Kuunpimennys 26.6.2010

Mitä lähempänä juhannuspäivää ollaan, sen tiiviimmin astromaailma pidättelee henkeään. Tänä vuonnahan juhannuspäivä ei ole astrologisesti mikä tahansa päivä, vaan silloin koetaan Kuunpimennys.

Pimennys tapahtuu Kauriin 4 asteessa ja sen vahvuutta korostaa se, että tämänkertainen pimennys on yhtymässä kohtalokkaaseen Plutoon. Yhtymä on perin tarkka, orbi vain vaivaiset 41 minuuttia. Kuun ja Pluton yhtymä on osana suurristiä, jossa muina sakaroina ovat Auringon ja Merkuriuksen yhtymä Ravussa, karman herra Saturnus Neitsyessä sekä ns. villi kortti, Uranuksen ja Jupiterin yhtymä, Oinaan alussa.

Ristissä vaihtelevat siis teemat rajoituksista rajattomuuteen ja kontrollista vapauteen. Intensiiviset, hallitsemattomat tunteet vääntävät kättä pehmeiden arvojen ja hoivaavuuden kanssa. Hallitsematon haastaa hallitun. Ristin sijainti johtavien merkkien alussa haastaa rohkeasti uusiin alkuihin.

Vaikka risti onkin haastava, pimennyshetken kartta antaa kuitenkin selkeästi viitteitä tapahtumien eheyttävästä ja asioita pitkällä tähtäimellä parantavasta luonteesta: onhan suurrististä harmoniset kulmat Kheironin ja Neptunuksen yhtymään. Myös Marsin harmoniset kulmat Neitsyestä ennakoivat elämän neitsytmäisen tarkistusprosessin pohjimmiltaan positiivista luonnetta.

Perinteisesti Kuunpimennykset yhdistetään Auringonpimennyksiä vahvemmin feminiinisiin energioihin. Siten Kuunpimennys voi nostaa erityisesti syntymäkartan merkittävään kohtaan osuessaan melkoisen, pinnanalaisen tunnemyrskyn, erityisesti naisten kartoilla ja/tai naisiin kohdistuvissa asioissa. Tosin Kuunpimennyksen uskotaan usein - kuten nytkin - enteilevän myös muunlaisia mullistuksia yleismaailmallisella tasolla.

Tämänkertainen pimennys on vain osa prosessia, jota jatkaa mm. Auringonpimennys 11.7.2010 Ravun 19 asteessa samoin kuin koko kesän taivaalta ihmiskunnalle haasteisia aikoja ennusteleva Suurristi.

Mitä pimennys voi tarkoittaa?

Tähdethän eivät koskaan aiheuta mitään. Ne ovat ikäänkuin kosminen kuvastin, joka heijastelee maailman tapahtumia. Siksipä tämäkään kuvio ei saa aikaan tapahtumia. Sen sijaan on mahdollista, että maailmassa kuohuu tavalla, jota haastava risti kuvaa. Konkreettisten tapahtumien "ennustaminenhan" on astrologian avulla mahdotonta, mutta joitain arvailuja on kuitenkin esitetty. Arvailut vaihtelevat taloudellisesta romahduksesta luonnonkatastrofeihin seuraavien, noin kuuden kuukauden aikana. Alamaailman haltija Pluton liittyessä kiinteästi pimennykseen, teemoihin voi liittyä myös puhdistautumista - henkilökohtaisella ja/tai kollektiivisella tasolla. Pluto liitetään myös järjestäytyneeseen rikollisuuteen sekä niinkin ikäviin asioihin kuin massamurhiin ja ydinaseisiin. Myös maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset kuuluvat Pluton teemoihin.

Funkastrology-sivusto on tehnyt listaa niistä Kuunpimennyksistä, joissa Pluto on aiemmin ollut kiinteästi mukana, joko oppositiossa pimennykseen tai yhtymässä siihen, kuten tällä kertaa. Kyseisen kaltaisia pimennyksiä on ollut viime vuosisadalla kuusi kappaletta. Tässä joitain niiden teemoja:

14.6.1908, Kuun pimennys oppositiossa Plutoon; 16 päivää myöhemmin Tunguskan räjähdys ilmakehässä.

