Joulukuu 2008JOULUKUU 2008VALKOISTA MAGIAA
 

25.12.2008

 

Vaikka normaalisti pitäisikin lunta vain kolan varteen pakottavana, kengät kastelevana riesana, jouluna lumi on monen toivelistalla. Tänä jouluna monen toive valkoisesta joulusta toteutuikin. Kun pitkin syksyä mustanpuhuvana ahdistava luonto yhtäkkiä valaistui, kaamosmasennuksessa ryöminyt mielikin ylti aivan uusiin sfääreihin valon lisääntymisen myötä. Valo tuli myös sieluun ja sydämeen!

Talvipäivänseisauksen päiväkin on nyt ohitettu ja siksi jokainen päivä on aina edellistä hieman valoisampi. Hitaasti mutta varmasti päivät kulkevat kohti valoa ja lämpöä. Talvipäivänseisaushan on monissa kulttuureissa ollut kautta aikojen suuri juhla pimeyden ja valon välissä. Pimeyden hyvästelemiseen ja valon tervetulleeksi toivottamiseen on liittynyt suurimuotoisia rituaaleja ja juhlia.

Teknisestihän talvipäivänseisaus on hetki, jolloin auringon deklinaatio on minimissään ja se on pohjoiselta pallonpuoliskolta katsottuna alimmillaan taivaalla etelässä ollessaan. Se on siis myös vuoden lyhin päivä. Pohjoisen napapiirin pohjoispuolella aurinko ei nouse lainkaan. Vastaavasti eteläisellä pallonpuoliskolla on vuoden pisin päivä eikä aurinko laske lainkaan eteläisen napapiirin eteläpuolella. Talvipäivänseisaus ajoittuu aikavälille 20.–22. joulukuuta, tänä vuonna tarkka ajankohta oli 21.12. klo 14:04 jolloin astrologisesti Aurinko siis siirtyi Kauriin merkkiin.

Astrologisesti tämänvuotinen talvipäivän tasaus sisälsi tulevaa ajatellen mielenkiintoiset kuviot. Sanotaanhan, että talvipäivän tasaus sisältää aina informaatiota tulevasta vuodesta tai vähintäänkin seuraavista noin kolmesta kuukaudesta.  Tasauspäivänä 21.12. Auringon yhtymä Plutoon Kauriin alussa antaa viitteitä valtapeleistä maailmanlaajuisella tasolla valokeilan kohdistuessa eritoten valtioiden johtokoneistoihin. Myös päälle yhä suuremmalla voimalla puskevat lamakuviot sopivat talvipäivänseisauksen kartan kuviohin: Pluto karsii laittaen yksilön Kauriin merkin mukaisesti kantamaan yhä suurempaa vastuuta omasta hyvinvoinnistaan. Kun taloudellinen hyvinvointi huononee ja ulkoisen loiston ylläpitäminen on yhä vaikeampaa, on aika kääntyä sisäänpäin ja löytää rikkaus ja hyvinvointi sisimmästä. Sitähän ei mikään voi viedä pois vaikka ulkoiset olosuhteet vaihtuisivatkin.

 

 

MARS - KOSMINEN AIKAVIISARI
 

25.12.2008
 

Ystävän jouduttua yllättäin jouluaaton hulinassa keskelle kummallista tapahtumaketjua, en malttanut olla vilkaisematta hänen syntymäkartalleen osuvia kuvioita. Tapahtumien ajoittajana usein mainiosti toimiva Mars olikin aivan tarkassa oppositiossa ystävän syntymäkartan tarkkaan Aurinko-Mars-Merkurius-Venus-yhtymään. Kun yhtymä on käsittämättömän tarkka mahtuen vain reilun yhden asteen sisälle, yhtymään osuva kuvio ei koskaan ole yksittäinen laukaus vaan ikäänkuin sarjatuli, jossa asiat seuraavat toisiaan. Toisaalta, vaikka räjähdys olisikin kerralla melkoinen, rauhallisia kausia riittää kuitenkin keskimääräistä enemmän kuin sellaisella, jolla planeetat ovat sijoittuneet kartalle enemmänkin sikinsokin ja jotka Mars aktivoi yksi kerrallaan pienin väliajoin. Onko useammin osuva yksittäinen laukaus vai kerralla osuva sarjatuli sitten miellyttävämpää, kukin päättäköön itse.

