Kirsti Paakkanen - Marimekon pelastaja

Konkurssikypsän Marimekon uuteen kukoistukseen nostanut Kirsti Paakkanen syntyi Saarijärvellä 12.2.1929. Parin viikon päästä 79-vuotta täyttävä Paakkanen on päättänyt jäädä eläkkeelle tämän vuoden helmikuussa. Yhdelle ihmiselle päivätyön määrä onkin todella kunnioitettava Paakkasen aloitettua työuransa jo 16-vuotiaana.

Paakkasen lapsuudenkoti oli köyhä eikä koulutukseen ollut varaa. Paakkanen onkin kertonut lähteneensä maailmalle "köyhästä, mutta maailman hienoimmasta kodista". Itsenäinen Paakkanen otti ohjat käsiinsä jo silloin muuttaen työn perässä Helsinkiin. Paakkasen kartalla Auringon sijaitessa Vesimiehen itsenäisessä merkissä siipien kantavuuden kokeileminen ulkomaailmassa onkin luontaista. Vesimies ei kaipaa turvallista kotiliettä seikkailujen kutsuessa paikalleen jäämistä voimakkaammin. On mentävä lähes sokkona eteenpäin seurana vain oma vaisto siitä, että suunta on oikea. Solidaariselle Vesimiehelle koko maailman ollessa koti, sopeutuminen oloihin kuin oloihin on yleensä helppoa, joskin Vesimiehen merkin ollessa kiinteää elementtiä, tietynlainen pysyvyyskin Vesimiestä kiehtoo. Monen Vesimiehen elämänmittainen tehtävä onkin sovittaa sulavasti yhteen toisaalta alitajunnassa kuiskaileva kaipuu rajattomaan vapauteen ja taas toisaalta sisäsyntyinen tarve turvallisuuteen ja pysyvyyteen.

Työläiskodista vai Vesimiehen merkistäkö Paakkanen lie imenyt solidaarisuutensa? Paakkanen kun muistaa aina kehua työntekijöitään yrittämättä ottaa itse kaikkea kunniaa Marimekon menestymisestä. Paakkasen mielestä yrittämiseen pitäisikin suhtautua kuin elämään; molemmissa pärjää kun kunnioittaa muita ihmisiä. Hänen on myös monesti korostanut sen tärkeyttä, että työntekijät tuntevat työssään olonsa turvalliseksi ja onnelliseksi. Siten se sama onni hänen mukaansa välittyy myös työntekijöiden koteihin. Paakkasen haastatteluja lukiessa ei voi välttyä siltä mielleyhtymältä, että Paakkanen huolehtii työntekijöistään kuin äiti lapsistaan. Kuun ohella kartalla äitiyttä ja toisista huolehtimista kuvaava asteroidi Ceres onkin kuvaavasti yhtymässä Kuuhun. Ja etenkin kun kartalla on Vesimiestä, ei välttämättä kaipaa omia lapsia vaan lapsiksi riittää "koko maailman lapset".

Paakkasen syntymäkartan Vesimies-Aurinko on tuotteliaassa kolmiossa Marsiin Kaksosissa ja sutjakassa sekstiilissä Saturnukseen Jousimiehessä. Tekeminen ja asiohin aktiivisesti tarttuminen on siis luontaista. Toiminta (Mars) on monipuolista ja joustavaa (Kaksoset) terveen jalat-maassa realismin (Saturnus) seuratessa mukana jokaisessa askeleessa. Toisaalta Auringon oppositio Neptunukseen tuo mukaan "luovaa hulluutta", mielikuvituksen lentoa, uskoa sellaiseen johon moni muu ei uskoisi. Paakkanen onkin kertonut motokseen "Ellei ole unelmia, ei ole myöskään mahdollisuutta toteuttaa niitä." Toki Auringon ja Neptunuksen opposition kartallaan omistava on taipuvainen myös sellaisiin ylilyönteihin, joissa pallo katoaa metsään maalin sijasta, mutta ainakaan itselläni ei ole tiedossa, kuinka paljon Paakkasen elämään on mahtunut myös yli-idealististen ideoiden romahtamista.