28.12.1917, Kuun pimennys yhtymässä Plutoon, 22 päivää pimennystä aikaisemmin Halifaxin räjähdysonnettomuus tappoi 2000 ihmistä Englannissa

11.2.1952, Kuun pimennys yhtymässä Plutoon, 15 päivää myöhemmin Winston Churchill ilmoitti UK:lla olevan atomipommin

4.4.1977, Kuun pimennys yhtymässä Plutoon, massiivinen tulva Virginiassa, USA:ssa

28.10.1985, Kuunpimennys oppositio Pluto, 16 päivää myöhemmin Nevado del Ruiz tulivuoren purkaus surmasi 23.000 ihmistä Kolumbiassa

24.4.1986, Kuunpimennys yhtymässä Plutoon, 2 päivää myöhemmin Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus surmasi yli 4000 ihmistä Ukrainassa

Toisaalta, yöuniaan ei kuitenkaan kenenkään kannata menettää kyseistä listaa lukiessa. Vaikka osumat ovatkin vakuuttavat, maailmassa tapahtuu myös kaiken aikaa isojakin onnettomuuksia ja katastrofeja, joiden tapahtuma-aikaan Kuunpimennystä kontaktissa Plutoon _ei ole ollut_. Astrologiahan ei tosiaankaan ole eksakti väline, muutoin se olisikin maailmanlaajuisesti tunnustettu tiede.

Merkitys henkilökohtaisella tasolla

Henkilökohtaisella tasolla vahvat, kosmiset energiat ovat varmasti kaikkien aistittavissa jo nyt ja vielä pitkään juhannuksen jälkeenkin, sillä myös heinäkuussa ja syksyn mittaan taivaalla on merkittäviä ja harvinaislaatuisia kuvioita. Kuitenkin aivan erityisesti valokeilassa ovat ne, joiden kartalle Kuunpimennys osuu. Jos tämänkertainen Kuunpimennys osuu omalla kartalla merkittävään kohteeseen, elämä nyt ja lähiviikkoina voi tarjota melkoisia yllätyksiä ja voit myös huomata itsessäsi ennennäkemätöntä halua muuttaa monia asioita elämässäsi. Katso siis omalta kartaltasi, onko kartallasi planeettoja, akseleita tai huoneen kärkiä Oinaan, Ravun, Vaa´an tai Kauriin 4 asteessa tai sen lähellä. Käytännössä orbi voi olla noin 2-3 astetta eli tulilinjalla ovat siten erityisesti kartan tekijät johtavien merkkien 1-7 asteissa. Vaikka täysosumia ei löytyisikään, kannattaa silti katsoa, mihin huonepariin pimennys osuu. Noiden huoneiden teemat voivat nousta elämässä erityisesti esille.

Kuun pimentyessä nimenomaan Kauriin merkissä, voimme yksilötasolla miettiä, millä elämänalueilla heitämme energiaamme hukkaan? Mitkä rakenteet ovat tarpeellisia, mitkä taas aikansa eläneitä? Ravun merkki, jossa pimennyshetken Aurinko sijaitsee, taas viitoittaa meitä miettimään sitä, mihin oma turvallisuudentunteemme perustuu ja mieltämään perheen, auttamisen ja hoivaamisen tärkeyden. Emme saa olla tuottavia läheistemme kustannuksella. Pimennys kehottaa meitä miettimään, mitä elämässämme ja ympäröivässä maailmassa on muutettava? Aivan erityisesti muutoksen kohteena saattavat olla ihmissuhteet siksi, että oppositio nostaa aina valokeilaan kahtiajaon itsen ja muiden välillä.