Yksistään transitoiva Mars ei useinkaan kovin suuria tapahtumia tuo jättäen suosiolla suurempilinjaisten tapahtumien maalailun hitaammin kiertäville isoilleveljilleen. Marsia kannattaakin seurata erityisesti silloin, kun kartalle osuu jokin pitkäaikainen kuvio ja yrittää etukäteen arvuutella tapahtumien huippukohtia. Silloin kosminen aikaviisari nimeltä Mars saattaa ennustaa tapahtumien ajankohdan kellontarkasti kuten myös ystäväni tapauksessa.


Astrologiahan ei varsinaisesti ole ennustamista lainkaan vaikka usein niin kuvitellaankin. Astrologia onkin enemmänkin erilaisten kosmisten aikakausien seurantaa, jonka vahvuus on enemmänkin siinä, koska jotakin tapahtuu sen sijaan että tietäisi tarkasti mitä tapahtuu. Ja ajoituksessa Mars on yksi tärkeimmmistä työkaluista, jota ei tosiaankaan kannata heittää työkalupakin pimentoon. Pienet työkalut kun ovat monesti vähintään yhtä tärkeitä kuin suuremmatkin.  

 

 

KIINAN KADONNEET TYTÖT
 

25.12.2008

 

MTV3 fakta havahdutti joulupäivänä ohjelmalla National Geographics 2007, Kiinan kadonneet tytöt. Siinä missä useimmille meistä lapsen sukupuolella ei ole väliä "kunhan se vain on terve", Kiinassa yhden lapsen politiikka on johtanut poikien suosimiseen. Pojat kun koetaan paremmaksi turvaksi vanhuuden varalta ja etenkin maaseudulla pojasta tarvitaan ammatin jatkajaa.

Vaikka sikiön sukupuolen selvittäminen onkin Kiinassa lailla kiellettyä, lain rikkojia löytyy ja tyttösikiöitä abortoidaan armotta. Tavallista on sekin, että tyttövauvat hylätään kadun varteen, josta onnekkaimmat päätyvät orpokotiin vähemmän onnekkaiden menehtyessä huolenpidon puutteeseen.

Ohjelman mukaan kuilu miesten ja naisten lukumäärässä onkin jo valtava kasvaen jatkuvasti entisestään. Vaikka valtiossa onkin asetettu tavoitteeksi tasata sukupuolinen välinen ero vuoteen 2010 mennessä, kylmä tosiseikka on, että noin kymmenen vuoden kuluttua Kiinasta löytyy miehiä arviolta 40 miljoonaa naisia enemmän.

Puute vaimoista ajaakin miehet hankkimaan puolisoa rikollisin keinoin naisten kaappaamisten ollessa yhä suurempi ongelma. On arvioitu, että myös prostituutio kasvaa ongelmaksi kysynnän ylittäessä jatkuvasti moninkertaisesti tarjonnan. Kansainvälisten adoptioiden myötä ongelma kasvaa entisestään vaikka länsimaihin adoptoiduksi pääseminen onkin yksittäiselle lapselle monesti lottovoittoon verrattava onni.

Kiinan kansantasavallan perustamispäiväksi löytyy googlettamalla 1.10.1949. Perustamispäivälle tehty kartta on hämmästyttävän kuvaava. Vaikka takana onkin pitkä astrologian harrastus, kartat jaksavat hämmästyttää paikkansapitävällä symboliikallaan yhä uudelleen - ja siinä juuri astrologian harrastamisen rikkaus ja kiehtovuus.

Kiinan kansantasavallan perustamispäivän kartalla on nimittäin Pluto-Mars Leijonassa neliössä Venukseen Skorpionissa. Kuvio kertoo karua kieltään: plutomainen pakko saada poika (Mars) tuottamaan kunniaa (Leijona) suvulleen on törmäyskurssilla naissukupuolta kuvaavaan Venukseen Skorpionin salaisuuksia täynnä olevassa, kuolemaakin kuvaavassa merkissä.

Jos yrittää löytää asian valoisia puolia, ilman puolisoa ei tarvitse Kiinassa yhdenkään naisen jäädä tarjonnan ylittäessä kysynnän moninkertaisesti. Mutta miltä mahtaa tuntua naisesta, joka synnyttyään itse kulttuurissa epätoivottuun sukupuoleen, joutuu aikuistuttuaan lähtemään omassa liitossaan mukaan tyttölapsien vastaiseen rumbaan? 

