Bryan Adams

Odotellessani innolla keskiviikkoa, jolloin kanadalaispoika Bryan Adams polkaisee poppikoneistonsa käyntiin Ratinan stadionilla, en malta olla kurkkaamatta Bryanin karttaa.

Brian Adams on syntynyt 5.11.1959 Kanadan Kingstonissa. Syntymäkellonaika on pimennossa. Se onkin perin tyypillistä henkilölle, jonka syntymäkartalla lymyää kolme planeettaa Skorpionissa. Yksityisyyttään tarkasti suojelevaan merkkiin on sijoittunut niin Aurinko, Merkurius kuin Neptunuskin. Herkkyyttä, intuitiivisuutta ja syvällistä ilmaisuvoimaa, joka kumpuaa syvältä sielun syövereistä heijastaen ehkä musiikin keinoin juttuja, joiden ilmaiseminen voi muutoin olla vaikeaa. Purukumimaisen pintapopin parista Skorpparia löytääkin vain harvoin.

Ainoat netistä löytämäni Brianin kartat on tehty kellonajan puuttuessa keskipäivälle. Esiintyvän taiteilijan tapauksessa se ei välttämättä heitä kauas totuudesta. Tällöin kartan Aurinko valaisee elämänuran ja julkisen roolin akselia, MC:tä. Mutta onko silloin kyseessä kuitenkaan aito persoonallisuus vai harkittu, julkisuutta varten rakennettu julkisivu, brandi? Onhan sanottu, että Aurinko-MC:n aidoin persoonallisuus kätkeytyy Auringon varjoon. Tätä sopii miettiä etenkin kun kyseessä on syvien vesien kulkija, Skorpioni.

Ihmisenä Bryania onkin kuvattu epäluuloiseksi ja alati varuillaan olevaksi - liekö sitten enemmän synnynnäistä vai elämän opettamaa? Todennäköisesti molempia. Isäsuhde kun on ollut lehtien mukaan hankala. Kartalla niin omaa persoonaa kuin isääkin kuvaava Aurinko antaakin vinkkejä. Auringon yhtymä Marsiin ja Neptunukseen voi pahimmillaan ilmetä myös esim. päihdeongelmana sekä henkisenä epävakautena ja väkivaltana. Juuri siten Bryanin isää onkin kuvattu. Myös tietty epäjohdonmukaisuus, levottomuus ja vaikeus päämäärien asettamisessa sopii kuvioon kuvaten mainiosti mm. jatkuvia, isän vuoksi tapahtuneita muuttoja maasta toiseen.

Poika pakenikin jo varhaisina vuosinaan juurettomuuttaan ja kodin riitaisuutta puhumattomuuden muurin taakse seuranaan vain kitara. Vartuttuaan selviytymiskeinoiksi ja paoksi liian rankasta todellisuudesta nousivat musiikin lisäksi huumeet ja rikollisuus, Aurinko-Mars-Neptunusta sekin.

Walk on By
Walk on by - walk on by
You're a little bit lonely you're a little bit shy,
Just walk on by

Musiikkimaailman matkasaarnaajalle kuvaavasti Bryanilla on Merkuriuksen ja Jupiterin yhtymä Jousimiehessä, kello 12 syntymäajalla 10. huoneessa. Mieli on idearikas ja utelias venyen suuriin mittoihin mm. puhumisen, kirjoittamisen ja laulamisen saralla, jopa ammatiksi asti. Oman osaamisen myyminen niin levy-yhtiöille kuin yleisöllekin on helppoa.

Kun planeettakaksikko on taiteellisessa Auringon ja Venuksen keskipisteessä, ei ihme, että heppu säveltämisen, sanoittamisen ja laulamisen lisäksi myös valokuvaa työkseen. Ei kuitenkaan päivänpaisteisia maisemakuvia. Jousimies-Merkuriuksellahan on aina missio ja niinpä mm. Made in Canada -kirjasta löytyy koskettavia kuvia sytostaattihoidoissa hiuksensa menettäneistä naisista. Kirjan tuotto onkin ohjattu suoraan rintasyövän hoitojen kehittämiseen. Skorpionihan on merkki, joka mieli askartelee usein luonnostaan elämän ja kuoleman kysymysten parissa ja jolla on syntymälahjana muita merkkejä suurempi tietoisuus elämän ankarasta luonteesta. Siten syövän tukeminen tuntuu luontevalta, tosin siihen Bryanilla voi ehkä olla henkilökohtaisiakin syitä.

Kuva Bryan Adamsin valokuvateoksesta Made in Canada.

18 Till I Die

I wanna be young the rest of my life
never say no - try anything twice
til the angels come and ask me to fly
I'm gonna be 18 til I die - 18 til I die
can't live forever that's wishful thinkin'
who ever said that must of bin' drinkin'
don't wanna grow up I don't see why
I couldn't care less if time flies by

Vastapainona Aurinko-Mars-Neptunuksen syvälliselle luovuudelle ja Merkurius-Jupiterin suurpiirteiselle optimismille kartan Kauris-painotus heittää peliin tervettä harkintaa ja realismia. Jos pää onkin pilvissä, jalat haraa tukevasti maankamaraa ja harteita voi painaa vastuu melkeinpä koko maailmasta. Menestys ei tule ilmaiseksi vaan kovan työn kautta.

