Tammikuu 2009TAMMIKUU 2009


SCHINDLERIN LISTA
 

25.1.2009

 

Sub TV tarjoili lauantain myöhäisiltaan upean elokuvaelämyksen, Steven Spielbergin ohjaaman Schindlerin listan. Kun elokuva on jo viidentoista vuoden takaa, useimmat ovat sen jo nähneetkin. Itseltäni se oli kuitenkin jäänyt aiemmin katsomatta.

Oskar Schindlerhän oli saksalainen liikemies, joka pelasti yli tuhat juutalaista. Etsittyäni Schindlerin syntymäajan, huomasin ilokseni hänen olleen Aurinkomerkiltään Härkä. Tarkempi data on 28.4.1908 Zwittau (République tchèque), kellonaika tuntematon. Ilokseni siksi, että koska myös vastapelurinsa Hitler oli Härkä, saamme tästä vähintäänkin oppikirjaesimerkin siitä miten Aurinkomerkkien pohjalta tehtyjä yleistyksiä kannattaa välttää. Siinä missä toinen on kalmanhajuinen joukkoteurastaja, toinen on omaisuutensa ja elämänsä vainottujen puolesta likoon laittaja. Yhtäläisyyksiäkin luonteessa varmasti löytyy, mutta niin löytyy eroavuuksiakin, joita voisikin tutkailla molempien herrojen koko syntymäkarttoja vertailemalla.

Wanha kunnon Wikipedia nostaa esiin Schindleristä mielenkiintoisen kääntöpuolen:

Schindler ei yksityiselämässään synnyttänyt vaikutelmaa kirkasotsaisesta pyhimyksestä. Hän joi mielellään väkeviä, harrasti uhkapeliä ja petti vaimoaan vieraiden naisten kanssa. Tästä syystä hänen yksityiselämänsä ja sen suhde hänen toimintaansa juutalaisten pelastajana on herättänyt paljon keskustelua.

Adam Lebor ja Roger Boyes ovat teoksessaan Surviving Hitler pitäneet uhkapelurin luonnetta jopa oleellisena edellytyksenä Schindlerin uroteolle: se oli hänen elämänsä suurin uhkapeli, jota hän saattoi pelata hyvällä omallatunnolla, panoksena oma henki.

Schindleristä on arveltu, että elämän nautinnoille antautuneena miehenä hän ymmärsi elämän arvon itseisarvona paremmin kuin monet askeesille ja ankarille aatteille omistautuneet natsit ja kommunistit, jotka kieltäytyivät nautinnoista ja huveista ideologiansa vuoksi.

 
 

AIKAVARKAIDEN ARMOILLA
 

22.1.2009

 

Pakittava Merkuriusko syynä vai mikä lie näin synkkiin ajatuksiin...? Kerrottuani edellisessä otsikossa elämästä retro-Merkuriuksen uhrina, tämä otsikko jo kertookin varkaitten armoilla olemisesta. Tai sitten kynääni vain kirvoittaa äärirajoillaan ärtymystä täynnä oleva astia, jonne ei enää mahdu... ei vaikka kuinka tunkisi.

Jokainen varmasti tuntee käsitteen aikavarkaat. Viralliselta titteliltään heitä kutsutaan puhelinmyyjiksi tai myyntineuvottelijoiksi. He aistivat tarpeesi jo ennenkuin havaitset itsekään tarvitsevasi mitään. Kännykän soidessa saatatkin joutua pitkän myyntipuheen uhriksi (kiesus, taas tämä sana uhri) kun sinulle kaupataan tavaraa tai palvelua, jota et tarvitse tai jonka tarvitessasi osaat tilata itsekin.

Vaikka kartaltani ei Vaa´an diplomaattista merkkiä löydykään, en silti ole saanut vielä lyötyä luuria kenenkään korvaan. Siispä yritän urheasti luurissa roikkuessani olla hammasta purren edes jonkinverran kohtelias samalla kun neuvon ekaluokkalaista lastani läksyissä, hämmennän ruokakattilaa ja korjaan lattialta koiranpennun jätöksiä. Kerta kerralta tunnen yhä vahvempaa halua joko huutaa luuriin muutaman painokkaan sanan tai heittää kännykkä puunlatvaan, jossa puhelinmyyjä taatusti jatkaisi merkuriaalista myyntipuhettaan vielä ties kuinka kauan ehtimättä huomaamaan vastapuolen outoa hiljaisuutta.

