Saturnus Vaa´assa - parisuhde puntarissa


Karman herra Saturnus vaihtaa tänään majaansa Neitsyestä Vaakaan. Ei tosin aivan lopullisesti, sillä kevät tuo vielä lyhyen vierailun Neitsyessä. Mutta ensin koko pitkä talvi kuluu totutellessa niihin teemoihin, joita Saturnus tuo tietoisuuteemme juuri Vaa´an merkissä. Saturnuksen täsmälliset aikataulut Vaaka-visiitille ovat 30.10.2009 - 7.4.2010 ja 21.7.2010 - 5.10.2012.

Vaa´an merkin liittyessä kiinteästi sosiaalisuuteen ja ihmissuhteisiin, Saturnuksen sormi osoittaakin elämämme persoonallisille tasoille. Monella sellaisella, jonka kartalle Saturnus osuu tulevana parina vuotena haastavasti (Oinas, Rapu, Vaaka, Kauris), elämä heittää eteen vakavoitumisen paikan ihmissuhteissa. Aivan erityisesti Saturnus-teemoja joutuvat juuri nyt työstämään aivan näiden merkkien alussa syntyneet, joiden prosessi on melkeinpä pakon sanelemaa Pluton samanaikaisen transiitin myötä. On ehkä aika katkaista taakaksi käyneitä, velvollisuuteen perustuvia siteitä ja taas toisaalta ottaa enemmän vastuuta suhteista, joihin haluaa panostaa.

Saturnus Vaa´assa tuo pohdittavaksemme minä versus muut -vastakkainasettelun. On aika löytää ja asettaa omat rajansa. Tommy Hellstenin sanoin: Jos et halua olla kynnysmatto, miksi makaat lattialla? Kuinka suuresti yksinäisyyden pelko ja läheisriippuvuus pitävät parisuhteessa, vaikka rakkaus olisikin ottanut jalat alleen jo aikoja sitten? Mitkä ovat velvollisuutemme kumppania ja perhettä kohtaan? Voimmeko syyttää kumppaniamme omasta pahasta olostamme, vai olisiko aika ottaa itse vastuu omasta onnellisuudesta? Kuinka paljon rajoitamme itseämme - sitä millaisia oikeasti haluaisimme olla ja mitä elämällämme tehdä - niiden odotusten vuoksi, joita kuvittelemme muilla olevan meitä kohtaan?

Vaa´an merkissä liikkuessaan Saturnus kohdistaa monessa parisuhteessa huomion siihen, onko suhde tasapainoinen? Saavatko molemmat osapuolet tasaveroisesti tarpeensa ja toiveensa tyydytetyksi? Joutuuko jompi kumpi toistuvasti luopumaan omista tarpeistaan ylläpitääkseen perheessä harmoniaa - joskin perin näennäistä? Millaisia pelejä joudumme pelaamaan pitääksemme ihmissuhteemme ennallaan, joudummeko tekemään kompromisseja oman hyvinvointimme kustannuksella?

Saturnus-kuvioiden alla elämä voi heittää eteen erilaisia rajoituksia, vastuita ja velvollisuuksia. Kenenkään kiusaksi nekään eivät elämään astu, kuten ei yksikään muukaan kuvio. Erityisesti Saturnuksen kuvion tuomat teemat kun haastavat meidät aina myös kasvamaan. Ja koska muutos vaatii aina työtä, joskus verta, hikeä ja kyyneleitäkin, emme useinkaan halua tai uskalla muuttua vapaaehtoisesti. Siksi tarvitaan pakkotilanteita, joiden edessä muuttumiselle ei ole vaihtoehtoa.

Saturnuksen transiittien tahdissa asiat tapahtuvat hitaasti. Aika ei suosi äkkinäisiä muutoksia (paitsi jos omalla kartallasi sattuu olemaan vahvasti muutoksiin rohkaiseva Uranus-aika). Saturnuksen tahdittamana asioita työstetään hitaasti. Eteneminen tapahtuu pienin, joskus melkein huomaamattominkin askelin. Vaikka välillä tuntuu, että edistymistä ei tapahdu lainkaan, myöhemmin taaksepäin katsoessa huomaa kuitenkin suurtakin muutosta tapahtuneen. Pitkä matka on vain taitettu hitain, varovaisin askelin, jotta on varmasti edetty oikeaan suuntaan.

- Heli