edelmann.