Sanottakoon minua minkälaiseksi hapannaamaksi tahansa, minusta puhelinmyynti on kotirauhan rikkomista. Se on myös ajan varastamista, joka pitäisi muiden varkauksien tapaan kieltää lailla.

  

 

OBAMA(KIN) RETRO-MERKURIUKSEN UHRINA?
 

22.1.2009

 

Iltalehti: Obama uusi virkavalansa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on vannonut virkavalansa toistamiseen, koska hän takelteli sanoissaan toissapäiväisessä seremoniassa. Syy oli tosin korkeimman oikeuden puheenjohtajassa, joka luki valatekstin hieman väärin.

Tilaisuus uusittiin Valkoisessa talossa yöllä Suomen aikaa. Obaman edustajat kertoivat, että tällä kertaa kaikki sanat tulivat oikeassa järjestyksessä. Heidän mukaansa vala oli kuitenkin lainvoimainen myös ensimmäisellä kerralla.

 

PS. Koska yksikään kuvio ei koskaan ole paha, korkeintaan opettavainen, käsitettä Retro-Merkuriuksen "uhri" ei siis kannata ottaa sananmukaisesti. Mutta koska lainauskin on värikkäistä lööpeistään tunnetusta Iltalehdestä, sallittakoon siis minullekin lievä kärjistys. :)

 

 

MINÄ OLEN -MESSUT
 

21.1.2009

 

Jälleen on vuosi vierähtänyt ja edessä on vuoden upeimmat messut rajatiedon alueelta. Toki jokainen arvottaa niin messut kuin muutkin asiat oman mielensä mukaan, mutta itse kuulun Minä Olen-messujen ehdottomiin faneihin. Dipoli on rakennuksena ainutlaatuisen upea sopien monimuotoisuudessaan ja kauniine merinäköaloineen aivan erityisen hyvin henkisen alan tapahtumille niin Käpysalin, Klondyken kuin Luolamiehenkin täyttyessä toinen toistaan mielenkiintoisemmista näytteilleasettajista ja luennoista.

Omat messureissuni ovat jo vuosia kuluneet töiden merkeissä, mutta tänä vuonna pyrkimyksenä on nähdä enemmän ja tehdä vähemmän; olisihan synti olla osallistumatta ainutlaatuisen upeille luennoille. Alla Minä Olen-messujen ohjelma:

 

 

WORKSHOPIT Lauantai 7.2.2009
klo 11:30-13:30 Adik Levin: Yksilölliset eväät terveyden kohentamiseen
klo 14:00-16:00 Ohashi: Ohashiatsun perustee
klo 16:30-18:30 Dietrich Gümbel: Kehon ja mielen rentoutus aistein

WORKSHOPIT Sunnuntai 8.2.2009 .
klo 10:30-12:30 Harriet Piekkola: Henkisyys - arjen voimavara
klo 13:00-15:00 Jonette Crowley: Muinaiset salaisuudet-Aktivoi henkisyys
klo 15:30-17:30 Diana Cooper: Yksisarviset

MAKSUTTOMAT LUENNOT Lauantai 7.2.2009
JUHLASALI
11.00 - 12.00 Avajaiset ...
12.30 - 13.30 Ohashi: Itämainen diagnostiikka
14.00 - 15.00 Dietrich Gümbel: Voimauttavaa terapiaa kaikille aisteille
15.30 - 16.30 Jonette Crowley: Luomme itse polkumme kävelemällä
- Miksi meidän kaikkien täytyy nyt olla johtajia
17.00 - 18.00 Harriet Piekkola: Henkisyys arjen voimavara
AUDITORIO
12.00 - 13.00 Osmo Hänninen: Kännykästä terveyttä ja sairautta
13.30 - 14.30 Anne Pöyhönen: Kuun vaikutukset ihmisessä ja luonnossa
– ajoitus luonnonrytmien mukaan
15.00 - 16.00 Pirjo-Riitta Haimila: Eheyttävää voimaa luonnosta
16.30 - 18.00 Maare Kaiperla: Eläinten maailmasta osteopaatin ottein