 

 

SISÄISEN KODINHENGETTÄREN EPÄTOIVOINEN METSÄSTYS
 

19.12.2008

 

Joulun ollessa perinteinen juhla, etenkin naissukupuolen odotetaan myös juuri jouluna löytävän muina vuodenaikoina ehkä visustikin piilossa olevan sisäisen kodinhengettärensä. Lehtien pursutessa ohjeita kokonaisen suvun ruokkimiseen gourmet-tason aterialla alku- ja jälkiruokineen, naisien oletetaan automaattisesti sulautuvan täydellisen naisen rooliin täysin riippumatta siitä, riittävätkö taidot normaalisti lähinnä säilykepurkkien avaamiseen.

On aika stressaavaa jos suostuu lähtemään median luomaan joulusirkukseen mukaan. Koti on saatava sotilaalliseen järjestykseen kaukaisia kaapinperiä myöten, joulukortit askarreltava omin käsin kieli keskellä suuta; ehdottipa yksi lehti persoonallisten lahjapapereidenkin tekoa kuviot (itse tehdyllä) perunaleimasimella painaen. Ja valmisruoka, pois se meidän keittiöstä, jouluna kärsimys on alettava lanttujen kuorimisesta päättyen vasta kun viimeinenkin lipeäkalasuikale on liotettu.

Jouluna naisten yksilöllisyys unohtuu helposti. Jos syntymähetkellä Kuu tai Aurinko on sattunut köllöttämään vaikkapa Vesimiehen merkissä, on kohtuutonta syyllistää naista siitä, ettei loputon ajanvietto hellan vieressä perinneruokia valmistaen jaksa ehkä kiinnostaa. Myös lahjaideoissa kannattaisi muistaa yksilöllisyys. Siinä missä Rapu-nainen innostuu ehkä kattilasetistä, Vesimies-vaikutteinen ihastuisi ikihyviksi astronomisesta tietokirjasta.

Milloinkahan media muistaa miehet muuten kuin mainostaessaan heille partavettä tai aamutohveleita lahjaksi? Miten olisi, jos Tuulilasit ja muut miesten omat lehdet alkaisivat jo syyskuussa hehkuttaa aidon joulutunnelman syntyvän vain jos autotalli on putipuhdas ja pannuhuone somistettu itse tehdyin koristein?

Mutta onneksi valinta on kuitenkin pitkälti omamme. Median luomille odotuksille voi sanoa myös kylmästi ei. Kiitos, mutta ei kiitos! Tänä jouluna myös äiti aikoo keskittyä joulusta nauttimiseen keittiössä päivystämisen sijasta. Meillä syödään paljon mainostettua äitien tekemää ruokaa, mutta ei tämän äidin. Perhe saa kerrankin nauttia hyväntuulisesta ja levänneestä äidistä ja äiti taas saa nauttia joulun tunnelmasta siinä missä muutkin. Sitäpaitsi jos Kuu tosiaan on vaikkapa Vesimiehessä niinkuin itselläni, perhekin on iloinen kun ei tarvitse syödä äidin pöperöitä.

  

 

USVAISIA UNELMIA
 

10.12.2008
 

No huh, joulukuu on kohta puolessa eikä blogissa vielä sanaakaan. Töitä on enemmän kuin ehtii tehdä ja jotta tahti ei koskaan hiljenisikään, transitoivan Venuksen ja Jupiterin kolmio syntymäkartan ura-akseli MC:lle sai toteuttamaan vanhan haaveen. Venuksen liittyessä kauneuteen Jupiterin taas laajentaessa asioita (MC:lle osuessaan työasioita), työhön tulee liittymään entistä enemmän kauneus - korujen muodossa.

Kuutarhaan onkin piakkoin tulossa pikkuinen kauppapaikka, jossa myynnissä muutamia, itse maahantuomiani astrologisia koruja. Olen yrittänyt valita sellaisia, joissa on jokin uusi juttu ja joita en ainakaan itse muista nähneeni aiemmin Suomessa.

Saa nähdä mitä tästä tulee, mutta lohtuna on ainakin se, että vaikka kuuseen kurkottaessaan kapsahtaisikin katajaan, korkealta tässä ei kuitenkaan putoa.