Onko elämässä mitään järkeä?

06.03.2020

Katsoo minne tahansa ympärilleen, näkee pelkkää pelkoa, kauhua ja kärsimystä. Uutiset ovat järjestään huonoja niin kansainvälisesti kuin ihan ruohonjuuritasollakin, omassa ja läheisten elämässä. On sairautta, eroja, läheisten menettämistä, työttömyyttä... Ahdistusta usein enemmän kuin kohtuulliselta tuntuisi. Tuntuu, että ihmisille todellakin annetaan suurempia taakkoja, kuin mitä he jaksaisivat kantaa, sanoo vanha sanonta mitä tahansa.

Elämässä ei siis näyttäisi olevan paljoakaan järkeä. Ei tasapuolisuutta, Ei kohtuutta. Liekö sitä paljon puhuttua rakkauttakaan? Huono-osaiset pysyvät huono-osaisina. Tasa-arvo on vain termi, joka ei toteudu käytännössä.

Nuorena elämä vielä näyttää valoiset kasvonsa, toki tästäkin on poikkeuksia. On sairaana syntyneitä , on huonoissa kodeissa kärsiviä lapsia, on orpoja ja hylättyjä, koulukiusausta ja hyväksikäyttöä. Keskimäärin nuorilla tuntuisi kuitenkin menevän vanhempia paremmin. Ainakin siinä mielessä, että elämän julmuus ei ole vielä ehtinyt paljastaa aitoja kasvojaan.

Viimeistään keski-ikä heittää silmille totuuden. Olet hyvin hauras ja herkkä, elämäsi on vain yhden langan varassa. Sairaudet tulevat yhä todennäköisemmiksi ja ihmisiä alkaa kuolla ympäriltäsi - etkä itsekään ole kuolematon.

Ajatus sielun jälleensyntymiskierrosta tarjoaa jonkinlaisen selityksen elämässä kohdatuille vaikeuksille. Tässä elämässä käydään lävitse niitä läksyjä, joita on aiemmin laiminlyöty. Annetaan hammas hampaasta. Kohdataan nyt itse niitä vääryyksiä, joita on aiemmin itse tehty. Opitaan elämästä toiseen. Jalostetaan sielua.

Kuitenkin nuo oppiläksyt ovat joskus niin kohtuuttoman raskaita, että moni miettii jopa elämänsä päättämistä. Itsemurhakaan ei kuitenkaan ole ratkaisu. Sanotaan, että itsemurha on pahin rikos sielua kohtaan ja siksi itsemurhan tehnyt saa harjoitella ongelmien kohtaamista seuraavassa elämässä uudelleen. Eräs itsemurhaakin ajatellut sanoikin: "Kun sekään ei ole edes ratkaisu, sama paska vain jatkuisi uudestaan ja uudestaan."  Astrologiassa olen törmännyt ajatukseen, että itsemurhan tehnyt syntyisi seuraavassa elämässään nimenomaan Skorpionin merkkiin, mutta tätä ei oikein voi testata tai todistaa mitenkään.

Olemme mukana myös ihmiskunnan kollektiivissa läksyissä. Ikäänkuin matkustajana laivassa, joka ajaa karille ilman että voimme vaikuttaa asiaan. Ihmiskunta tasaa yhteistä karmaansa. Maailman nykyistä alennustilaa katsoessa ei kummastuta, miksi maailma kohtaa kaikki nykyiset vaikeudet. Puhdistusta tapahtuu sekä erilaisten luonnonkatastrofien että virusten muodossa samoin kuin muiden vaikeuksien muodossa. 

Mitä sitten voi tehdä? Elämäntapaoppaissa kehotetaan etsimään elämään iloa ja valoa. Vaikka kuinka pieniä asioita, joista saa päivittäin iloa. Että olisi ikäänkuin Titanicin orkesteri, joka soittaa iloisia sävelmiä uppoamiseen asti. Ehkä tuossa on järkeä. Positiivisuus kun ei välttämättä ratkaise ongelmia, mutta tekee niiden kanssa elämisen siedettävämmäksi.

Murehtiminen on myös täysin turhaa. Ensinnäkin suurin osa murehtimistamme asioista ei koskaan toteudu ja siten kaikki murehtimiseen käytetty aika ja energia ovat menneet hukkaan. Toisekseen ne asiat, jotka ovat tapahtuakseen ja joiden on tarkoitus tapahtua, tapahtuvat kaikesta murehtimisesta huolimatta. Ikävyyden tapahduttua olet vain jo valmiiksi uupunut, jos olet käyttänyt kaiken aikasi ennalta murehtimiseen.

Ainahan elämässä myös on valoisampia sävyjä. Jokaisella pilvellä on kultareunus, sanotaan. Astrologisia ajan laatujakin seuratessa huomaa, että hyvin harvoin on vain haastavaa aikaa tai vain suotuisaa aikaa vaan aina sekoitus kumpaakin. Sekoitussuhde vain vaihtelee eri aikoina.

Yritän aina muistuttaa asiakkaita elämän valoisammista puolista. Opettaminen on kuitenkin helpompaa kuin oppia itse. Siksi omatkin ajatukset pääsevät joskus valumaan negatiiviselle puolelle ja mietteitä elämän järjettömyydestä on vaikea vastustaa. Olen pahoillani, että olen tänään näin negatiivinen. Ja olen iloinen, jos joku teistä haluaa kommentoida ja vakuuttaa minut ja muut lukijat siitä, että elämä on kaunista ja ihanaa - tai ainakin ihan siedettävää.