Kirsti Paakkasen kartalla on Auringon lisäksi myös Merkurius Vesimiehessä aspekteinaan neliö Jupiter/Kheironiin Härässä ja sekstiili Venus/Uranukseen Oinaassa. Vesimiehessä sijaitessaan ajatusmaailmaa, ideoita ja kommunikointia kuvaava Merkurius on kaikkein omaperäisimmillään. Ajattelu on uudistusmielistä ja ideat omaperäisen nerokkaita. Paakkasen tapauksessa ajatusmaailman täytti kauneus; olihan Paakkasen ensimmäinen oma yritys luovaan viestintään erikoistunut, naisten Mainostoimisto Womena, toisen suuremman projektin Marimekon keskittyessä kotien kaunistamiseen, pelkistetyn kauneuden luomiseen, kuten Paakkanen itse on Marimekon tuoteideaa kuvannut.

Kulloisenkin ajan laatua hahmottavia planeettaohituksia eli transiitteja tutkailtaessa Paakkasen syntymäkartan Kuu-Saturnus-Mars T-ristin neljännen sakaran on muuten muodostanut Uranus-Jupiter-Pluto juuri Womenaa perustettaessa. Sanotaan, että risti tasapainottuu, kun se löytää neljännen jalkansa - joko tilapäisesti transitoivasta planeetasta tai esimerkiksi kanssaihmisen kartalta. Marimekon ostamisen aikoihin taas mm. tr. Jupiterin kolmio ja Uranuksen neliö Paakkasen kartan Merkuriukselle - kaupankäyntiinkin liitetylle planeetalle - antoi viitteitä alkavasta menestyksestä, johon tosin on luonnollisesti vaikuttanut moni muukin tekijä. Progressiivisella kartalla Paakkasen Kuu ja Mars tekivät yhtymää syntymäkartan Plutoon kuvaten sitä pelotonta naisenergiaa, jonka voimin Paakkanen on uppoavan laivan ruoriin tarttunut.

Unikko, Maija Isola  1964
Unikko, Maija Isola 1964

Paakkasen kartalta löytyy myös jumalten lahjaksikin kutsuttu suurkolmio. Se ken tällaisen lahjan saa, ei kuitenkaan ole automaattisesti onnistuva kaikessa mihin ikinä ryhtyykään vaan töitä on silti tehtävä. Moni suurkolmion omistaja huomaa elämänsä ehtoopuolella odottaneensa koko elämänsä ajan onnenpotkua, jota ei sitten koskaan tullutkaan oman panoksen puuttuessa totaalisesti. Kirsti Paakkanen ei onneksi ole elämässään jäänyt loikoilemaan kotilieden ääreen odottelemaan suoraan suuhun lentävää paistettua varpusta. Suurkolmion sijaitessa pääosin maamerkkien puolella, omistajalla on unelmiensa suhteen tervettä järkeä ja arkista käytännöllisyyttä. Paakkasen tapauksessa arkisuus on mukana jopa aikoinaan hieman eliittiseksi luokitellussa Marimekossa. Lehtihaastattelussa Paakkanen sanoo kunnioittavansa edeltäjänsä Armi Ratian työtä: " Ratia puhui life stylestä, me puhumme kauniista arjesta. Se on maailman hienoin ajatus, koska suurin osa elämästähän on arkea".