Persoonassa on vakavuutta ja vastuullisuutta, tarvetta ja kykyä panostaa elämässä etenemiseen. Kuun kertoessa kartalla myös kodista, Kauris-Kuu kuvastaa usein henkisesti kylmää ja lapsen tarpeisiin vastaamatonta, tunnemaailmaltaan kylmää kotia. Ulkoisesti kaikki voi olla hyvin. Kulissit kiiltävät nuhteettomina, mutta niiden sisäpuolella ei ole mitään.

Bryan ei olekaan koskaan itse avioitunut tai hankkinut lapsia. Ehkä se johtuu juuri lapsuuden synnyttämistä peloista tunteiden tuntemattomuudessaan ja hallitsemattomuudessaan pelottavaa maailmaa kohtaan. Kun ei ota riskiä, ei voi haavoittua. Moinen ajattelutapa tuntuisikin passaavan elämää ja itseään tiukoin kourin hallitsemaan pyrkivälle Skorpionille, jolle yksi elämän kirpaisevimmista oppiläksyistä on oman heikkouden kohtaaminen. Myös Mars-Neptunus yhtymässä Aurinkoon voi antaa viitteitä tietoisesta valinnasta elää yksin. Oma miehisyys voi vääntää kättä rankkojen itse-epäilyjen ja vähemmyydentunteiden kanssa.

Toisaalta, kun kuuntelee vaikkapa upeatunnelmaisen Have You Ever Really Loved the Woman sanoja, ei voi olla ihmettelemättä, millaiseen lyyrisyyteen Kauris-Kuu parhaimmillaan kykenee. Unelmia kuitenkin on, vaikka ei ehkä rohkeutta niihin sitoutumiseen. Tai ehkä Bryan onkin keksinyt rakkauden syvimmän merkityksen? Aidostihan voi rakastaa vain ollessaan vapaa, silloin kun rakkautta ei kahlita muodollisin sitein.

Have You Ever Really Loved A Woman?

To really love a woman
To understand her - you gotta know it deep inside.
Hear every thought - see every dream
N' give her wings - when she wants to fly
Then when you find yourself lyin' helpless in her arms
You know you really love a woman.
When you love a woman you tell her
that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one
she needs somebody to tell her
that it's gonna last forever

So tell me have you ever really
- really really ever loved a woman?

To really love a woman
Let her hold you -
til ya know how she needs to be touched
You've gotta breathe her - really taste her
Til you can feel her in your blood
N' when you can see your unborn children in her eyes
You know you really love a woman.

Kuva Bryan Adamsin valokuvateoksesta Made in Canady

Venuksen sijainti Neitsyessä kytkee luovuuden perfektionismiin. Keskeneräisiä juttuja tältä hepulta on turha odottaa markkinoille. Neliö Saturnukseen voi olla sekä siunaus että kirous. Vastuullisuuden ja järkevyyden lisäksi kuvio voi tarkoittaa myös huonoa itsetuntoa, epäilystä omasta arvosta, liiallista varovaisuutta, itsekriittisyyden muuria, joka on joskus perin vaikea ylittää. Mikään ei ole kyllin hyvää. Miljoonien fanien kannatuksesta huolimatta epäilykset voivat nakertaa itsetuntoa tyyliin "ne vain luulevat, että olen hyvä". Saturnuksen majailu alitajuntaa kuvaavassa, kartan 12. huoneessa, kertoo jotain perin olennaista "vihollisen" olemuksesta: Katso peiliin ja näet vastustajasi!

Rakkauteenkin Venuksen ja Saturnuksen kuvio liittyy. Tunnemaailmaan liittyy suurta pelkoa läheisyydestä ja siksi kumppaniehdokkaita on joskus turvallisempaa tarkkailla suojamuurin takaa. Eristäytymisen hintana on luonnollisesti useinkin yhä suurempi yksinäisyys. Karttansa haasteista huolimatta Bryan ei sentään ole vetäytynyt munkiksi. Keltainen lehdistö on yhdistänyt hänet muutamaan varsinaiseen supermimmiin, mm. Pamela Anderssoniin, Elle MacPhersoniin ja Prinsessa Dianaan. Toki Bryanin kaltainen julkkis liikkuu piireissä, joissa toiseen julkimoon törmääminen on todennäköisempää kuin tavikseen maijameikäläiseen rakastuminen. Taas toisaalta, Venus-Saturnuksen parivalintaan liittyy joskus hyötynäkökohtia, joissa järki ja harkinta ohjaavat parivalintaa sydäntä voimakkaammin. Toistaako Bryan siis lapsuudenkodistaan tuttua tarvetta komeisiin kulisseihin ilman aitoa, tunteilla kirjoitettua käsikirjoitusta...?

When You love Someone
When you love someone
You'll deny the truth believe a lie
There'll be times that you'll believe
you can really fly.
But your lonely nights have just begun

Bryanin kartasta voisi kirjoittaa miten paljon tahansa. Kartathan avautuvat aina uudelleen ja aina uusilla tasoilla, mitä kauemmin niitä katselee. Kartta on kuin stereogrammi, josta paljastuu ensivilkaisun jälkeen kokonaan toinen maailma, joka onkin jotain aivan muuta kuin mitä pintasilaus antoi odottaa. Siten, Bryanin kartankin analyysi on vain pieni siivu kokonaisesta kuvasta. Se on kuin palapeli, jota ei ole tarkoituskaan koskaan ratkaista kokonaan. Se oikeus jää kartan omistajalle.

- Heli