Vaikka ristiriitainen aika muutospaineineen tuokin varmasti sekä sisäisiä että ulkoisia haasteita, kannattaa tässäkin muistaa, että yksikään kuvio tai planeetta ei koskaan ole pelkästään tuhoava tai haastava, vaan jokaisella tapahtumalla on aina tarkoitus. Vaikka tässä pimennyksessä mukana oleva Pluto pakottaa joskus luopumaan asioista, prosessi tapahtuu siksi, että joudumme pysähtymään, miettimään asioita, kasvamaan ja uudistumaan. On suljettava ovia takanaan ennenkuin voi avata uusia. Jotain on kuoltava, jotta uutta voisi syntyä. Mieti siis, onko elämässäsi asioita, joiden olet jo kauan tiennyt tarvitsevan muutosta, mutta et ole saanut asioita alulle? Joskus asioihin on yksinkertaisesti pakko tarttua tai muutoin muutos voi tulla elämään yllättäin ulkoapäin; muuta elämääsi tai elämä muuttaa sinua. Vastauksen siihen, mitä pitäisi muuttaa, tiedät varmasti itsekin. Mutta lisävaloitusta voi tietysti etsiä kartalta; mihin planeettoihin tai akseleihin pimennys osuu ja mitä huonetta se kartalla pimentää?

Pimennyksen ja kosmisen suurristin sijaitseminen nimenomaan johtavien merkkien alussa kehottaa rohkeuteen uusien askelten suhteen. On muutosten ja uusien alkujen aika eikä asioiden totutulla tavalla tekeminen tahdo enää onnistua. Vaikka pimennyksen energiat ovat haastavat, niissä on myös kosminen lupaus siitä, että loppujen lopuksi muutokset koituvat hyväksemme ja siksi niihin kannattaa ryhtyä. Jokainen kokemus kun laajentaa tietoisuuttamme yhä enemmän, ja jokaisen otetun askeleen jälkeen olemme toivottavasti saaneet muutettua omaa maailmaamme aina vain enemmän itsemme näköiseksi ja omaa tietoisuuden tasoamme vastaavaksi.

Kiintotähti Kaus Mediuksen osuus pimennyksessä

Jousimiehen tähdistössä sijaitseva Kaus Mediuksen kiintotähti on ollut alle asteen tarkkuudella yhtymässä Plutoon tänä vuonna mm. Haitin ja Chilen maanjäristysten, Puolan lento-onnettomuuden, Qinghain maanjäristyksen ja Islannin tulivuorenpurkauksen ja tuhkapilven aikaan. Pluto palaa samaan sijaintiin 10.7. ja uudelleen 14.11. 2010 - 12.1.2011. Pluton oltua viimeksi yhtymässä Kaus Mediukseen 1762 Intiassa puoli miljoonaa sikhiä kuoli ns. puhdistuksessa. Funkastrology listaa myös erilaisia katastrofeja ajankohtiin, jolloin Kaus Medius on ollut yhtymässä Uranukseen. Tällä kertaa kyse on siis kuitenkin Pluton yhtymästä.

Kaus Medius on itselleni uusi tuttavuus. Etsiessäni kyseisestä kiintotähdestä lisää tietoa Bernadette Bradyn klassikosta Bradys Book of Fixed Stars, Kaus Medius nimellä ei löydy mitään. Kirja sen sijaan tunnistaa Jousimiehen tähdistöstä kiintotähden nimeltä Kaus Meridionalis, mutta ei kerro siitäkään lisätietoa. Liekö kuitenkin sama tähti?

Wanha kunnon Wikipedia onkin tähdestä paremmin perillä. Kaus Medius on todellakin sama kuin Kaus Medionalis. Se sijaitsee jousimiehen tähdistön nuolessa. Ptolemaios on luonnehtinut jousessa sijaitsevien tähtien omaavan yhtäläisyyksiä Kuuhun, Jupiteriin ja Marsiin. Yllättäen siis myös kosmiseksi onnentuojaksi sanottu Jupiter on kuviossa mukana.

Myös Oinaan alussa olevan, kiintotähti Scheatin osuutta pimennykseen on arvailtu. Scheatin teemat kun liikkuvat niinkin synkissä asioissa kuin vankeus, murhat, itsemurhat, hukkuminen ja kaikenlainen epäonni.

- Heli