Paakkasen syntymäkellonajan puuttuessa tunteista, vaistoista ja alitajuisista reaktioista kertova Kuu on joko intuitiivisuudellaan tunneviidakossa suunnistava Kala tai aktiivisten arvojen pioneeri Oinas. On kuumerkki sitten kumpi tahansa, Kuu on tiukemmin tai väljemmin työteliään T-ristin kärkenä. Ristissä mukana olevat Mars ja Saturnus kuvastavat valtavaa sitkeyttä ja ahkeruutta. Aidan matalin kohta ei houkuta vaan kuvion kartallaan omaava on yleensä monessa mukana oleva, itseään säästelemätön puurtaja. Toisaalta Marsin ja Saturnuksen keskinäisten energioiden ollessa keskenään hyvin erilaisia, yhteensovittaminen voi olla vaikeaa ja henkilö saattaakin painia rajoituksista vapautumisen ja niihin alistumisen ristitulessa. Eteneminen ei ole aina helppoa toisen jalan kaasuttaessa täysillä eteenpäin toisen puristaessa vieressä jarrua samaan aikaan. Kuun ollessa ristin kärkenä, oma psyyke ja tunnemaailma on se kohde, johon omien motiivien ja oman toiminnan ristiriitaisuudet purkautuvat. Kirsti Paakkasen kartalla Mars-Saturnuksen pehmeät kuviot Aurinkoon kuitenkin helpottavat ristiriidoista selviämistä. Voisi myös ajatella, että kuviosta Paakkasen ego (Aurinko) selviää vähemmin haavoin tunne-elämän teemojen kärsiessä. Paakkanen onkin kuvaavasti heittänyt Marimekon ostosta lauseen "Vaihdoin miehen Marimekkoon". Paakkasen vakava ihmissuhde kun kaatui Paakkasen keskittyessä nostamaan konkurssikypsää Marimekkoa jaloilleen.

Kuun lisäksi kartan toinen naiseuden osoittaja, Venus, on sekin Paakkasen kartalla melkoisen vaikeasti sijoittunut - ainakin jos arvostaa kestäviä suhteita. Paakkasen kartan Venus-Uranus Oinaassa kun kuvaa nopeasti vaihtuvia kiinnostuksenkohteita, äkkiä alkavia ja loppuvia romansseja, myös rohkean erilaista makua joskin neliö Saturnukseen ja Plutoon kuvaa myös perinteisiä, kestäviä arvoja tuoden jopa jonkinlaista pakonomaisuutta ja tummia varjoja mukanaan. Liekö kuvion tummempi puoli voitolla ainakin Paakkasen omassa mustanpuhuvassa ulkoasussa kun taas lempikuosikseen Paakkanen mainitsee kauniin Unikon. On mahdoton sanoa, kumpi puoli lopulta pääsee voitolle; äkillisyys vai kestävyys, viehtymys valoon vai varjoon. Se miten karttaamme ja sen kuvioita ilmennämme riippuu eri elämäntilanteista ja omasta tilastamme. Mustan ja valkoisen puolemme yhteensovittaminen sujuu yleensä iän myötä sekin, joskin mustavalkoisuus kannattaa nähdä myös rikkautena tasaisen harmaan sijasta.

Kirsti Paakkanen on siis jäämässä eläkkeelle helmikuussa kunnioitettavan pitkän elämänuran tehneenä. Aika näyttää, miten eläkeläisenä oleminen tulee onnistumaan. Haastatteluissa Paakkanen on itsekin epäillyt kykyään joutenoloon, jota kokeili huonoin tuloksin ensimmäisen eläkkeelle jäämisen muodossa ennen Marimekon ostoa. Ja sehän oli tietysti meidän kaikkien Unikoille ja monille muille Marimekon kauniille kuoseille sydämensä menettäneiden onni. Transitoiva Neptunus tavoittaa Paakkasen syntymäkartan Auringon kevään kuluessa kuvaten hyvin sitä henkistä etsikkoaikaa ja oman identiteetin uudelleen rakentamista, johon vahvan uran tehnyt eläkepäivien myötä väistämättä joutuu. Voisi myös ajatella Paakkasen tuntevan entistäkin suurempaa vetoa luovuuteen ja miksei myös henkisiin arvoihin. Onhan syntymäkartalla siihen lupaus - Auringon ja Neptunuksen oppositio. Progressiivisen Kuun saavuttaessa kesällä syntymäkartan Auringon, myös parisuhdeasiat saattavat nousta vahvasti tapetille. En ihmettelisi, jos yritysmaailmassakin tapahtuisi vielä kerran jotain uutta - Kirsti Paakkasen johdolla.

- Heli