MAKSUTTOMAT LUENNOT Sunnuntai 8.2.2009
JUHLASALI
11.00 - 12.00 Erkki Lehtiranta: Kasvien viisaus, kivien muisti
- suomalaiset värähtelyuutteet kutsuvat
12.30 - 13.30 Diana Cooper: Enkelit vastaavat
14.00 - 15.00 Line Beck: Reconnective healing - Palauttava terapia
15.30 - 16.30 Tiina Wikström: Työhyvinvointi ja itämaisen puutarhan lumo
17.00 - 17.45 Päätöskonsertti Suo-yhtye
AUDITORIO
11.00 - 12.00 Joga Dass: Tsakrafonin voimauttavaa musiikkia keholle ja sielulle
12.30 - 13.30 Essi Tolonen: Neljä kysymystä
14.00 - 15.00 Pertti Nieminen: Bakteerit ihmisen hyödyksi ja haitaksi
15.30 - 16.30 Jukka Hirvonsalo: Rakasta itseäsi sellaisena kuin olet

 

 

 

 Lisätietoa myös http://www.minaolen.com/messut2009/

 

 

MERKURIUS JA UKRAINA
 

11.1.2009

 

Vaikka itänaapurissamme astrologia onkin melkoisen arvostettua, astrologista apua ei käyttänyt ainakaan Ukraina, joka allekirjoitti kaasusopimuksen samana päivänä jolloin Merkurius lähti perääntymään. Astrologisestihan pakittavan Merkuriuksen jakson aikana sopimuksia ei välttämättä kannattaisi solmia jos toisen ajankohdan valitseminen vain suinkin on mahdollista. Perääntyvän Merkuriuksen aikana solmittuihin sopimuksiin kun liittyy muita ajanjaksoja suurempi riski erilaisiin väärinkäsityksiin ja ongelmiin. Tuopa Merkuriuksen perääntyvä jakso erilaisia väärinkäytöksiäkin usein mukaan peliin.

Niinpä Ukrainan allekirjoituksesta kuultuani jäin (kauhunsekaisella) mielenkiinnolla seuraamaan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Jo samana iltana uutiset kertoivatkin Venäjän irtisanoutuneen sopimuksesta siinä olleiden epäselvyyksien vuoksi. Venäjän mukaan Ukrainan edustajat olivat lisänneet sopimukseen käsin kirjoittamalla ylimääräisen lisäyksen. Perin tyypillinen käänne silloin kun sopimus tehdään perääntyvän Merkuriuksen aikana.

Toivotaan kuitenkin, että alkuhankaluuksista huolimatta sopimus saadaan tehtyä jo ennen Merkuriuksen perääntymisjakson loppumista 1.2.  Itäisen Euroopan ja Balkanin maiden kärsiessä poikkeuksellisen kylmästä talvisäästä, on perin surullista jos tilanteeseen täysin syyttömät kansalaiset joutuvat kärsimään kaasukriisin vuoksi maksaen siitä jopa hengellään.
Tässä tapauksessa ei siis mitenkään voi olla tyytyväinen huomattuaan olleensa oikeassa astrologisten kuvioiden suhteen.

 

 

NOUSKOON KÄRY SKANNERISTA
 

10.1.2009

 

Taivaallisen sanansaattajan, Merkuriuksen, yksi vuosittaisista perääntymisjaksoista on ovella. Ensimmäinen vuoden 2009 jaksoista nimittäin alkaa sunnuntaina 11.1. jakson kestäessä 1.2. asti. Pakittavan Merkuriuksen astrologisista vaikutuksista voit lukea tarkemmin täältä.

Varaudu siis odottamattomiin ongelmiin mm. tietokoneen ja kännykän kanssa. Kuvanneeko alla oleva Digi-Kalevalakin tietoteknisiä ongelmia nimenomaan pakittavan Merkuriuksen aikana...?

 

Digi Kalevala

Tuho tulkoon tietoverkkoon,
piru PC:nsä periköön.
Nouskoon käry skannerista,
pauke kuulukoon koneista.

Valvoin hullu vuorokauden,
tehdessäni tiedostoa,
joka otti ja katosi,
vaiko viirus sen tuhosi.

Nyt saa riittää rimpuiluni,
painu perkele pellolle!!!
Menen metsään miettimähän,
kera kynän ja paperin.

Kirjoittamaan käydessäni,
ruvetessani runolle,
haikullepa hankkeissani,
tankan tuottoon tahtoessa
tilttasi tehopelini,
kompuutterini kärähti,
näytönohjainta närästi,
empi myös emolevyni.

Jopa mustui miehen muoto,
kävi kasvot kalvakaksi,
käsitteli kännykkäänsä,
apuvoimia aneli.

Saapui huolto huomenissa,
kannen alle kurkisteli.
Kotvasen konetta tutki,
siitä loihi lausumahan,
sanasen tuo virkkoi.


Myy jo myllysi museoon,
kuljettele kierrätykseen
ikäloppu ihmehesi,
reporanka rakkineesi -
ei tule kalua tästä!

Osta entistä ehompi,
vehje uusi uljahampi,
kirjokansi kirkkahampi,
joka kirjaa kiirehesti,
eikä vitkaan vikise.

Kotvan kaivoin kupehetta,
kurkistelin kukkaroa,
laskeskelin lanttejani,
etsiskelin eurojani,
enkä löytänyt mitänä

Petollinen pentiumi,
vanha mikroni mitätön
teki tempun tietäjälle,
rumat runon rustaajalle.

Vaan on vielä vanha konsti:
onhan pännä ja paperi!

- kirjoittaja tuntematon

 

 


LASTEN SUUSTA - PIENTEN JA ISOJEN 
 

Keskustelu äidin ja ekaluokkalaisen välillä autossa.
 

Tytär: - Äiti koska jätskikioski tulee takaisin
Äiti: - Vasta kesällä, talvet ne ovat poissa
Tytär: - Niin, ne ovat talvet etelässä
Äiti: - ??????? Ai jaa, minä luulin, että vain linnut menee talveksi etelään.
Tytär: - Kyllä jätskikioskitkin menee
Äiti: - Mites ne sitten pääsee sinne kun ne ei osaa lentää
Tytär: - Linnut kantaa ne siivillään

Pienen ihmisen maailma on todellakin ihmeitä täynnä! Kunpa vain me varttuneemmatkin vielä jaksaisimme uskoa ihmeisiin lapsen lailla! 

Samaisen äidin tekstiviestittely myöhemmin samana päivänä teinipojan kanssa. Vanhemmat olivat huomanneet, että kaksi perheen isän saunaolutta oli kadonnut pojan ja tämän kaverin mukaan autotallista.

Äidin viesti pojalle:  "Varastaminen on syntiä, myös vanhemmilta vieminen"
Pojan karun lyhyt viesti anteeksipyyntöjä odottavalle äidille:  "Onneksi en ole uskovainen"  

 

 

AUTOASTROLOGIAA

5.1.2009


Ystäväni Tarjan perhe on hankkinut The Auton, Jeep Wagoneerin vuosimallia -76, missä Tarjan mukaan on pikkupojan kokoiset renkaat itse auton lähennellessä kuorma-auton korkeutta. Kysellessäni Tarjalta leikkimielellä auton syntymäkarttaa, Tarja ei jäänyt sanattomaksi vaan mailaili itselleen tyypilliseen, niin hauskaan ja oivaltavaan tapaansa (julkaistu Tarjan luvalla), etten malta olla jakamatta sitä teidän kanssanne. Olkaapa hyvät!

No, Suomi-elämässään Jeeppi on skorpioni, ja tälläsin nousun kauriiseen koska se on niin Laatikko, jämäkkä ja sitkeä. Oikeesti todella kuvaavaa, että kartalla on Aurinko, Merkurius ja Mars yhtymässä ysihuoneessa = auto idealisteille. Ja myös Uranus väljästi yhtymässä Aurinkoon. MC on jousimiehessä ja sehän on kuvaavaa juuri maastoautolle, jonka tarkoituksena on kiivetä vuorenrinteitä. Leijonaa on Saturnuksen sijainti, eli kartan hallitsijana sekin sopii hyvin, on muuten yhtymässä onnenpisteeseen, että olisiko auto sitten erityisen onnekas saturniaanisen kestävällä tavalla. Onhan se nytkin jo elänyt tavallista pidemmän autonelämän. Ja Saturnus on neliössä Aurinkoon että sillainkin korostuu. Melkein huvittavaa, että Venus jää viimeiseen huoneeseen piiloon -- kauneus on tosiaankin katsojan silmässä ;)) Ja taas on niin että Kuuta en osannut tälläkään kartalla tulkita mitenkään. Se on kaksosissa ja 6. huoneessa. Kaksittainen käyttötarkoitus, huvi ja hyöty? Miten Kuu voisi kertoa auton terveydestä? Nestetasapainon kanssa ongelmia? Tämä on taas sitä niin perinjuurin käytännön astrologiaa mistä olisi hauska kirjoittaa!

 

 

PHOLUS JA NESSUS

4.1.2009


Vuosi on alkanut perin leppoisissa tunnelmissa. Pitkät vapaa ovat tehneet tehtävänsä, viime vuoden stressit on purettu ja mieli on täynnä intoa uusiin haasteisiin. Tänä vuonna toivon erityisesti ehtiväni kirjoittamaan enemmän astrojuttuja niin että sivut saisivat säännöllisemmin uutta sisältöä. Onneksi laiskalla minälläni on sentään ahkeria ystäviä. Yksi heistä, Tarja, on ystävällisesti antanut sivuilleni upean tekstinsä Villistä ja Rohkeasta Veljeksestä - Nessuksesta ja Pholuksesta. Tarjan tekstistä pääset nauttimaan tästä klikkaamalla.

Halutessasi tutkailla Pholuksen ja Nessuksen sijaintia omalla syntymäkartallasi, saat ne tekemällä syntymäkarttasi esim. Astro.comissa, jossa Pholuksen ja Nessoksen saa valittua näkymän kartalle valikosta "Additional objects". Niinkuin Tarja tekstissään sanookin, Veljesten asema ei yksinään riitä muodostamaan tärkeitä teemoja syntymäkartan tulkinnassa vaan niistä saa enemmänkin lisävalaistusta kartan muihin teemoihin.

Siispä tutkailemaan, millaisen lisämausteen Pholus ja Nessus ripauttavat juuri sinun kartallesi!

ENNUSTAJAN TITTELI LUJASSA

4.1.2009


Ennustajan titteli on astrologiaan perehtyneelle todella lujassa. Erittäin monille astrologiaan perehtymättömille astrologia on yhtä kuin ennustaminen. Näinhän ei kuitenkaan ole.

Ennustaminen perustuu puhtaimmillaan selvänäköisyyteen, jota lahjaa taas useimmilla astrologeilla ei ole. Astrologin työ on verrattavissa enemmänkin matemaatikon työhön; jokaisella planeetalla on taivaalla - ja siten syntymäkartalla - tarkka paikkansa. Planeetat liikkuvat meistä ihmisistä täysin riippumatta vuosituhannesta toiseen omia ratojaan. Niiden kulkemisessa ei ole siis itsessään mitään ennustettavaa vaan kyse on enemmänkin faktasta. Planeettataulukoista voidaan tutkailla täysin paikkansapitävästi, missä eläinradan tähdistössä ja asteluvussa esimerkiksi Uranus liikkuu vaikkapa sadan vuoden kuluttua tai missä se on liikkunut kaksisataa vuotta sitten.

Astrologia on systeemi, jossa jokaiselle planeetalle on oma merkityksensä. Planeetan merkitys muuntuu sen mukaan, missä eläinradan merkissä se on ja millaisia kulmia se muodostaa muihin planeetoihin. Astrologia on kuin englannin kieli. Siinä missä esimerkiksi kapinallinen on englanniksi rebel, astrokielellä se on Uranus. Astrologin ei siis tarvitse ennustella tulevaisuutta vaan riittää, että osaa astrokielen ja osaa lukea taulukoita planeettojen liikkeistä. Siinä astrologia idea yksinkertaistettuna. Lisää siitä, mitä astrologia oikein on, voit tutkailla täältä.

Vaikka ennustajan titteli monesti harmittaakin, humoristisiakin tilanteita riittää. Esimerkiksi erään läheisen tuttavapariskunnan mies kysyi yhtäkkiä "Kuule Heli, kun olet tuollainen selvännäkijä, niin osaatko ennustaa säätä?". Harmikseni en kuitenkaan osaa kertoa kenellekään, tuleeko huomenna myrskyä vai poutaa. Se selviää pelkästään katsomalla itse aamulla ulos ikkunasta.